Čekaj, “Castle Rock” je novi “Lost” ili “Dark”

NE ČITAJ AKO NISI GLEDAO DEVETU EPIZODU

Castle Rock” je konačno izvukao keca iz rukava. Dosadašnji tok sezone vodio je narativ čudnim putanjama, fokusirajući se na misteriozno prisustvo Bila Sakrsgarda u gradu, Bogove čiji glasovi odzvanjaju u okolnim šumama, navodnom Alchajmeru od kojeg pati Sisi Spajsek i vrlo prisutnom motivu reinkarnacije i vraćanje iz mrtvih. Osma epizoda se završava rečenicom “dečaka” (Bila Skarsgarda) upućenoj Moli: “Sećaš se. Umrla si u šumi“. S obzirom da je Moli hipersenzitivna i da može da oseća i posmatra život pojedinaca sa kojima je povezana, kraj epizode je stavio ogroman znak pitanja nad njenim prisustvom u Castle Rock-u sve dok nije otkucala prva sekunda devete epizode.

Krajnje nenametljivo sezona je iz epizode u epizodu menjala atmosferu i kolorit. Pojedine epizode su akcentovane plavičastim tonovima, neke imaju više grimizni ton, a neke sanjivi sivkasti izgled. Gotovo neprimetno “Castle Rockje sve vreme aludirao o paralelnoj dimenziji u kojoj postoji identičan grad u kojem žive isti stanovnici, ali nešto drugačije živote.

Foto: HULU

Prvi znak za uzbunu je bila sedma epizoda sa Sisi Spajsek koja je priznala unuku da sa namerom raspoređuje figure iz šaha po kući, kako bi znala šta se upravo događa, a šta se već dogodilo. Gospođa Diver se nalazi u svojevrsnom multidimenzionalnom procepu i nikad nije sigurna da li su se pojedini događaji već odigrali ili tek treba da se odigraju. Njen ljubimac, krvoločni Pak koji obožava da hvata veverice, u jednoj dimenziji je pregažen u drugoj je u stilu Kingovog romana “Groblje kućnih ljubimaca” ponovo živ. Ali, evo cake. Vučijak Pak postoji u još jednoj dimenziji i nije pas, već je mačka. 

Bil Skarsgard je zapravo Henri Diver. Razdragan, svestran, ispunjen mladić i uspešan lekar se vraća u Castle Rock nakon informacije da je otac izvršio samoubistvo. U bizarnom spletu okolnosti njegov otac je pre smrti godinama držao zatočenog drugog Henrija Divera, afroameričkog dečaka iz priče koju gledamo od samog početka. Henrijeva majka u ovoj verziji priče je davno napustila sveštenika zbog njegovih suludih ideja i razgovora sa bogovima u šumi.

Priča otkriva da je šuma neka vrsta prizvanog zla za koje su krivi prvi naseljenici u kraju Castle Rock početkom 15. veka. Magijski rituali i paganski običaji grad su osudili na propast. Kako je Metju Diver, sveštenik i Henrijev otac, zapisao: “Bog je okrenuo leđa ovom gradu. Sve loše što se događa je posledica ovog mesta, a ne ljudi i njihove naravi“.

Foto: HULU

Henri 1 i Henri 2 su se sreli u drugoj dimenziji, pa je originalni Henri ili bolje rečeno biološki sin porodice Diver, a ne usvojeni, pošao za svojom dugom verzijom i završio u priči koju gledamo od početka.

Naime, multidimenzionalni procep je neka vrsta čistke. U jednom gradu je zlo, ali još uvek nije izašlo na videlo. Ne zna se ko je, ni šta je, niti ko ga je prizvao. Kako je deveta epizoda sugerisala postoji priča o prvim stanarima Castle Rock-a i devojci koja je ubila svoje roditelje, a potom ih pojela. Ritual je otvorio vrata da se seli iz jednog vremenskog perioda u sledeći, ali ujedno i stanarima grada daje mogućnost da se presele u drugo telo u drugom gradu.

Zapravo “Castle Rock” je novi “Lost“, pa čak i “Dark“. 

Serija je poprilično šarala sa kvalitetom od epizode do epizode, ali ako finale bude dobro kao sedma ili pretposlednja deveta epizoda, sigurno će popraviti nepravedno muljanje koje se dogodilo posle četvrte epizode.

Najčitanije

Pročitaj još