Igrice koje su stvorene da postanu serija ili film

Poslednjih godina, naročito u poslednjih pet, filmski i striming svet narativne resurse crpe iz tri izvora – retro nostalgija, reinkarnacija kultnih i voljenih filmova i serija, i adaptacije romana. Video igre nikad nisi bili stranci na velikom platnu, ali jako retko, skoro nikad, nije se desilo da postignu uspeh u narativnoj filmskoj / serijskoj formi.

Dogovor između kompanije Sony, razvojnog tima “Naughty Dog” i HBO-a naredne ili 2023. godine trebalo bi da oživi Playstation-ov hit “The Last of Us”. Još jedna video-igra, “Uncharted” sa Tomom Holandom dobiće svoje filmsko ruho 2022. godine. Recimo da je ovo prvi veći korak gejming sveta u sedmu umetnost.

S obzirom na to da je originalnih ideja sve manje, samo je pitanje trenutka kada će kompanije početi masovno da se hvataju za jedinstvene priče iz sveta video-igara.

Čak i među manje popularnim video-igrama može se pronaći nešto što je dušu dalo da postane serija ili film.

Dead by Daylight

Asimetrični multiplejer u kojem igrači biraju da li žele da budu ubica ili deo tima koji treba da preživi, ima originalnih stvorenja, ali i interesantnih pozadinskih priča ljudskih likova.

Dead By Daylight nedavno je proslavio uspešnih pet godina postojanja i novo poglavlje sa Resident Evil likovima, ali bilo bi zanimljivo videti antologijsku horor seriju u kojoj Niju, Meg, Feng i Dvajta progone utvare iz paralelnog univerzuma kojem Entitet vlada i privlači žrtvene jariće i svoje sluge.

A Plague Tale: Innocence

Tihi hit među gejmerima je akciona-avantura šunjalica koja prati Amiku i njenog brata Huga za vreme smrtonosne kuge koju je najavljuje apokaliptična horda pacova širom zemlje.

Postavka priče u kojoj se prepliću fantastični i religijski motivi je dušu dala za ekranizaciju.

American McGees Alice / Alice Madness Returns

Već je bilo pokušaja da se napravi alternativna verzija kultne priče Luisa Kerola. Alisa u ovoj verziji je posle smrti roditelja smeštena u mentalnu instituciju i bori se sa izvitoperenim demonima Zemlje čuda. Međutim, drugi deo video-igre “Madness Returns” prati više nego bizarne događaje u sirotištu kojim rukovodi Alisin psihijatar. Doktor Bambi ne radi u interesu dece, već u interesu bogatih klijenata koji ih kupuju za svoje mračne fantazijske potrebe.

Dishonored

Stimpank avanutra ima fantastično osmišljen svet za koji bi Netflix sigurno bacio pare i rekao – daj, 10 sezona. Kraljičin sluga Korvo optužen je za veleizdaju i ubistvo njenog veličanstva. Čovek koji je hteo da spasi kraljevstvo od smrotonosnog virusa, sad noćima šeta klasno segregiranim gradom u potrazi za osvetom. Pored osvetničkog motiva priče, postoji i natprirodni o stvorenju koje poklanja moći kako bi Korvo povratio svoju čast.

Control / Alan Wake

Tim “Remedy” ima dve fantastične video igre i obe treba da postanu serija. Alan Wake je i u video-igri zamišljen kao serija. Svako poglavlje se odmotava u obliku jednočasovne epizode i prati pisca koji sa suprugom odlazi na odmor, ali nakon što supruga nestane i iznajmljenu staru kuću proguta jezero, postaje jasno da nešto sa nekog drugog sveta progni njihove živote.

“Control” sam po sebi ima jedan od najapstraktnijih narativa u video-igrama. Priča prati Džesi Fejden koja dolazi u Najstariju kuću kako pronašla otetog brata Dilana. I ona i brat od incidenta u mladosti komuniciraju sa nevidljivom silom. Dolazak Džesi u zgradu koja postoji van prostora i vremena otvara vrata potpunog ludila od priče koja plače da bude serija.

Hellblade: Senua’s Sacrifice

Inspirisana keltskom mitologijom “Hellblade” smeštena u osmi vek je priča o teško mentalno bolesnoj Senui koja je ubeđena da može da spase dušu voljenog muškarca. Tim “Ninja Theory” za potrebe narativa angažovali su stručnjake u oblasti mentalnog zdravlja kako bi što verodostojnije predstavili razne oblike šizofrenije, ali i halucinacije od kojih pati Senua.

Priča o Senui ima fantastičnu pozadinsku priču o detnjistvu, ocu, prvim znacima bolesti i ljubavi koji su savršeno jezgro za veliko platno.

The Medium

Rad poljskog tima “Bloober” o Merijen čije telo postoji u dve realnosti otkriva priču o ozloglašenom hotelu Niva koji je napušten nakon velikog požara, ali i o njenom detinjstvu i čoveku koji deli slične natprirodne mogućnosti kao i ona.

Poljski tim inspirisan socijalizmom, posledicama Drugog svetskog rata, ali i nacističkom brutalnošću kopaju dublje po psihologiji likova, upoznajući publiku sa neobičnim svetom Merijen i prošlošću koja je progoni.

We Happy Few

“Compulsion Games” inspirisani Hakslijevim radom (Vrli novi svet), ali i britanskim klasicima The Prisoner i A Clockwork Orange, u “We Happy Few” otvaraju vrata paralelne istorije i gradića Velington Velsa čiji građani posle Drugog svetskog rata se neprestano kljukaju pilulama Joy kako bi zaboravili šta su Nemci uradili njihovoj deci nakon pobede u rovovima.

Priča prati tri lika – Artura, Seli i Olija koji primećuju da im se vraćaju sećanja na život pre rata.

What Remains of Edith Finch

Idit Finč su ubedili da je njena porodica prokleta. Njeni najrođeniji su je ubedili da nešto nije u redu sa njihovom lozom jer u svakoj generaciji jedan član je preminuo na neobičan način. Idit se vraća u porodični dom u kojem su sve generacije njenih rođaka živele. Junakinja će pronaći o svakom priču i šta mu se desilo.

HBO bi od ovoga napravio čudo.

Bioshock

Grad pod vodom i grad na nebu. Totalitarni režimi i sulude ideje koje su pošle naopako. Fantastični BioShock je nekim čudom zaobišao filmsko platno. Ako je neko zaslužio filmske minute onda je to BioShock Infinite koji, da ne spojlujem, ali ima elemente nemačke serije “Dark”.

Silent Hill

Dva puta je za veliko platno adaptiran Silent Hill i oba puta je debelo kiksnuo. Međutim, drugi deo koji prati Džejmsa Sandrlenda koji se vraća na Tiho brdo nakon što je dobio pismo od supruge, koja je davno preminula, možda treba prepustiti Denisu Vilnevu, HBO-u ili ljudima koji su radili adaptaciju Kingovog “Autsajdera”.

Najčitanije

Pročitaj još