Ako su vas smorile američke, spremite se za evropske serije na HBO-u

Svima prija promena s vremena na vreme. Od žanrovske promene, preko uzimanja odmora od neumornog bindžovanja kao da će sutra smak sveta, pa do napuštanja, na neko vreme, zapadnjačkih serija i fokusiranje na evropske. U to ime – evo nekoliko predloga serija koje pripadaju kategoriji evropskom ili popularno rečeno vanegleskom području.

Među zanimljivim serijama koje ovog leta stižu na HBO i HBO GO nalaze se i naslovi iz originalne HBO Europe produkcije – nova švedska serija “Josta”, španska dokumentarna serija “Pionir” i norveška drama “Posetioci iz prošlosti”, dok će nešto kasnije tokom ove godine premijeru imati nova češka špijunska serija “Spavači”, treća sezona nagrađivane poljske serije “Čopor” i treća sezona rumunske hit serije “Senke”.

Josta

Foto: HBO

Josta” (Gösta) je prva serija iz HBO Europe. Reditelj švedske komedije je Lukas Mudison, a prve četiri epizode su već dostupne putem HBO GO-a. Nove epizode izlaze ponedeljkom, a istog dana se emituju i na HBO kanalu u 22.00h.

Josta (Vilhelm Blomgren) je 28-godišnji dečji psiholog iz Stokholma prvi posao dobija u malom ruralnom gradu. Seli se iz Stokholma i iznajmljuje kolibu usred šume. Josta želi da bude najplemenitija osoba na svetu i pomogne svima koje sretne. Ponekad uspe, a ponekad ne…

U glavnim ulogama su Vilhelm Blomgren, Ejmi Desismont, Matijas Silvelm, Klara Kristijanson Drejk, Redžina Lund, Elizabet Karlson, Nidhal Fares i Gustav Berg. Producent serije je Lars Džonson za MemfisFilm, dok su izvršni producenti za HBO Hane Palmkvist, Stiv Metjuz i Entoni Rut.

Pionir – 14. jul

Foto: HBO

Pionir” (El Pionero) je dokumentarna serija iz HBO Europe produkcije o španskom političaru, fudbalskom magnatu i građevinskom tajkunu Hesusu Hilu, koja će premijeru imati 14. jula na HBO GO-u. Premijera na HBO kanalu biće 1. avgusta u 21.30h, a nove epizode biće emitovane četvrtkom u istom terminu. Gledaoci će tokom četiri jednosatne epizode imati priliku da vide veliku količinu arhivskih materijala, nikad viđene materijale iz lične arhive i ekskluzivne intervjue sa ključnim ljudima koji su mu bili bliski.

Interesantan život Hesusa Hila je jedna od najšokantnijih i najneobičnijih priča u Evropi u poslednjih nekoliko decenija. Ovaj nesvakidašnji čovek je uveo inovacije u svet politike, fudbala i nekretnina u Španiji. Kontroverzan, ekscentričan i beskompromisan, Hil je znao kako da se poveže sa ljudima i španski mediji su ga obožavali. Ipak, neprestano je prkosio zakonu i godinama je gonjen od strane suda koji je, na kraju, intervenisao u slučaju Atletiko Madrida – fudbalskog kluba čiji je Hil bio predsednik duže od 16 godina – i oduzeo mu zvanje gradonačelnika Marbelje. “Pionir” je školski primer i definicija šta znači biti harizmatski vođa.

Režiju potpisuje Enrik Bah, koji je takođe autor scenarija uz Džastina Vebstera, dok su izvršni producenti za HBO Europe Migel Salvat i Hanka Kastelicova.

Posetioci iz prošlosti – 21. avgust

Foto: HBO

Nova norveška drama “Posetioci iz prošlosti” (Beforeigners) je prva serija iz HBO Europe produkcije u toj zemlji, a premijeru će imati 21. avgusta na HBO GO-u.

Prirodni i natprirodni fenomen bljeskova svetlosti javljaju se u okeanu i pojavljuju se ljudi iz tri različita istorijska perioda: kamenog doba, ere Vikinga i kraja 19. veka. Niko ne razume kako je to moguće, a posetioci iz prošlosti nemaju nikakvo sećanje na prošli život. Nekoliko godina kasnije, Alfhildr – koji dolazi iz ere Vikinga – udružuje se sa premorenim policajcem Larsom Halandom, sa kojim dolazi do neočekivanih otkrića tokom istrage o ubistvu žene sa tetovažama iz kamenog doba.

Scenario svake od šest epizoda potpisuju En Bjornstad i Elif Skodvin, a režiju poznati reditelj Jens Lijen. Izvršni producenti za HBO su Hane Palmkvist, Stiv Metjuz i Entoni Rut. Među glavnim glumcima su Nikolaj Kliv Broš, Krista Kosonen, Agnes Kitelsen, Stig Henrik Hof, Agusta Eva Frlendsdotir, Stig Amdam i Od Magnus Vilijamson.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

HBO serija koje treba da pogledate pre nego što umrete


Na jesen stiže i treća sezona hit HBO Europe serije iz Poljske, “Čopor” (Wataha), u režiji Olge Čajdas i Kasje Adamik, sa Lešekom Lihotom i Aleksandrom Poplavskom u glavnim ulogama. Prve dve sezone dostupne su na HBO GO-u.

Češka špijunska drama iz HBO Europe produkcije “Spavači” (The Sleepers) smeštena je u svet tajnih službi krajem osamdesetih godina u Čehoslovačkoj i Londonu. Serija će premijerno biti prikazana u julu na festivalu u Karlovim Varima, a dolazi na HBO krajem ove godine, u kojoj se obeležava 30. godišnjica Plišane revolucije.

Treća sezona rumunske hit serije “Senke” (Umbre) će takođe imati premijeru ove jeseni, a prve dve sezone su dostupne odmah putem HBO GO usluge.

Najčitanije

Pročitaj još