Dve serije koje morate obavezno da pogledate ovog leta

Kad leto pokuca na vrata prva asocijacija nas običnih smrtnika je odmor. Možda odmor za nas, ali ne i za televizijsku i striming industriju. S obzirom na to da temperature rastu napolju, rastu i na našim televizorima, laptopovima i telefonima. Ne samo zbog visoke temperature, već zbog onoga što možemo da gledamo jer ako ste mislili da u sezoni odmora nemate šta da gledate, grdno ste se prevarili.

Nedelju iza nas obeležile su premijere dve obožavane serije. Jedna je ušla u svoju treću fazu emitovanja, a druga, pa u svoje drugo poglavlje. Višestruko nagrađivane serije The Handmaid’s Tale (Sluškinjina priča) i Big Little Lies (Nevine laži) su pop kulturni fenomeni svaka na svoj način. Iako su žanrovski dve krajnosti u spektru, imaju nešto zajedničko – fasadu. I to ne onu lepu, ušmirglanu i ušminkanu, već fasadu iza koje je razlog – zašto su milioni širom sveta odušeljveni njima.

Naime, sa jedne adaptacija romana iz 1985. godine “The Handmaid’s Tale” za koju su zaduženi književnica Margaret Atvud i kreator serije Brus Miler predstavljaju nam teokratski, patrijarhalni, fašistički i nacistički svet u kojem su plodne žene postale robovi. Utopijska fasada da će svet napredovati zahvaljujući vrloj novoj zemlji Gileadu, usred Amerike, iza svojih sivih zidina krije jeziv život postmodernih sluškinja. Priča o Džun (Elizabet Mos) koju su rastavili od muža i oduzeli joj dete putuje tragom najveće životne nesreće. Pregažena prava žena i pojam feminizma koji je sravnjen do temelja u novoj sezoni otkriva da svaki sistem zbog agresivne represije pre ili kasnije mora da se uruši. U muškom svetu jedna žena, jedna sluškinja koja treba da rađa i gleda u pod, postoje seme razdora i pretnja rušenju društva koji su muškarci godinama gradili.

Na drugoj strani novčića adaptacija romana Lijane Morijarti “Big Little Lies“, za čije televizijske minute je zadužen veteran Dejvid E Keli, raskrinkava drugu vrstu fasade – savršenog života. Koliko god nam sa strane nečiji život delovao kao suburbijska bajka, iza savršene ograde, ošišane trave u dvorištu, očešljane dece kriju se nasilni muževi, bivši muževi koji imaju nove devojke, nesrećni brakovi, deca koja roditeljima zagorčavaju život i žene koje su svesne da ako se na prvi dan škole ne pojave na vreme u lepom odelu i sa isfeniranom kosom, ceo prokleti grad će ih ogovarati.

Selest (Nikol Kidman), Medlin (Riz Viterspun), Džejn (Šajlin Vudli), Renata (Lora Dern), Boni (Zoe Kravic) nisu obične žene, one su čuvena petorka iz gradića Monterej koja je poslednji put videla Perija Vajta (Aleksandar Skarsgard) živog. Nisu odgovorne za njegovu smrt, ali nasilni Selestin suprug u fizičkom obračunu sa ženama koje su prokljuvile da psihički i fizičku uništava svoju suprugu i da je silovao Džejn, pao je sa stepenica na gradilište i izgubio život nakon što je Boni uzvratila istom merom kojom je udarao njene saborkinje.

Priča dobija novi obrt, novi smisao za crni humor, dozu drame, ali i Meril Strip u ulozi Meri Luiz, svekrve Selest i majke pokojnog Perija. Zapravo to je pravo ime oskarovke koje su joj dali roditelji Meri Vilkinson i Hari Vilijams Strip 22. juna 1949. godine. Nasmejana i vidno proračunata gospođa došla je sa namerom da sazna šta se dogodilo. Kao i u svakoj priči o zloj svekrvi, genijalna glumica je oživela ženu koje se plašiš dok ti se srdačno smeška u lice.

Dve serije koje su potpuno promenile pravila na modernoj televiziji i žene stavile u prvi plan trenutno šiju po rejntizima, milionskoj publici i pohvalama kritičara. Zato vam ništa drugo ne preostaje nego da ih obavezno uvrstite u svoju listu izbora za gledanje.

Serije “The Handmaid’s Tale” i “Big Little Lies” možete da gledate na striming servisu HBO GO sa srpskim titlovima. Nove sezone i sve prethodne, kako biste bili u toku sa radnjom, možete da gledate na sajtu klikom ovde ⇒ www.hbogo.rs ali i na aplikacijama za mobilni, tablet i Smart TV.

Prvih mesec dana je besplatno za sve korisnike, a nakon toga mesečna pretplata je 4.99 evra. Ukoliko pretplatu otkažete u prvih mesec dana ništa se ne naplaćuje. U svakom trenutku na HBO GO-u možete da gledate preko 5.500 sati aktuelnog hit sadržaja iz sveta serija i filma sa našim prevodom.

Uživajte u lepom vremenu i odličnim serijama.

Najčitanije

Pročitaj još