“Over the Garden Wall”: Moderna adaptacija Danteovog pakla koja nije za decu

Dečja mašta i tajne koje krije njihov um vekovima unazad budili su interesovanje kod pisaca, psihologa i filozofa. Od Luis Kerolove “Alise u zemlji čuda”, preko “Čarobnjaka iz Oza”, pa sve do “Panovog lavirinta” je analiza sveta koji deca grade i modeliraju u službi bekstva od realnosti, nesposobnosti da se suoče sa istom ili neretko kao alternativna unutrašnje borbe zbog odrastanja sa elemetnima egzistencijalne krize. Možda sve zvuči krajnje komplikovano, ali takav je dečji um – gotovo ga je nemoguće dešifrovati.

Patrik Mekhol, kreator mini-serije “Over the Garden Wall”, nije ciljano pucao u smeru dečje mašte, već unutrašnje borbe nakon što nastupi traumatičan događaj. Iako svi elementi veoma intrigantne serije podsećaju na halucinacije Alise Lidl, ispod šarene površine duhovitih dijaloga i s vremena ne vreme jezive atmosfere krije se moderna verzija Danteovog pakla. Mekhol je jednom od svojih likova dao ime Beatris koja se pojavljuje u čuvenom delu.

I dok je nekom prva misao na pameti – ko bi za boga miloga napravio dečju verziju Danteovog pakla, treba imati u vidu da ovo nije prvi put da se u pop kulturi pojavljuju kontroverzni elementi zagrobnog života. Video-igra Limbo, uvrnuta verzija Kerolove Alise za koju je zaslužan Amerikan Mek Dži, već su uveliko istraživali granicu između između našeg i tamnog bezdana.

“Over the Garden Wall” prati Virta (Elejdža Vuds) i Gregorija koji na putu do kuće su se izgubili u šumi i svetu koji je poznat pod imenom “Nepoznato”. Virt je stariji i ozbiljni deo dua koji uporno pokušava da racionalizuje situaciju koja okružuje njega i brata, dok Greg simpatični mali bucko, kao i svaki dečak ništa ne shvata ozbljno. Stalno izbacuje bombone iz džepova koje je dobio i non-stop priča o hrani. Na putu kroz šumu naišli su na stari mlin koji održava drvoseča. Nakon što su kročili u njegovu kuću, on ih je upozorio na zver koja hoda šumom. I dok Virt misli da drvoseča hoće da ih prevari, Gregori je previše zauzet svojim novim ljubimcem – ogromnom žabom koju ne zna kako da nazove.

Neobičnu situaciju upotpunjuje fenjer koji drvoseča ne želi da ugasi i svaki dan melje drveće da bi dobio ulje koje održava fenjer u životu. Dečaci na putu kroz Nepoznato upoznaće mnoge bizarne i simpatične likove, ali kroz deset epizoda se provlači dominatan element grehova, prevare, laži i na kraju susret sa zverkom koja čuva šumu. Iznenađujuće finale otkriva šta je kreator želeo da akcentuje tokom čitave sezone.

“Over the Garden Wall” je kratko i veoma interesantno iskustvo (svaka epizoda traje 10 minuta), ali ono što potencijalno može mnoge da privuče je neobičan način naracije, neralne situacije i skrivene zagonetke i znakovi pored puta koji ukazuju zašto dečaci prolaze kroz šta prolaze.

Pročitaj i: 

Serija koje će biti vaša nova opsesija

Kako je “Lost” zauvek promenio televiziju i serije

 

 

Najčitanije

Pročitaj još