“Maudie” će vas naučiti da zavolite svoj “mali i bedni” život

Uvek nam u životu nešto fali. Fali nam još novca, treba nam veći stan, bolji automobil, bolji televizor, veći orman, nikad nemamo šta da obučemo jer sve što smo kupili je bezveze – lista je predugačka. Sećam se da sam stalno kukao svom uredniku da mi poveća platu. On je odgovarao da me “previše plaća za ono što radim”, ja sam mu uvek odgovarao da “teško onom koga on plaća”. Vidite? Svi nezadovljni i narogušeni. On je pronašao svoj mir bez mene u redakciji, ja na ovom svom malom parčetu internet neba. I dok sam gledao “Maudie” (Mod) ženu koja je bila samo srećna dok ima četkicu u ruci i malo boje da bi mogla da slika, nisam mogao da se otmem utisku da će nas ovaj neokapitalizam ubiti u pojam. Znam, zvuči kao utopija u čijoj zamisli možeš da se udaviš kao u dubokoj vodi, ali ima istine.

Film koji slavi život i umetničku zaostavštinu Mod Luis pati od romantičarskih ideja o životu društvenog otpadnika. Kanadsku umetnicu je porodica odbacila, društvo ju je ostavilo da do kraja života živi kao poslednji marginalac, trpela je fizičko i mentalno zlostavljanje od svog supruga, ali je ostala zapisana u istoriji kao žena od koje je predsednik Nikson naručio sliku. Povučena i stidljiva Mod nikad nije marila za velika imena koja su joj se bacala pred noge zbog njenog rada jer svet oko sebe nije shvatala kao dobrodošlo okruženje. Svoj mir i sreću je pronalazila u svom svetu – na malom parčetu platna, drveta ili bilo čega pogodnog za za četkicu i boje.

Film sivim bojama na platnu oslikava početak vanserijske karijere mlade umetnice. Porodica se odrekla Mod i ostavila je kao teret tetki koja ju je do poslednjeg daha na zemlji doživljavala kao nesposobnu i mentalno zaostalu osobu. Očajna i pomalo buntovna Mod želela je da pošalje poruku porodici i tetki – mogu bez vas i mogu sve sama.

Put ju je odveo do Everesta Luisa – tvrdoglavog, neobrazovanog, nasilnog, neartikulisanog, ali veoma vrednog otpadnika poput nje koji ju je zaposlio kao pomoć u malenoj kući na kraju grada. Pored kućnih poslova i stalnog zvocanja Everesta kako Mod nije dovoljno vešta i umešna žena za njegov pokušaj od doma je budio još veću želju kod mlade umetnice da bude još bolja i sposobnija.

Foto: Allstar/Sony Pictures Classics

Odnos Everesta i Mod u filmu nije uspešno repliciran iz realnosti na veliko platno. Veliki deo problematičnog odnosa između dvoje ljudi je izmiren emotivnim aspetkom priče. U rediteljskom ostvarenju Ajsling Volš, Mod je žrtva nasilnog ponašanja Everesta, ali rediteljka koristi verbalne veštine umetnice kao vid manipulacije i emocije kao opravdanje za nasilničko ponašanje. Tačnije, Mod je u filmu primer stare narodne – On kao odlučuje, ali njena je poslednja. 

Fantastična scena o sukobu da li treba staviti komarnik na vrata ili ne je primer kako na fin način izvući korist za sebe. Ali, sa druge strane zaboravlja udarce i uvrede životnog saputnike Mod Luis.

Film oprašta Everestu za sva zla koja je počinio svojoj supruzi i pruža publici veoma bolnu emotivnu priču koja mora da izmami suze za sam kraj.

Bez obzira na negativne reakcije pojedinih kritičara na račun izvrtanja priče o odnosu Mod i Everesta, “Moudie” slavi život i onda kad se vuče po najdubljem blatu.

Seli Hokins u ulozi Mod je po ko zna koji put pokazala da je jedna od retkih glumica koja ume da izazove empatiju bez monologa ili facijane ekspresije. Kao potpuni opozit Itan Hoks u ulozi Everesta od najgoreg negativca se transformiše u osobu koju bismo izgrlili i izljubili.

Potpuno je ofucana i otrcana fraza da život čine male stvari. I nema dileme da je tako naročito dok gledamo put jedne neshvaćene umetnice. Sreća za Mod je četkica, platno i boje, za nekoga su par taktova omiljene pesme, a za nekoga je dovoljno da je zdrav i da ne mora da se nosi sa svakodnevnim problemima koje bolest nosi.

Pročitaj i: 

Serija koja je savršena za leto

Najiščekivaniji filmovi 2019. godine

Najčitanije

Pročitaj još