Serija “Foundation”: Dve reči – daj sveeeeeee

Vreme neumitno prolazi, striming servisi rastu kao kvasac, ali milionski budžeti za naučnu-fantastičnu seriju nikako da se dogode. Nema sumnje da svaki digitalni katalog sa mesečnom pretplatom želi da privuče raznovrsnu publiku sa specifičnim interesovanjima. Zato ova dilema i visi u vazduhu – zašto se više nije investiralo u sci-fi?

Posle “Igre prestola” novac se šakom i kapom bacao na epsku-fantastiku koja, ako ćemo biti iskreni, do tog momenta nikad nije bila na listi prioriteta velikih produkcija i televizijskih kuća. Nova zlatna koka i porast interesovanja publike ka specifičnom žanru striming svet pretvorio je u takmičenje – ko će napraviti novi “Game of Thrones”? Ne bih da rušim snove, ali takav komercijani uspeh najverovatnije se više neće desiti.

Ljubitelji sci-fi-ja morali su da se zadovolje serijama koje koliko god da su ispunjavale njihove narativne želje nikad nisu izgledale naročito dobro. Čak ni voljeni i hvaljeni “The Expanse”. Vidna je želja, ali ne i budžet jer su se čelnici produkcijskih kuća oslanjali na ideju – uska niša i mala interesna publika, pa zašto bacati novac.

Sada kada je striming svet preplavljen adaptacijama YA romanima (Shadow and Bone, Locke & Key), triler i horor bestselerima, Apple TV+ vođen devizom “ima se, može se, a tamo gde se ima, boga mi, lepo se prosipa” i svešću da fanovi naučne-fantastike nisu mala marginalna gledalačka grupa, investirali su gigantski budžet za adaptaciju dela Isaka Asimova “Foundation”. Kako ne bi bilo zabune, ovo je manje adaptacija, više reimaginacija sci-fi klasika. Pojedini likovi, motivi i svet se oslanjaju na rad Asimova, sve ostalo je delo scenarista i reditelja jer na kraju krajeva doslovno repliciranje romana nikome nije pošlo za rukom.

Foto: AppleTV+

Galaktičko carstvo isprepletano heterogenim svetovima, religijama, ideologijama, jeresom i naukom posle viševekovnog progresa nije ni svesno da joj se bliži vreme velikog mraka. Matematičar i psihoistoričar Hari Seldon zabrinuto je zapretio da kroz 500 godina ovaj impresivni univerzum čeka 30.000 godina patnje. Harijeva nova saradnica Gal Dornik koja potiče sa planete koja je utemeljena na religiji i njegov prisvojeni sin Rejš prvi su na listi za odstrel vladara carstva – braće Klion.

Kao i svaki autoritativni vladar koji bi pre umro nego se odrekao pozicije i moći, tako i Klion našao je način kako da kroz vekove rukovodi carstvom. Rešenje – klonirao se. U fantastičnoj uvodnoj sceni upoznavanje tri Kliona, dečaka, sredovečnog i starijeg muškarca dobija se jasna slika kako se tradicija vladara prenosi s kolena na koleno ili u ovom slučaju s klona na klon. Klionovi ne žele ni da čuju za mračnu prognozu koja bi uznemirila narod i dovela u pitanje njihovu vladavinu, ali i galaktičku politiku, pomalo ugnjetavajuću, pomalo nipodaštavajuću, naročito prema planetama “sa oboda” na koje gleda kao na smrdljive varvare.

Nemili događaj koji će sručiti Zvezdani most i napraviti potpunu pometnju u Galaktičkoj imperiji, praveći tenziju i paranoju među Klionovima jer neko želi da ih konačno skine sa trona, ali i Seldonovo proročanstvo narativ “Foundation” stavlja u pogon. Iza osnovne premise krije se još mnogo priča, vremenska i prostorna distorizija, tako da je ovo samo vrh ledenog brega.

Neverovatan megalomanski svet ima toliko toga da ponudi, a koliko će od njega pokazati, istražiti i učiniti da bude mamac za gledanje, to će se tek otkriti u narednih osam epizoda (za sada su objavljene dve).

Foto: Apple TV+

“Foundation” za početak nudi dve sigurne stvari. Božanstvenu produkciju koja je koštala kao Svetog Petra kajgana. Dovoljan je samo pogled scenu kojom se završava prva epizoda i vrlo je jasno da se sa mnogo nula pisao ček za seriju. Na drugoj strani novčića je jako dobra glumačka ekipa predvođena Džaredom Harisom i realno najvećom zvezdom serije Li Pejsom u ulozi jednog od Kliona.

Li Pejs je nova Sersi Lanister. Uznemirujuće visoki i blago, ali zlokobno nasmejani car zahvaljujući ovom fantastičnom glumcu svaku scenu sa tri klona pretvorio je u suvo zlato, pa će biti zadovoljstvo gledati kuda će njihov narativ u narednim epizodama ploviti.

Posle dve dobre stvari dolazi jedna ne nužno loša, ali osrednje dobra vest. Zbog kompleksne prirode priče i generalnog sveta kojim se bavi, “Foundation” je primoran da se neprestano objašnjava i da forisira likove da prepričaju šta je ko i šta je šta u seriji, u protivnom ništa ne bi bilo jasno. Iako su zasigurno postojala bolja rešenja u predstavljanju sveta i narativa, ovo ne preterano vešto upoznavanje za sada može da posluži.

Foto: AppleTV+

Vrlo jasna i upeglana strukutra epizoda jedno ima problem sa tekstom. Sa jedne strane deo sa Klionovima i Harijem Seldonom ima žanrovski adekvatan pristup dijalozima i dinamici, nego deo priče sa gospođicom Dornik koja je nepotrebno modernizovana.

Posle dve epizode teško je reći – “Foundation” valja ili ne valja, da li ga gledati ili ne gledati, znam samo jedno – ovo što vidim izgleda maestralno, Li Pejs je bog otac, priča obećava i pored vidljivih manjkavosti. Jedino mi nije jasno zašto HBO, Amazon Prime, a sad i AppleTV+ maltretiraju sa objavljivanjem jedne epizode nedeljno. Valjda nas je Netflix previše razmazio. U svakom slučaju što se tiče “Foundation” daj sveeeeeeee


Napomena: Zaključak o seriji biće proširen, a ocena promenjena (ako bude bilo neophodno) nakon finala prve sezone). Za sada je sve na bazi utisaka premijere. 


Serija "Foundation"
Ocena
3.8
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

Za “Foundation” još uvek ima nade da bude još bolja jer njen slojevit i kompleksan svet zaslužuje mnogo više nego što prve dve epizode obećavaju.

Najčitanije

Pročitaj još