Knjige za oktobar ili za ubijanje smrdibuba

Oktobar uvek obeleže dve stvari – Sajam knjiga i najezda smrdibuba. Insekti traže pogodno mesto gde bi mogli da se sakriju da prežive zimu, a mi tražimo adekvatnu literaturu da prezimimo hladnoću u toplini svoga doma. Ukoliko vas knjiga izneveri, a smrdibuba je odlučila da se baš kod vas stacionira do proleća – udrite je!

Zovi me svojim imenom – Andre Asiman

Foto: Štrik

Prošlogodišnji kandidat za Oskara “Call Me By Your Name” sa Timoti Šalomeom i Armi Hamerom zasnovan na istoimenom romanu konačno je dobio novo izdanje i adekvatan prevod naslova, za razliku od filma “Skrivena ljubav”, i već uveliko krasi police knjižara. Knjiga pokriva deo radnje koji nije prikazan u filmu i koji se odigrava nekoliko godina kasnije kad se Oliver i Elio ponovo sretnu.

Elevation – Stephen King

Foto: Goodreads

Novi roman Stivena Kinga debitovaće na policama 30. oktobra i prati sudbinu Skota Kerija koji živi u našem omiljenom fiktivnom gradu Castle Rock. Neobični junak ne može da prestane da gubi na kilaži i ma koliko tešku garderobu obukao iste je težine kad stane na vagu. Skotova sudbina postaje još neobičnija kad upozna par čiji pas mu stalno uništava dvorište. U malom gradu Skota niko ne voli, ali par je još omraženiji zbog kostura koji krije u ormanu.

Neznanac u kući – Šari Lapena

Foto: Laguna

Karen Kuper je strpljivo čekala svog supruga da se vrati sa posla i to je jedino čega se seća pre nego što se probudila u bolnici. Lekari su joj objasnili da je preživela tešku saobraćajnu nesreću, ali i da je uradila nešto jako loše. Karen se ne seća, suprug zna da je njegova draga jako dobra, komšinica zna neke stvari, a nesrećna žena ne zna ko se krije u njenom domu.

The Clockmaker’s Daughter – Kate Morton

Foto: Goodreads

Nesvakidašnja priča koja se događa u vremenskom procepu između 1862. i 1962. godine. Priča o kući krije misteriju o ubistvu, istoriji prevare, životnih gubitaka i fotografiju koja možda može da odgovori na sva pitanja. Knjiga je ispričana iz ugla više osoba i nijednoj ne možete da verujete.

Homo Deus – Juval Noa Harari

Foto: Laguna

Šta će sada biti prioritetni problemi čovečanstva umesto gladi, bolesti i rata? Kakvu ćemo sudbinu nameniti ljudskom rodu, kao samoproklamovani bogovi planete Zemlje, koje korake ćemo preduzimati da to ostvarimo? Homo Deus istražuje projekte, snove i noćne more koji će oblikovati dvadeset prvi vek – od prevazilaženja smrti do stvaranja veštačkog života.

Najčitanije

Pročitaj još