“Don’t Look Up”: Vrhunska satira koja urliče “svi ćete umreti” i umire od smeha

Kako naš narod voli da kaže: “U nesreći ima sreće”. Ova kratka i dovitljiva konstrukciju ne važi za sve. Za neke će nesreća biti znak da će biti onih koje će sreća prigrliti, a opet sreća je podsetnik da cunami mračnog talasa se nadvija nad glavama onih koji neće imati sreće. U suštini koncept crno-belo je relativan i ne važi za sve. Mada, ako u ovu jednačinu ubacimo apokaliptični faktor gde od sreće nema ni “s” već samo pustoš i zasigurno izumiranje cele planete, pitanje se nameće – da li će iko imati benefit?

Tragi-komična satira savremenog društva Adama Mekeja u “Don’t Look Up” kroz izblajhane veštačke zube histerično se cereka i upire prst u društvene mreže, neo-kapitalizam, kolektivnu svest, emotivnu i socijalnu nezrelosti današnjice. Apsurdni koncept najnovijeg ostvarenja reditelja i scenariste, bez obzira na agresivnu komičarsku prirodu materijala, je fantastičan prikaz sveopšte otupljenosti i banalizacije svetskog sistema. Sadašnjica u kojem se ljudi definišu brojem pominjanja i reakcija na društvenim mrežama, i u kojoj medijska mašinerija neguje programe “za laku zabavu” da bi se gorke stvari lakše progutale, a da se narod ne bi mnogo brinuo, iznedrilo je dve vrlo upečatljive i verodostojno crno-komične scene u “Don’t Look Up”.

U jednoj doktorka Kejt Dibiaski (Dženifer Lorens) postaje mim senzacija zbog paničnog urlanja u vestima a la “Pink”: “Svi ćemo umreti” sa neminovnom etiketom “histerične lude”, dok njen blizak saradnik i profesor Randal Mindi (Leonardo Dikaprio) postaje požuda napaćenih korisnika Tvitera koji ga oslovljavaju sa “seksi profesor koji treba da mi održi predavanje i kazni me dopunskom nastavom”.

Foto: Netflix

U drugoj, još bližoj stvarnosti sceni, najbogatiji čovek na svetu (jasna je referenca) predstavlja novu aplikaciju koja može da izmeri pritisak i rad srca, a samim tim i mentalno stanje pojedinca kojem se, u skladu sa raspoloženjem i mentalnom bolešću, serviraji sadržaji za brzi bust raspoloženja koji negira osećaj izolacije, melanholije, depresije i anksioznosti.

Sporadične priče i događaji, između ostalih i javni raskid između pop pevačice i di-džeja, su samo šlag na torti sveta koji je sve bliži izumiranju. Naime, Dibiaski je otkrila kometu veličine Mont Everesta, a Mindi je detaljnom računicom došao do zaključka da se kreće ka planeti sa tendencijom da udari u Tihi okean i sve nas pošalje u božiju mater. Umesto očekivane panike na svetskom nivou, predsednica Amerike Džini Orlin (Meril Strip) više je zabrinuta što će vest o apokalipsi da osvane pre izbora, a taman je uspela da održi rejting kod svog glasačkog tela koji bi je poslalo u sledeći mandant. Umesto očekivane panike, teorije zavere i nipodaštavanje profesora uz neizbežno podrugljivo komentarisanje televizijskog nastupa naučnika, dok voditeljka najviše brine da li su joj “cice” u kadru uz opaske da “nije sve tako crno jer ovo su lagane vesti” kistom oslikavaju širu sliku filmskog sveta Adama Mekeja, ali sveta sa druge strane platna.

Okidač priče koji će “Don’t Look Up” staviti u pogon je klasična oportunistička i kapitalistička ideja – kometa je prepuna minerala i materija koje u narednim godinama mogu biti izvor nepresušnog bogatastva, pa zašto je onda uništiti…

Foto: Netflix

Adam Mekej preko dve decenije u filmskoj industriji nikad nije bio baš po svačijem ukusu. Senzibiltet filmskog radnika koji zna da bude agresivan i nasilan neretko je bio prepreka koju je teško preskočiti. Koliko god “Don’t Look Up” preterivao u crnoj-komediji, satiri i pojednostavljivanju načina na koji likovi reaguju i ponašaju se, zapravo pogađa suštinu mentalnog sklopa i rezonovanja ličnih interesa pojedinaca i grupa. Odlazi do te mere da apsurd je sve manje apsurd, a sve više realnost.

S obzirom na to da je humor subjetkivna stvar, kao i strah jer se ne plašimo i ne smejemo istim stvarima, Mekejov film kretaće se na dva kraja spektra kod publike. Od oduševljenja i zabave, do odbijanja i mrgođenja dvosatnom ostvarenju.

“Don’t Look Up” pored fantastične glumačke ekipe Dikaprio, Dženifer Lorens, Kejt Blančet, Meril Strip, Džona Hil, Rob Morgan, Timoti Šalome, Tajler Peri, Melani Lisinski, nudi sepktakularno finale koje preseca odjavna špica i još jedna genijalna crno-humorna scena koja će sve zapečatiti.

Od paničnih napada profesora Mindija, preko buntovne prirode Dibiaski, želje za moću predsednice, patetičnog zavlačenja širokih narodnih masa, otupljenih korisnika društvenih mreža koji misle da ih iko sluša i da imaju bilo kakvog uticaja, pa sve do nesreće i sreće za moćnike, Mekejov film čine svežim i suludo zabavnim osveženjem ove godine. Istina je u sreći ima nesreće, ali najviše nesreće.

Film "Don't Look Up"
Ocena
4
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

Netflix

Najčitanije

Pročitaj još