Jedan razlog je dovoljan da ne gledate drugu sezonu “13 Reasons Why”

Netflix-ovo čedo “13 Reasons Why” je najbolji pokazatelj da je druga sezona potpuno nepotrebna i da nije donela ništa dobro originalu, čak mu je i naškodila.

Serija zasnovana po istoimenom romanu Džeja Ašera u prvoj sezoni se oslanjala na radnju u knjizi. Iako se “13 Reasons Why” našao na meti publike i kritičara zbog veličanja osvetničke fantazije devojke koja je izvršila samoubistvo i zbog pogrešne poruke koja je poslata mladima, sa druge strane je skrenuo pažnju na institucionalne probleme u školama koje neretko ignorišu probleme đaka, kao i na mentalne probleme sa kojima se suočavaju pojedinci pre nego što se odluče na ekstreman korak kao što je samoubistvo.

Prvo sezona je bila zaokružena priča i serija je znala kuda ide i šta želi da poruči, ali druga sezona tumara mračnim hodnicima, neumorno pokušavajući da proda motivacione rečenice koje bi trebalo da nam stave do znanja da nije vredno podići ruku na sebe.

Druga sezona se direktno nadovezuje na događaje posle smrti Hane Bejker. Đaci, roditelji i škola nakon preslušavanja 13 audio kaseta, u kojima je tinejdžerka objasnila svoje razloge da sebi oduzme život, pokušavaju da isprave nepravdu koja je nanešena devojčici, ali i da siledžije budu propisno kažnjene. Porodica Bejker je prvobitno odustala od tužbe protiv škole, ali u drugoj sezoni su skupili snage da isteraju pravdu na videlo.

Druga sezona ovog puta u narativu stavlja akcenat na priče đaka, roditelja i zaposlenih, međutim serija odlazi u čudnom pravcu koji neodoljivo podseća na tinejdž dramu “Pretty Little Lairs” i horor-triler “Znam šta ste radili prošlog leta”. Preteće poruke tinejdžerima koji su bili u kontaktu sa pokojnom Hanom Bejker od nepoznate osobe i priča o još jednoj žrtvi seriju ćini bizarno površnom sa elementima natprirodnog.

“13 Reasons Why” pokušava da shvati sebe ozbiljno, ali Klejeve (dečak zaljubljen u Hanu) vizije ili prvi znaci šizofrenije u kojima razgovara sa pokojnom devojčicom narativno i karaterno seriju bacaju na sve strane. Stiče se utisak da serija ne zna kuda ide i ko su i kakvi su njegovi centralni likovi.

Pored nekoliko emotivnih trenutaka koji su najbolje ispričani iz vizure majke Hane Bejker serija nažalost nema više ništa da ponodi. I što je najgore poslednja epizoda jasno aludira da će biti i treće sezone, kao da druga već nije veliki promašaj.

“13 Reasons Why” želi da bude nešto što ne može – društvena kritika i nikako da shvati da je u samo mračna tinejdž drama.

Serija može da bude interesantna okorelim fanovima prve sezone, ostali nemaju šta da traže jer dovoljno je što se serija o samoubistvu pretvorila i “Vampirske dnevnike” ili “Slatke male lažljivice”.

Pročitaj i:

Horor film koji čekamo kao ozebli Sunce

Prvi utisci o Deadpool 2

Najčitanije

Pročitaj još