Hot Summer Nights: Seks, droga i Timoti Šalome

Ovih dana je dovoljno staviti Timotija Šalomea na promotivni poster filma i posao je tehnički završen. Publika je zaintrigirana i svi žele da vide šta će sledeće snimiti talentovani glumac. Posle tri veoma uspešna filma “Call Me By Your Name“, “Lady Bird” i “Miss Stevens“, Šalome je postao muška verzija Dženifer Lorens kojom je publika svojevremeno bila potpuno opsednuta. U najnovijem filmu “Hot Summer Nights” da nije mladog gospodina i standardno dobre glumačke akrobatike, da budem iskren, interesovanje za filmom ne bi ni postojalo.

Filmovi o odrastanju dramaturški akcenat stavljaju na dilemu glavnog junaka – šta jeste ili šta nije. Ali, ne i debitantski film Elajže Bajnama. Glavni lik nema nikakve dileme, iako se nalazi u emotivnom procepu između odraslog i tinejdžerskog doba, iako je ostao bez jednog roditelja, iako povlači veoma rizične životne poteze – on je takav kakav jeste – linearan, jednodimenzionalan i ne postoji nikakava dilema u njegovoj ličnosti. Ovakva struktura lika je otežala posao Šalomeu koji je morao da udahne život najdosadnijem liku kojeg je glumio na velikom platnu.

Univerzum “Hot Summer Nights” nijednog momenta ne koristi kapacitet priče ili likova da bi pružio privlačan narativ. Film se isključivo oslanja na božanstvenu estetiku, kompoziciju kadra i dobru glumu. Priča kao stub temeljac je mlaka letnja kiša koja se osuši čim sunce ugreje.

Foto: Hot Summer Nights / A24 / DirecTV Cinema

“Hot Summer Nights” nas vodi u vesele devedesete, tačnije sam početak devedesetih godina kad su audio kasete i vokmen bili mnogo kul, kad je izašao novi Terminator i kad je  modnoj industriji važila deviza – sve mi boje dobro stoje.

Kroz bledu priču nas vodi tinejdžer koji je svedok trača koji se godinama kasnije prepričavao u malom gradu. Danijel (Timoti Šalome) posle smrti oca na insistiranje majke odlazi na letnji raspust kod tetke, kako bi promenio sredinu i lakše prebrodio problem sa gubitkom roditelja. Izgleda da je majkina ideja uspela jer se više nijednom tokom filma neće pomenuti veoma tragična priča o ocu glavnog junaka.

Mali grad u kojem živi Danijelova tetka je mondensko mesto u kojem važi deviza dok je seksa i droge svi će biti srećni. Lokalni dileri, bogati roditelji koji kupuju na veliko robu, napaljeni klinci i neonske romantične fantazije su otac, sin i sveti duh ovog grešnog mesta.

Foto: Hot Summer Nights / A24 / DirecTV Cinema

Danijel je težak asmatičar i introvert, ali se nekim čudom udružuje dilerom droge za kojeg se sumnja da je ubio nekog i konzumira cigarete sve u šesnaest. Ovo je prvi znak za uzbnu da narativna putanja filma nije najbolje smišljena. Radnja se jako brzo pretvara u dosadni kliše o letnjim ljubavima, opijanju i nepodnošljivoj vrućini.

Hot Summer Nights” je film koji ima problem sa identitetom. Nije siguran šta je, ni ko je. Umesto da je ova dilema u centralnom liku, ona se odvija u glavi reditelja. Elajža Bajnam je bacao ideje, pa koja se zalepi za zid, zalepila se. Na momente je triler, pa je crna-komedija, pa je opet triler, a zapravo je drama, a nije drama nego je film odrastanju, ali ipak je crna-komedija.

Film najviše traga za smislenom radnjom koja će dati cilj likovima, ali ona se nikad nije desila. “Hot Summer Nights” besumučno se spotiče i pada na scenarijskim preprekama. Dijalozi su mlaki, likovi neubedljivi i ne preterano zanimljivi.

Ali, nije sve tako crno. “Hot Summer Nights” izgleda fantastično, izaziva osećaj nostalgije i tematski je dobro zamišljen. Glumački zadatak je izveden iznad svakog nivoa, s obzirom da glumci su imali veoma šture i dosadne likove na papiru.

“Hot Summer Nights” je uglavnom dosadan, šaren, dobro odglumljn, ali prazan film. Lep, ali prazan film.

Pročitaj i: 

Najbolji triler u poslednjih 10 godina

Horor koji ne bi trebalo da gledate sami

Najčitanije

Pročitaj još