Filmovi koji izlaze do kraja 2019. i koji žele Oskara

Pravila igre na televiziji i na velikom platnu su se ozbiljno promenila. Nekada je velikim glumicima bilo ispod časti da glume u serijama jer su one bile rezervisane za mediokritete ili su bile kazna za one čija karijera završila u kanalu, ali sad se holivudske zvezde pobiše da dobiju ulogu u hit striming čudu. I dok serije bujaju kao pečurke posle kiše, filmovi su postali redak resurs i nešto što jedino ima smisla u takozvanoj oskarovskoj sezoni. Period godine kad se filmske kompanije utrkuju da puste svoje najbolje filmove kako bi bili kandidati za sezonu nagrada. Cela filmska godina je bila jako prazna (ili jako loša), izuzev Marvela i blokbastera, i novog Tarantinovog filma zbog kojeg su domaći bioskopi prepuni, ali i to će se promeniti do kraja godine.

Od septembra počinje trka za nagrade, a sa njom i filmovi koje čekamo da proklijaju i rasteraju ove tamne oblake nad bioskopima. Svi datumi premijera su ispisani na osnovu zvanične objave distributera, ali nije poznato kad i da li će naši distributeri preuzeti prava na emitovanje.

The Goldfinch – 14. septembar

Adaptacija romana Done Tart koja je osvojila Pulicerovu nagradu za roman “The Goldfinch” prati život Tea čija je majka poginula u terorističkom napadu. Geneza života siročeta i borbe sa zavisnošću obogaćena je glumačkim zvezdama Nikol Kidman, Sarom Polson i Lukom Vilsonom.

Downton Abbey – 20. septembar

Od popularne serije do velikog finala na velikom platnu koja želi da za sve svoje kvalitete isisa nagrade u predstojećoj sezoni. Megi Smit je tu i to je više nego dovoljno.

Judy – 27. septembar

Rene Zelveger posle duže pauze se vraća na veliko platno, a za to vreme zaboravićemo njen izlet u seriji “What / If“. Oživljavanje važnih istorijskih ličnosti na velikom platnu je postao unosan biznis. Uostalom, pogledajte Rami Maleka – nebitan glumac koji je preko noći procvetao. Rene Zelveger u ulozi Džudi Garlend publici će predstaviti poslednji koncert filmske dive koji je održan 1968. godine.

Ad Astra – 20. septmebar

Bred Pit posle pohvala u Tarantinovom filmu “Once Upon a Time in Hollywood” ima još jednog keca u rukavu. Ovog puta u ulozi astronauta koji želi da odgonetne šta se desilo sa misijom u svemiru zbog koje je zauvek izgubio oca.

Joker – 4. oktobar

Novi Joker više deluje kao film Martina Skorsezea “Taxi Driver” nego nešto što pripada kategoriji superjunaka – antiheroja. Hoakin Finiks izgleda da u svojoj bogatoj kinematografiji ima potencijalnog Oskara za 2020. godinu.

Pain and Glory – 4. oktobar

Novi film Pedra Almodovara je Almodovarov film, na Alomodovarov način i došao je da uzme nagrade.

Jojo Rabbit – 18. oktobar 

Film koji je označen kao anti-mržnja i satira stiže iz kazana Taika Vajtitija koji je bio zadužen za rediteljsko vođenje filma “Thor: Raganrok”. Priča o dečaku čiji je nacionalizam poljuljan u nacističkoj Nemačkoj jer je njegova majka u svom domu sakrila Jevrejku je apsurd i komedija u svom punom sjaju.

Ford V Ferrari – 15. novembar

Met Dejmon i Kristijan Bejl kao Ford i Ferari koji prave idealan automobil za La Mans trku 1966. godine je neobično, ali veoma zanimljivo filmsko iskustvo koje stiže krajem godine.

A Hidden Life – 13. decembar

Film Torensa Malika je bio jedna od najvećih zvezda na Kanskom festivalu ove godine. Priča o austrijskom paru posleratnoj nacističkoj nemačkoj stiže u bioskope širom sveta u decembru.

Marriage Story – nema datuma premijere

Film koji Netflix želi da pogura u bioskope, kao prošlogodišnji magnet za nagrade Roma, je “Marriage Story”. Priča prati umetnički par koji prolazi kroz težak razvod i koji utiče na sve aspekte života.

The Irishman – nema datuma premijere

Martin Skorsete, Al Paćino i Robert de Niro na Netflix-u. Da im je to neko rekao pre 10 godina verovatno bi se grohotom nasmejali. Jedan od najiščekivanijih filmova godina imaće bioskopsku premijeru, a potom će biti dostupan u domovima širom sveta.

Najčitanije

Pročitaj još