“Patric Melrose” je genijalna serija, ali ne mogu da je gledam očima

Ne poznajem ljude koji vole bolnice, lekare, medicinske sestre i medicinske instrumente. Beli mantili, bele pločice i bolnički kreveti su nužno zlo sa kojim se, nažalost, pre ili kasnije moramo suočiti, ali samo ako moramo. Međutim, postoji nešto gore od svega navedenog – igle. Ne mogu da ih gledam, ne volim ni da pomislim na njih i to je jedina stvar koji izaziva vanserijski napad anksioznosti u mom biću (pitaću psihologa u čemu je caka). Ako je ne daj bože kojim slučajem igla uprta u pravcu vene – izlazim iz prostorije i bežim u nepoznato vrišteći. Mogu da gledam najbizarnije stvari na ekranu tv prijemnika, ali to nema šanse. I ovo je jedan od glavnih razloga zašto sam odustao od fantastične serije “Patric Melrose”, ali ako ovo vama ne predstavlja problem, onda ćete uživati u vožnji.

Benedikt Kamberbač (i dalje nisam siguran da li je ovo pravilan način na koji se njegovo ime piše na srpskom) je zvezda serije “Patric Melrose”. Problematičan, neprilagođen i svakako nesvakidašnji lik na malom ekranu (mada su televizori sve veći).

Prvih desetak sekundi serije probudiće sećanja na stare fiksne telefone, užasno zvrndanje istog i kovrdžavi kabl koji se razvlači između slušalice i aparata. Nakon što se konačno uhvati za telefon Patrik će veoma mirno primiti informaciju da je njegov otac preminuo. Spušta slušalicu, blaženo se smeje i ubrzo postaje jasno da je naš junak pod dejstvom narkotika jer njegova krv na rukavu ukazuje da je heroinski zavisnik.

Gospodin Melrouz već duže vreme uživa u brojnim opijatima, mada je najveći zavisnik od onog koji uključuje iglu (jooooj).

Foto: ShowTime

Smrt Patrikovog oca nije uticala na svet u kojem živi ili kako sam kaže u prvoj epizodi: “Matoro đubre je mrtvo“. Zapravo, ovaj događaj je skinuo teret sa leđa problematičnog anti-heroja čije traumatično detinjstvo je ostavilo neizbrisive posledice na njegovu ličnost. Iako sve ukazuje da će prilikom identifikacije oca u fensi mrtvačnici se završiti pljuvanjem u lice muškarca belog kao sneg, scena dobija neverovatno komični momenat zbog dejstva narkotika.

Humor i komične situacije “Patric Melrose” se svaki put zaglave u grlu jer ispod nasmejanog, znojavog i hiperaktivnog junaka se krije mnogo tragičniji lik čija fasada je lepo obojen pokrivač koji krije ruševine. Scene koje bi trebalo da budu smešne su zapravo jako tragične ili kako se često kaže u našem narodu – da nije smešno bili bi tužno.

Patrik zbog heroina, iako se na početku prve epizode odlučuje da ostavi narkotike, vodi unutrašnje monologe, neretko razgovara sa samim sobom i ovde serija pokazuje svoju snagu. Britki i upeglani scenario daje uvid u borbu ličnosti koja se rva sa zavisnošću.

Foto: ShowTime

“Patric Melrose” je adaptacija autobiografskog romana Edward St Aubyn koji je odrastao kao pripadnik više klase, ali čije detinjstvo su uništili nasilan otac koji ga je silovao i majka alkoholičarka.

Serija na odličan način obuhvata elemente tragedije, humora i bolesti zavisnosti. Fantastična gluma, božanstvena scenografija, scenario i rediteljsko vođenje u mom slučaju nisi bili dovoljni da nastavim da gledam zbog eksplicitnih scena u kojima Patrik zabija sebi iglu u venu i na sve to komplikacije koje ima, kao i sve ostale stvari o kojima i je teško da pišem.

Ako imate stomak, niste gadljivi onda ste na pravom mestu jer je u pitanju ODLIČNA serija.

Pročitaj i: 

Castle Rock: Serija koja će podići temperaturu ovog leta

Unsane: Triler kakav se više ne pravi

Najčitanije

Pročitaj još