Scene iz filmova koje su nam oduzele 10 godina života

Osećaj neprijatnosti koji preovlada u toku kišovite noći koju ovenča nestanak struje (mada posle restrikcija elktrodistribucije Srbije devdesetih naviknete se) ili iznenadno režanje i lavež pasa u mračnoj ulici su mali nepotrebni šokovi koji su neizbežni. I pored toga što nam svakodnevnica obezeđuje preveliku dozu trzavica tu su i scene iz filmova zbog kojih skačemo iz kreveta i borimo se za sopstveni život, iako realne opasnosti nema. Kažu da ružna sećanja treba ostaviti da uvenu, ali zabave radi da se prisetimo scena koje su nam skratile život.

RING – Samara iz bunara

Američki rimejk japanskog horor klasika je samo uvertira u jezive japanske folklorne elemente koji su uspešno izmuženi u mnogobrojnim jezivim blokbasterima.

“Ring” kao definicija psihološke drame koje te davi kao zmija žabu posle navodnog finala u kojem Naomi Vats spoznaje sudbinu nesrećne zle devojčice koja je provela sedam dana na dnu bunara zadaje poslednji udarac scenom koja nas je 2002. godine ostavila zabezeknute.

Sama pomisao na zvonjavu telefona izaziva jezu. 

HOUSE OF THE DEVIL – Je l’ imaš upaljač?

Indi horor reditelja Ti Vesta (koji je poslednjih godina pokupio pozitivne poene režiranjem epizoda “The Exorcist”, “Wayward Pines” i “Outcast”) je niskobudžetni trešić o dadilji koja je zadužena da čuva babu, tako je BABU ne bebu, uvrnutog bračnog para.

Dok njena prijateljica, Greta Gervik, čuva stražu na groblju, pojavljuje se jedan simpatičan mladić da pripali cigaretu. Ne daj bože da vas neko ovako startuje u klubu. 

INSIDIOUS – Ne okreći se sine

Nekad nije problem u staroj kući koja škripi i cvili, već u osobi koja živi u toj kući.

Scena iz “Insidiousa” Džejmsa Vana u kojoj baka prepričava nelagodno iskustvo koje je doživela u sobi svog unuka, jer neko stoji u uglu sobe, završava se manifestacijom stvorenja koje se krije od svetlosti.

Nije imala vremena da vrisne – ne okreći se sine, već je pobegla. 

THE CONJURING – Taši, taši, tanana

Još jedno uvrnuto čedo Džejmsa Vona sa sad već istorijskom scenom tapšanja. Naivna igra skrivanja i tapšnja nikad nije mogla gore da se završi.

Zamislite da ste sami kod kuće i čujete da neko tapše. Momentalna smrt.

THE CONJURING 2 – Slika govori hiljadu reči

Prvo pitanje je – zašto bi neko okačio na zidu jezivu sliku sa časnom sestrom koja izgleda kao da je preživela sars?

Drugo pitanje je – zašto bi neko ušao u sobu u kojem se nalazi slika?

Treće pitanje je – da li želiš stvarno da budeš u braku sa osobom koja je to nasilikala?

HEREDITARY – A, gde joj je glava? / Ne treba glava gospođo. Glava otpada. / Kako otpala, otpala ti da bog da.

Momenat kad se u bioskopu nije čulo ni disanje prisutnih. Šokantna i tragična scena je najveće iznenađenje u ostvarenju Arija Astera.

Sledeći put kad pomislite kako je kul da glavu proturite kroz prozor automobila dok zamišljate da ste u reklami za šampon, setite se nesrećne Čarli. 

ALIEN – Mislim da sam pojeo nešto pokvareno

Kultna scena posle koje vam nije baš do večere, a ni do ručka. O doručku može da se diskutuje.

CARRIE – Ne, nemoj mi prići

Iz savremenog ugla gledanja oproštajna scena iz filma Carrie iz 1976. je već viđena fora na koju više ne padamo. Ali, moja majka obožava da se priseti kako se otac izbezumio u biokopu kad se desio kultni pozdrav iz zagrobnog života.

EXORCIST III – Ne bih da ta plašim, ali neko je iza tebe

Ako mene neko pita – ubedljivo najtraumatičnija scena u horor filmovima. Iako neslavni treći nastavak Egzorciste nije najsrećnije prošao kod publike i kritičara, oni koji su ga gledali trude se da zaborave brutalno jezivu scenu iz bolnice.

MULLHOLLAND DRIVE – Štucaš? Imam ideju

Film Dejvida Linča nije nužno horor film, iako vizuelni identitet filma obećava noćne more. Jedna scena je potpuno neočekivana i događa se usred bela dana, da muka bude veća.

Inače, glumica Boni Erons koja se pojavljuje u sceni čuvenog filma, koja nas je istraumirala, poslednjih godina nas ponovo istresa iz gaća u ulozi demonske časne sestre iz “The Conjuring”.

Pročitaj i:

10 horor filmova da vas istresu iz gaća

Odlične serije koje niko ne gleda

Najčitanije

Pročitaj još