Da li gledate Dirk Gently? Ne? Počnite odmah

Ako bi me neko naterao da u jednoj rečenici opišem seriju “Dirk Gently’s Holistic Detective Agency” morao bih da se pozovem na mačka iz Alise u zemlji čuda: “We’re all mad here”. Kad god pomislite da ste videli sve na televiziji i filmu, obavezno se pojavi još jedan ludi Šeširdžija da vas demantuje i da dokaže da ljudska kreativnost nema granice.

Pre nego što pritisnete PLAY dugme i odgledate prvu epizodu spremite se da otvorite svoj um neobičnom nadžanru, glumačkom pristupu i pripovedanju. Ako vam ništa nije jasno, to je dobar znak jer vam nekoliko epizoda neće sve kockice biti na broju.

Tod (Elajdža Vud) radi kao recepcionar u hotelu sa pet zvezdica. Dan mu nije počeo najsrećnije. Stanodavac mu je izlupao automobil i zapretio mu čekićem kako bi mu stavio do znanja da sledeći put neće biti dogovora. Namučeni Tod koji ima bolesnu sestru moli poslodavca da mu ranije isplati platu kako bi mogao da se reši histeričnog čoveka koji ne želi samo da ga izbaci iz stana, već i da ga izlupa kao šniclu.

Foto: Netflix / Screenshot

Nakon nekoliko klasičnih rečenica utehe menadžera hotela Tod dobija zadatak da proveri penthaus milionera. Umesto uredno sređene posteljine, sačekao ga je polupani klavir, ubijen čovek i izgrižen plafon. Ko je uspeo da odgrize deo plafona?

Situacija se dodatno komplikuje kad se lift zaustavi na spratu ispod i kad se vrata otvore. Tod će videti samog sebe u pufnastoj bundi kako urla ne nepoznatog muškarca. Izbezumljeni recepcionar ubeđen je da halucinira, ali u predvorju hotela čekaju ga dva detektiva koji žele da saznaju šta je Tod video.

Foto: Netflix / Screenshot

U čitavom haosu posle užasnog dana Todu će kroz prozor stana upasti čovek koji se predstavlja kao Dirk Džentli – holistički detektiv, on ne sakuplja dokaze, on praćenjem situacije zna da reši slučaj. Na drugoj strani grada histerična žena ubija svakog ko se nađe na njenom putu u nadi da će upucati Džentlija – iako ne zna kako izgleda. I dok se sveopšta zbrka događa pojavljuje grupa energetskih vampira koji se hrane enegrijom Drika Džentlija.

Je l vam nešto jasno? Nije? Ne brinite niste jedini.

Serija televizije BBC America je spoj nespojivog. Detektivske priče, parodije, komedije, horora, drame u kojoj se likovi ponašaju kao da nisu pri sebi. Neočekivani dijalozi, apsourdne situacije u kojima policija kreće u potragu za osumnjičenim, a onda policajci upere pištolje jedni u druge, dvojica detektiva kojima je najjače oružje za dobijanje podataka tako što jedan podigne obrve i pogleda u svedoka, Dirk Džentli koji se ponaša kao kombinacija pobesnelog tinejdžera i ličnosti koja je pobegla iz mentalne institucije i potpuno izbezumljeni Tod su samo mali deo onoga što čini seriju.

Foto: Netflix / Screenshot

“Dirk Gently” je jedna od retkih serija koja narativ ne shvata kao strukturu, već se priča razliva kao voda. Radnja će se kretati u neočekivanim pravcima, svaki dijalog i svaka scena će vas iznenaditi i potpuni haos koji se događa u toku jedne epizode će vas neminovno vući da gledate dalje.

U pitanju je veoma originalna serija koja istinu za volju pati od povremenih fora koje poljube patos i predramatične glume. Ali, bez obzira na nekoliko promašaja u pitanju je najluđa serija koja trenutno postoji.

Pročitaj i:

Odlične serije koje niko ne gleda

Serija o serijskom ubici čija su meta dečaci, ali ne obični dečaci

Najčitanije

Pročitaj još