Recenzije za film “Dune”: “Epohalni promašaj” i “Najbolje ostvarenje 2021. godine”

Epska naučna fantastička “Dine” Frenka Harberta pod rediteljskom palicom Denija Vilneva (Arrival, Enemy, Blade Runner 2049) nestrpljivo čeka svoju svetsku premijeru 22. oktobra. Voljeni knjižveni serijal, koji još uvek važi za nemoguću filmsku adaptaciju, danas je premijerno prikazan na Venecijanskom festivalu. Prve reakcije kritičara su najvećim delom pozitivne, mada primento je da su mišljenja suprostavljena. Ili su bili oduševljeni onim što su videli ili epohalno razočarani.

Filmska sala u Veneciji u kojoj se prikazivao “Dune” je bila dupke puna. Kritičari, filmski blogovi i magazini želeli su samo jedno da znaju – da li su “Dine” dobile dostojnu filmsku verziju.

Počeću od boljih reakcija.

Stiv Pond, magazin “The Wrap”

Esencijalno filmsko ostvarenje. “Dune” oduševiće sve svojom mračnom lepotom. 

Stiv u recenziji za “The Wrap” navodi da Vilneov film je više od zabave i da tmurna priroda narativa podseća na njegove ranije radove “Sicario” i “Prisoners”.

Copyright: © 2020 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Glen Keni, portal “RogerEbert”

 – Uz pomoć scenariste, dizajnera produkcije i snimatelja, Vilnev uspeva da pređe tanku liniju između grandioznosti i pompeznosti. 

Glen u zaključku recenzije za “RogerEbert” piše da je veliki fan Linčovih “Dina”, ali da je Vilnov film upravo ono što treba da bude “Dune”.

Ksan Bruks, “The Guardian”

 – “Dune” je podsetnik šta holivudski blokbaster treba da bude. 

Ksan koji je dao najvišu ocenu u zaključku teksta napisao je da je Vilneov “Dune” pozivnica na putovanje u kojem će publika otkriti nove stvar i izgubiti se u neverovatnom svetu.

Na drugoj strani novčića se nalazi ekipa “IndiWire”, “Hollywood Reporter” i “Variety”. Njihovi autori nisu ni najmanje bili impresionirani onim što su videli u Veneciji. Dejvid Erič film je nazvao “ogromnim razočaranjem”.

Dejvid Erič, portal “IndiWire” 

 – Na kraju “Dune” podseća na san koji se prekida na nejasan i ravan način. Ne verujem da bi bilo ko hteo da izabere da ga sanja. 

Dejvid u recenziji kaže da je “Dune” ipak bio preveliki zalogaj za Vilneva i da pored odlične produkcije i glumaca, film nije u stanju da opravda očekivanja koja ga prate.

Oven Gliberman, magazin “Variety”

 – Spektakularan i zanimljiv i onda odjednom više nije ništa od toga. 

Oven kao i Dejvid najviše zamera drugoj polovini filma. Po njegovim rečima od polovine više nije interesantan za gledanje. Naime, navodi da kada scenario istroši sve trikove u prvoj polovini, nema ništa da ponudi u finalu.

Dejvid Runi, magazin “The Hollywood Reporter”

 – Može zabaviti ljubitelje Frenka Harberta, ostali će zevati. 

Dejvid navodi da film odugovlači karakterizaciju mnogih likova priče kako bi se u kasnijim nastavcima njihov narativ granao. Pita se da li će iko biti zainteresovan da gleda drugi deo.

“Dune” Denija Vilneva premijerno biće prikazan 22. oktobra u bioskopima i na HBO Max-u.

Najčitanije

Pročitaj još