Ibiza: Komedija posle koje ćete poželeti da izađete večeras

Sa velikim uspehom komedija “Braidmaids” i “Girls Trip” otvorio se holivudski prozor za mnoštvo komičnih i satiričnih filmova posmatranih iz ugla žena. Iako je formula manje više ista, kao što je slučaj sa filmovima o stripskim junacima, osnova ovakvih filmova mora da počiva na brzopoteznom britkom humoru i dovoljno dopadljivim likovima da bi publika bila zainteresovana do samog kraja. Netflix-ov film “Ibiza” nije dragulj na polju komedije, ali pruža dovoljan broj duhovitih i zanimljivih momentara da ostanete do kraja.

Imenitelj u filmu “Ibiza” kao u i većini komedija ovog tipa je prijateljstvo Harper, Niki i Lije. Tri devojke ne dišu jedna drugoj za vratom, niti postoji trunka sujete između njih. One su zajedno da bi pružale jedna drugoj podršku u najapsurdnijim i najvažnijim momentima u životu.

Nakon što Harper dobije ponudu svoje histerične šefice da otputuje u Barselonu kako bi sklopila ugovor sa važnim klijentom, Niki i Liji je odmah sinulo da je ovo idealna prilika, jer nemaju šta drugo u životu da rade (Lija je frilenser, a Niki ucenjuje svog šefa, pa je na večitom odmoru), da provedu zajednički vikend na plaži uz ritmove EDM muzike.

Foto: Netflix / Screenshot

Radni odmor će se pretvoriti u lov na DJ-a koji je bacio oko na Harper. Devojke će ga pratiti do Ibice samo da bi Harper provela jedno veče sa njim.

Za ovakav tip filmova je neizbežan momenat sukoba između likova da bi stvari postale dinamičnije ili dramatičnije. Međutim, u “Ibiza” se to neće desiti. Film ne ostavlja prostor za nepotrebne prepirke ili sujetu. Komični momenti najviše se oslanjaju na sulude opaske i monologe Niki koja će jedne večeri prespavati u kadi hotela: “Harper je sa DJ-ejem, Lija se ima seks sa Britancem, a Niki u kadi. Klasična ja”.

Glumice Džilijan Džejkobs, Vanesa Bajer i Fibi Robinson neće uspeti baš svaki put u svakom kadru da izmame osmeh, ali će više nego solidno osmišljeni likovi da vas drže za ruku u klubu na Ibizi uz popularne pesme koje su sastavni deo filma.

Foto: Netflix / Screenshot

“Ibiza” se oslanja na mnoštvo pop referenci, koje mogu biti nepoznate publici, ali oni koji su malo bolje upoznati sa zapadnjačkim šoubiznisom biće sposobni da prepoznaju šale i opaske na račun Rijane, Danijela Krejga, Bijonse itd.

Dobro balansiranje, bez preterivanja, noćnog provoda u Španiji i apsurdnih situacija u kojima će se naći devojke je dovoljna količina zabave.

“Ibiza” ima problema koji se tiču usiljenog narativa koji nasilno postoji da bi likovi hodali nekom putanjom. Kraj koji filma obasjava feminizam i kako devojke danas treba da se odnose prema muškarcima je previše površno i trivjalno zamišljeno, i još lošije realizovano.

Foto: Netflix / Screenshot

Bez obzira na kiseve tu i tamo, u suštini “Ibiza” je pristojna komedija. Nije odlična, nije vrlo dobra – pristojna je. Ako nikom ništa, estetika, kadrovi mase u publici i komercijalni EDM će vas povući da izađete u grad i provedete se barem upola dobro kao naše junkanjije.

Pročitaj i: 

Emili Ratajkovski glumi Srpkinju u filmu i jaoj!

Belgijski triler koji će vas oduševiti

Odlične serije koje niko ne gleda

Najčitanije

Pročitaj još