3 u 1: Od “El Camino”, preko psiho-trilera “Fractured”, pa do španskog horora “The Influence”

Petak za nama je bio praznik za ljubitelje filmova koji koriste Netflix. Mudra odluka striming servisa da istog dana premijerno prikaže filmski nastavak televizijskog klasika “Breaking Bad” – “El Camino”, novo ostvarenje Breda Andersona (koji se proslavio filmom “The Machinist” sa Kristijanom Bejlom) psihološki triler “Fractured” i španski horor “The Influence”, obezbedila je otprilike šest sati zabave uz ekrane. Ako pitate mene šta sam radio u petak uveče – otišao sam dva puta do toaleta i ostatak večeri se nisam pomerio jer sam imao šta da gledam.

Fractured

Foto: Netflix

Film Breda Andersona “Fractured” je put kojim smo već nekoliko puta prošli i koji je nekoliko puta u prošlosti dao iznenađujuće dobre rezultate, kao u slučaju “Shutter Island”.

Moderan pristup cepanju svesti usled traumatičnih događaja u “Fractured” oblikuje pogodno tle za igranje sa paranojom i tenzijom. Uostalom pitajte Roja Monroa, tragičnog junaka psihološke drame i trilera.

Monroov brak nikad nije bio bliži sudbonosnom “ne” i pakovanju kofera posle pasivno-agresivnog vikenda sa porodicom za praznik. Put do kuće u automobilu je neprijatan kao jutarnji zadah. Rojovoj supruzi je dosta njegove ambivalentnosti u braku, a ćerki je potrebno mnogo pažnje, iako je devojčica mirna kao bubica. Paranoični i neurotični događaji počinju da grizu Roja nakon što ćerka padne sa gradilišta na benzinskoj pumpi.

Zaposleni u bolnici u kojoj su Monroovi primljeni postavljaju čudna pitanja i imaju nesvakidašnji protokol za one koji nemaju zdravstveno osiguranje. Jednog trenutka Roj će videti ćerku i suprugu kako odlaze na skener zbog sumnje da devojčica ima potres mozga, sledećeg ih više nikad neće videti. Bolničari se prave da ih nikad nisu videli i ubeđuju Roja da je na prijavnicu došao sam.

“Fractured” je sasvim pristojan, ali ne preterano bistar film. Kad želi da napuni prostoriju nelagodom zalije je vrelom vodom do vrha, ali kad želi da objasni šta se zaista događa neminovno je prevrnuti očima. Nekoliko problematičnih dijaloga i klimatava gluma i nisu toliki problem koliko misteriji nedostaje bolja misterija i način razrešavanja priče.

Kako god “Fracutred” je više nego fino potrošenih nešto više od sat i po vremena. Samo ga ne shvataje ozbiljno.

The Influence

Rediteljski debi Denisa Rovira “The Influance (La Influencia)” poseduje sve finoće evropskog, naročito španskog horor filma. Smrt kao najveća misterija i tajna u istoriji civilizacije je kičma Denisovog ostvarenja.

Viktorija, matrijarhat porodice, nikad nije volela ćerke i nikako joj se nije dopadala ideja da će jednog dana umreti. Na krilima ludila zaluđena alhemijom i veštičarenjem ćerke je osudila ne večnu traumu i strah od žene koja je trebalo da ih zaštiti. Viktorija je samo sebe zaštitila neobičnim mračnim ritualima i željom da na ovoj planeti ostane zauvek.


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Film “Joker”: Udara u glavu i nabada u stomak


“La Influencia” prati poslednje dane Viktorije čiji se život gasi nakon što je koma ušetala u njen krevet. Starija ćerka dolazi sa porodicom da pomogne sestri pre nego što stara majka ode na onaj svet. Samo što gospođa nema nameru da ode jer je pre bolesti smislila plan kako da zauvek ostane.

Denis Rovira ima mnogo dobrih ideja i analitičan pristup ljudskoj psihi, neadekvatnom odrastanju i strahu od smrti. Ali, kao i njegov prethodnik “Fractured” ima ozbiljan problem da se sabere i oduzme sa pričom na kraju. Nažalost, finale i jako glupa narativna odluka u trećem činu kvare generalni utisak, ali “La Influencia” još jedan film koji se gleda, ne smeta i dobra je razbribriga.

El Camino

Foto: Netflix

Ako je priča gotova ne znači da je život likova gotov. On ide dalje svojim putem – el camino (put na španskom). Moram da priznam nisam nimalo bio uzbuđen zbog filma koji se kači na scenarijsko veslo “Breaking Bad”. Smatrao sam ga nepotrebnim dodatkom koji služi samo za privlačenje pažnje jer scenaristi nikako da smisle nešto novo, nego ubiše sa nostalijom. E, pa ja se izvinjavam ili bolje rečeno – mi culpa. “El Camino” je ispao mnogo bolji nego što se bilo ko nadao.

Film je direktan nastavak na seriju i prati stariju verziju Džesija čija je metamorfoza ličnosti spakovana u naslov – “El Camino”.

“El Camino” nije samo priča o doslovnom životnom putu, već i o psihološkom putu problematičnog lika kojeg je život još jače izudarao u zatvoru. Umesto da ide ka boljem, životni el camino ga vodi ka nečemu što nužno ne znači da je bolje, ali je drugačije.

Iznenađujuće psihološki detaljan, autentičan, pomalo drugačiji od serije, ali svakako važan jer je i Džesi zaslužio svoje finale priče.

Najčitanije

Pročitaj još

"El Camino", "Fractured" i "The Influence (La influencia)" su tri Netfli-ova filmska debitanta kojim je otpočeta oktobarska sezona. Svaki ima svojih mana i vrlina, neki više mana, neki manje, ali ubiće dosadu i višak slobodnog vremena. 3 u 1: Od "El Camino", preko psiho-trilera "Fractured", pa do španskog horora "The Influence"