Film “Hillbilly Elegy”: Ejmi Adams i Glen Klouz zaslužuju mnogo više od ove olupine broda

Put do pakla je zaista popločan dobrim namerama. Ovo je ujedno najbolji i najkraći opis filmske adaptacije biografije Džej Di Vensa “Hillbilly Elegy”.

Kako mrzeti film koji u svojoj srži ima dobru nameru i očajničku potrebu da se dopadne publici? U ovom slučaju jako lako. Pre svega se treba zahvaliti scenaristkinji Vanesi Tejlor na melodramatičnom, jeftinom, stereotipnom i pakleno lošem urađenom poslu, a potom reditelju Ronu Hauardu na drhtavoj ruci i uznemirujući treskavim kadrovima koji u najboljem slučaju mogu da izazovu epileptični napad.

Nema sekunde u filmu, osim jedne scene, a da zbunjene sive moždane ćelije se ne zapitaju – A, šta ovde rade Glen Klouz, Ejmi Adams i Hejli Benet? Ko ih je naterao na ovaj scenario? Ko ih je prevario? I zašto je buljuk glumačkih amatera, koji ne bi bili ubedljivi ni u ulozi žbuna, sa njima dele kadar? Odgovor – dobra namera.

Foto: Netflix

Biografija Džej Di Vensa “Hillbilly Elegy” 2017. godine među privilegovanom američkom publikom izazvao je divljenje, jer je diplomirani pravnik sa Jejla definicija “američkog sna”. Odrastanje u Ohaju u siromašnoj, finansijski limitiranoj i komplikovanoj porodici sa sobom nije nosilo prefiks uspeha bilo. Kultorološki mentalitet mesta na kojem je odgajan sa sobom je nosio mantru – ovde se rađamo, ovde trunemo i ovde umiremo. Džej Di je izuzetak od pravila. Od “red neck-a” (doslovni prevod seljačina), preko marinca do pravnika sa diplomom Jejla, Vens je štiklirao sve kvadratiće na spisku ideologije od blata do zvezda.

Međutim, njegova problematična izjava nakon objavljivanja knjige o njegovim zemljacima koje je okarakterisao kao divljane koji ne žele da postignu uspeh u životu, za razliku od njegovog američkog visočanstva, pa su im životi ograničeni bodljikavom žicom, izazvao je bes srednje Amerike.

Ko je još besan? Filmski znalci. Ovih dana ako ste bili znatiželjni i zavirili u recenzije uglednih filmskih magazina poprilično biste se iznenadili da “The Guardian”, “Times” i “BBC” nisu štedeli na oštroj kritičkoj reči. Ali, hej tu su Ejmi i Glen, koliko realno može da bude loše? Iznenađujuće mnogo.

Foto: Netflix

“Hillbilly Elegy” je generacijsko prokletstvo koje je konačno prekinuto Džej Dijem. Porodica Vens nikad nije bila srećna. Ako nije bilo nasilja, onda je bilo nerešenih mentalnih poteškoća, neobuzdanog besa i zavisnosti od narkotika.

Priča podeljena u segmente – prošlost i sadašnjost, šeta se Džej Dijem i njegovom majkom Bev kroz njegovo rano detinjstvo u kojem je gospođa Vens uveliko pokazivala znake životnog nezadovoljstva, čestim izlivima besa prema sinu i ćerci. Bila je najbolji đak u školi, ali je osuđena na životnu prosečnost i manjak opcija. I sad je tu, zarobljena u trošnoj kući sa decom koju kao da nikad nije ni želela.

U sadašnjem vremenu Džej Di je zbunjeni uplašeni mladić iz malog mesta koji želi da bude veliki igrač, ali poziv njegove sestre Lindzi i informacija da je Bev Vens u bolnici zbog predoziranja heroinom, vraća ga u zavičajni košmar u koji će se nevoljno vratiti.

Foto: Netflix

Na papiru priča je oskarovski san snova. U realizaciji je epohalni promašaj. “Hillbilly Elegy” je evidentno napravljen sa namerom da se dočepa nominacija, kako za glumu, tako i za “Najbolji film”. Samo je problem u tome što neće videti nijednu.

Narativ koji insistira sentimentalnosti i konceptu da je porodica ipak tvoja porodica, iako su svi najužasniji ljudi na planeti, prožeta je patetičnim monolozima koji su pandan pretencioznih pismenih zadataka koje možete pročitati u radovima đaka petaka. Gorak začin ovoj bezukusnoj čorbi je scenario i dijalozi koji i da žele, ne mogu da pobegnu od jeftine Hallmark filmske produkcije. Negde na putu između ljubića koji se prodaje na trafici i stereotipa “joj al je luda ova žena” leži scenarijski grob filma “Hillbilly Elegy”.

Nažalost, glumački kapaciteti Ejmi Adams, Glen Klouz i Hejli Benet su bačeni niz vodu. Vrlo neujednačena gluma koja na momente ima potencijal da postigne emotivni pečat svaki put zatrokira zbog lošeg teksta. Klouz i Adams, bog blagoslovio njihovu glumu, su dale sve od sebe da svoje karikaturalne likove učine živopisnim i realnim. Sa druge strane Gabrijel Baso i Oven Aztalost kao stariji i mlaži Džej Di su teški i za gledanje i za slušanje.

Film koji toliko insistira na emociji ne može da je postigne uz sav trud i dobru volju. Kao posle čitanja nakićenog pismenog zadatka osnovca. Kiselo se nasmejete i kažete – lepo je to sine, a u sebi se mislite – ima ti još mnogo da učiš.

Film Hillbilly Elegy
Ocena
1.3
 • Režija
 • Scenario
 • Gluma
 • Atmosfera

Presuda

“Hillbilly Elegy” je epohalna katastrofa. Klasičan primer šta se dogodi kad ne praviš film zbog priče, nego da se domogneš nagrade. Na kraju zaboraviš i zašto ga praviš. 

volim

 • Glen Klouz je dala sve od sebe

Ne volim

 • loš napisan scenario
 • dijalozi
 • gluma
 • režija
 • karikaturalnost likova
 • veštačka atmosfera sa uštogljenim humorom i napornim dramatičnim momentima

Najčitanije

Pročitaj još