Serije i film koje sam gledao da se vi ne biste mučili – Part 6

Kako su se vremena samo promenila. Ne baš tako davno, serije nisu napadale publiku sa svih strana kao izveštaji o korona virusu za vreme prvog talasa pandemije. Bile su retko dobro rezrevisano za televizijsku sezonu jesen / zima, a osrednji materijal koji nije mnogo obećavao bio bi ostavljen sušnim letnjim mesecima. Danas, više nije ni bitno kog vikenda otvorite Netflix, svakog će vas sačekati barem tri nova naslova koja se smeše sa TOP 10 liste najgledanijih, poput manijaka iz parka koji se hvata za šlic. Opcije su dve – beži koliko te noge nose ili priđi “k’ čici” i skini mu osmeh sa oba lica. 

Halston

Foto: Netflix

U zemlji u kojoj se sirotnji trlja nos Balensijagom, modelima Donatele Versaće, Pradom i Dolče i Gabanom, ime problematičnog i ekscentričnog Roja Halstona Frovika je nepoznanica. Modna faca kojoj su žene trčale u zagrljaj nakon što se pobrinuo za izgled Džeki Kenedi živeo je život onako kako je želeo – urađen kokainom, muškim prostitutkama i uspehom. 

Halstonov miniserijski prikaz života ne nudi bog zna kakav uvid u psihološki profil nesigurnog i nadmenog kreatora. Daleko je više zainteresovan za priče i novinske napise o ludovanju u klubu “Studio 54”, emotivnu sponu sa Lajzom Mineli, profesionalnim prilikama koje su mu bile nuđene i kako je svaki uspeh uspeo da pretvori u strmoglavi pad vođen nezrelom i suštinski nesrećnom prirodom. 

Ian Mekgregor 25 godina ordinira velikim platnom i televizijskim ekranima, ali nijednom u svojoj karijeri nije zbalistao kao u ulozi Halstona. Ekscentrična, impulsivna i na momente gorda i zastrašujuća figura zahvaljujući do sada neviđenoj glumačkoj akrobatici Mekgregora istorijski lik čini živim da življi ne može biti. 

Petodelna limitirana serija “Halston” poseduje nekoliko fantastičnih scena i oštre dijaloge, iako joj je u suštini sadržaj i ispred forme. 

OCENA: 3

Oxygen

Foto: Netflix

Francuski naučno-fantastični triler “Oxygen” reditelja Alexandre- Aja-a je klaustrofobični pakao koji mnogo više obećava nego što na kraju nudi. 

Intrigantan početak upoznaje nas ženom koja je zarobljena u savremenom sanduku za lečenje pacijenata. Ne seća se šta joj se desilo, niti kako je dospela u ovo poljosnato čistilište. Samo zna da joj je ostalo jako malo vremena, jer kiseonik u medicinskoj komori curi. Niko ne dolazi da je spase i njena jedina nada je veštačka inteligencija MILO. 

“Oxygen” dokle god se misterija o prošlosti i trenutnoj situaciji glavne junakinje komplikuje je fantastičan bindž mamac sa pitanjem – šta li se događa? Međutim, kada film otkrije svoje karte uz krajnje antikatarzično i nedovršeno finale neminovan je osećaj izdaje jer ovu priču smo videli u dva jako popularna filma. 

Bez obzira na predvidivih i ne preterano kreativnih poslednjih 15 minuta filma, Melani Loren, je glumački cunami koji će publiku provozati kroz svaku egzistencijalnu krizu.

OCENA: 3

The Innocent (El Inocente)

Foto: Netflix

Nema sumnje da je adaptacija Harlana Kobena “The Innocent” evropski striming hit na Netflix-u, ali kao i sve prethodne serijske verzije američkog pisca (Safe, The Stranger) pati od narativnih nebuloza i daleko jednostavnije priče nego što se na prvi pogled čini. Odluka da ovog puta njegovo delo bude deo španske kinematografije je logično jer je klasična španska sapunica na steroidima. 

“The Innocent” kao i njegova starija striming braća (Safe i The Stranger) počinje elementom ucene i paranoje koji pritiskaju život Matea Vidala. Posle ubistva iz nehata, život jednog od glavnih protagonista putuje u sapunjavom stilu – od blata do zvezda. Od zatvorenika do advokata koji pomaže sirotinji uz neizbežne porodične tragedije koje su ga učinile ćutljivim i povučenim džinom. 

Stvari kreću naopako kada njegova draga nestane bez traga, a sa njenim nestankom priči se priključuje detektivka sa traumatičnom prošlošću i časna sestra koja je noću striptizeta. 

Na stranu scenarijska dramatičnost u svakoj mogućoj sceni, koje obično ne teku organski i očigledno su nalepljene da bi sve delovalo komplikovanije nego što jeste, mnogo veći problem je krajnje naivan i na momente smehotresan rasplet događaja. Čekala se Marisol da izusti – “Yo soy tu madre”.

Jednodimenzionalnost likova i čuvena Kusturičina: “Više ne znaš da li je dobra riba ili dobro glumi” su zaštitni znak “The Innocent”. U televizijskoj eri koju su obeležili “True Detective”, “The Sinner (prva sezona), “Mindhunter”, Harlanova adaptacija u ovoj dimenziji trilera nema šta da traži. Ali, ako se upoređuje sa njegovim prethodnim delima, ono što ste tražili to ćete i dobiti – časnu sestru koja je striptizeta. Dios mio!

OCENA: 2   

Ocena
3

Vikend sa Netflix-om

Vikend sa Netflixom i orgijanje sa “Halston”, “Oxygen” i “The Innocent” je pristojna zabava koje se sledećeg vikenda više niko neće sećati. 

Najčitanije

Pročitaj još