Najbolja i najgora sezona serije “American Horror Story”

Karijera reditelja, scenariste i producenta Rajana Marfija se katapultirala u orbitu nakon niza veoma uspešnih televizijskih naslova – Nip / Tuck, Glee, American Horror Story, American Crime Story, Feud, The New Normal i Pose. Svaka od njih je ostavila mali, ali značajan trag na modernu televiziju, ali nijedna kao “American Horror Story“.

Antologijski trend koji je ponovo oživeo Marfi 2011. godine AHS je pozicionirao na vrh televizijskog lanca ishrane. Serija je startovala sa etiketom “Najbolja nova serija koju ne smete da propustite“, ali kako su se sezone smenjivale, bez obzira na odlične ideje, nisu uspevale da održe scenarijski nivo koji je postavljen na početku.

Ukoliko se još uvek razmišljate da li da je pogledate ili ne, evo koje sezone možete slobodno da preskočite, a koje da stavite na bindž listu jer svaka je priča za sebe.

Lista se kreće od najlošije do najbolje sezone. 

7. Roanoke

Šesta sezona poznatija pod nazivom “My Roanoke Nightmare” dobija bonus poene za trud. Previše elemenata koji su odvlačili pažnju – rijaliti program, medicinske sestre ubice, besni duh koji ne želi da napusti kuću, kanibalizam i Roanoke kolonija nisu obećavali od samog starta. Najbleđa i ubedljivo najdosadnija sezona.

6. Hotel 

Peta sezona serije “Hotel” je prva u nizu u kojoj se ne pojavljuje miljenica fanova – Džesika Lang. Njeno mesto, tehnički rečeno, u ovoj sezoni mesto je preuzela Lady Gaga koja je nekim čudom osvojila Zlatni Globus za najbolju žensku ulogu.

Kao što naziv kaže centralna tačka je ozloglašeni Kortez hotel. Ovo je mesto za sve izgubljene duše. Kad se jednom čekirate na portirnici više nema odlaska.

Nažalost još jedna zbrkana sezona koja je htela sve – psihopatu, vampiricu, smrtne grehe, Danteov pakao, ali osim božanstvene estetike i odličnih glumačkih momenata nema više ništa da ponudi.

5. Freak Show

Četvrta sezona “Freak Show” ima najbolju prvu epizodu od svih sezona. Oni koji su gledali sigurno se sećaju jezivog klovna Tvistija i scene sa piknika.

Priča o cirkusu koji propada i “nakazama” koje čine njegovu esenciju ima svojih blistavih momenata, ali episkih fail momenata. Iako će sezona na samom početku predstaviti negativca, već u sledeće tri epizode biće jasno da ih je više od jednog. Neobično finale koje će izavati WTF momenat ne dozvoljava “Freak Show” da se popne na više mesto na listi.

4. Cult

Sedma sezona “Cult” je definitvno bila najveće iznenađenje u serijalu. Posle tri ne baš preterano uspešne sezone Marfi je zakucao ekser sa poslednjom sezonom.

Politička satira sa elementima čuvenog slučaja o Čarlsu Mensonu je odlično spakovana, konzistentna od početka do kraja i dovoljno napeta i jeziva.

3. Coven

https://www.youtube.com/watch?v=mJfrMUy5j-s

Treća sezona “Coven” je na trećem mestu. Ubedljivo najekstravagantnija sezona o školi za veštice i svim njihovim neprijateljima.

Elementi komedije, drame i horora se prepliću, ali najkultniji momenat je spaljivanje veštice koja se oprašta uz vrisak rečima: “Baleeensijaagaa”.

2. Murder House

Prva sezona “Murder House” zaslužuje prvo mesto, ali neko mora da bude drugi.

Najjezivija sezona o kući koja je poznata po neslavnoj istoriji i scenama koje podsećaju na lucidne snove. Tokom čitave sezone nije vam jasno da li je u pitanju halucinacija, da li su junaci u čistilištu ili ono što vidimo se zaista događa. Mali hint – prva sezona je inspirisana Rozmarinom bebom.

  1. Asylum

Pobednik je “Asylum”. Priča o novinarki Lani Vinters koja šezdesetih istražuje slučaj o mentalnoj instituciji i njenim pacijentima odvešće junakinju na najmračnija mesta.

Druga sezona najuspešnije cinculira više priča. Lili Rejb u ulozi časne sestre je najbolja gluma koja je viđena u seriji “American Horror Story” ikad.

Pročitaj i: 

Najbolji horor film 2018. godine

10 horor filmova da vas istresu iz gaća

Najčitanije

Pročitaj još