Serija “Anatomy of a Scandal” recenzija: Uvod u anatomiju modernih hit treš serija

Ne baš tako davno pomen imena scenariste i reditelja Dejvida E. Kelija (Big Little Lies, The Undoing, Ali Mekbil) bio je podsetnik i reper kvaliteta nekoliko sati televizijskog programa. Danas, njegovo ime je traumatični okidač na pismeni iz matematike jer ako zadatak ne može da se reši, izgleda da je profesorka opet uvalila proklete Vijetove veze. Tako je i sa Kelijem, ako ne može da smisli nešto novo, oslanja se na staro dobro sveto trojstvo dramskog treša – privilegovani bogataši, večita drama i misterija izopačenih života, i da sve muke zapečatimo u sudnici, pred bogom, narodom i zakonom. Karijera advokata očigledno mu je ostavila večne traume, kao što su i meni Vijetove veze. 

Ako na jedno mesto stavimo poslednja tri ostvarenja Dejvida E. Kelija postaje mnogo jasnije da je neminovno talentovani scenarista upao u ciklični pakao.

Šta serije “The Undoing” sa Nikol Kidman i Hju Grantom, druga sezona “Big Little Lies” i najnovije ostvarenje “Anatomy of a Scandal” imaju zajedničko? Gotovo sve!

Na identičan način oblikuju misteriju (obrnutim redosledom), fokusiraju se na više klasne grupacije i poslednje dve epizode su rezervisane za teatralno napeto unakrsno ispitivanje i završnu reč u sudskim prostorijama. Na spisak novosti treba pridodati moderan stilski pristup režiji i montaži zbog koje u prvim minutima serije nije najjasnije da li gledamo stilizovanu akciju ili super-herojski film. Ako nikom ništa “Anatomy of a Scandal” može da se pohvali teatralno dramatičnim prologom nafolivanim koreografijom i poziranjem glumaca kao da su dobili angažman u spotu Lejdi Gage, a ne u seriji. Što nužno nije loša stvar jer barem znate da vas čeka veličanstveni treš. 

Foto: Netflix

U najnovijoj epizodi Kelija “I bogati plaču, teku im suze biserne, ali ih niko ne čuje” jer valjda imaju novca za dobru zvučnu izolaciju, bivši minitar britanske Vlade, Džejms Vajthaus, bačen je u tabloidno i pravosudno blato zbog optužbe bivše ljubavnice da ju je silovao u liftu nekoliko minuta pre početka Vladinog sastanka. Klizavo moralno polje preispituje prošlost i sadašnjost voljenog političara, i reči devojke koja je rekla “da” aferi, iako ima suprugu i dvoje dece, ali “ne ovde” kada je navodno nasilno napadnuta u zgradi Parlamenta. I dok se uglađeni izgled, smirenost i dobro začašljena kosa bivšeg ministra dovode u pitanje, paralelna, mnogo važnija, priča njegove supruge Sofi i advokatice koja vodi slučaj, Kejt Vudkroft, otvaraju interesatne karakterne i društvene karte, uz neizbežan sapunjavi obrt – ja nisam tvoja sestra, ja sam ti svekrva.

Apsolutna zvezda mini-serije “Anatomy of a Scandal” je Sijena Miler u ulozi Sofi Vajthaus. Naizgled emotivno uštrojena, društveno prihvatljiva, kontrolisana i fokusirana žena sa jasnom idejom opstanka po svaku cenu, dok po njoj padaju bombe o prevari i gnusni detalji seksualne ekspresije supruga, dužna je da sedi na svakom ročištu, kao podrška za medije i njegovu čast, dok joj se pred očima odmotavaju događaji i stvari koje nije ni želela da čije, ali ko zna zašto je to dobro. 

Foto: Netflix

Narativ koji oblikuje lik Sofi Vajthaus najviše podseća na ostvarenje košmarnih snova. Saznanje da vas je partner prevario, a onda u ulozi porote sedite satima i preslušavate i pretumbavate svaki događaj i svako seskualno isksutvo osobe kojoj ste ukazali poverenje. Ovaj degradirajući i ponižavajući čin Sijena Miler maestralno je oživela pred kamerama jer onda kada ne govori, facijalnom eskpresijom oslikava svaku emociju i misao koja joj prolazi kroz glavu. Umešnost glumca se uvek vidi u finesama, a Milerova će svaku izvući iz rukava pred kamerama. 

U tabeli za pozitivne poene “Anatomy of Scandal” treba dodati nekoliko iznenađujuće fantastičnih režiserskih odluka u trenucima kada se pojedini likovi susreću sa traumatičnim događajima i situacijama, kao što je scena sa Džejmsom Vajthausom i dvoje policajaca koji mu saopštavaju da je optužen za silovanje koja je osmišljena kao udarac u stomak koji ga nosi preko ulice ili sa Sofi Vajthaus čiji gubitak kontrole je oslikan kao pad sa najvišeg sprata zgrade. 

Foto: Netflix

Uvežbana i generalno odlična glumačka ekipa možda ne žvaće najjsjaniji tekst jer ponekad zvuči rogobatno i neprirodno, ali biće više nego dovoljan razlog da se šest epizoda odgledaju za jedan dan. 

Dobra strana mini-serije je njena pitkost i nepotrećenost jer joj je ipak cilj da zabavi do velikog obrta. Međutim, njena sapunjava treš priroda u nekoliko navrata će iskakati. Što zbog naivno triler-političkog sloja priče, još naivnijeg koncepta privilegije moćnih i uticajnih, ali i izbog čuvene scenarijske fore “sve je Marfijev zakon” i sistem spojenih sudova. Jedna od scena pred kraj serije stvarno podseća na onu ozloglašenu scenu iz domaće serije “Dunjice, to sam ja Neda”. 

Iako Kelijeva serija ima kontroverzan i mudar osvrt na pristanak i šta znači konsenzus u partnerskim i seksualnim odnosima, ovaj deo priče ipak je samo povod za druge zabavne elemente koje pokreću priču. 

“Anatomija skandala” je najviše anatomija treš serije Dejvida E. Kelija koja je neminovno laka za gledanje, pa joj se problematični elementi opraštaju, ali sad već postaje ozbiljno predvidiva jer bojim se da ćemo opet imati “Dunjice, to sam ja Neda”. 

Serija "Anatomy of a Scandal"
Ocena
3
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

Netflix

Najčitanije

Pročitaj još