“Awake” je još jedna super serija koju niko nije gledao

Serija “Awake” je doživela sličnu sudbinu kao i Spilbergova poslastica “The Whispers“. Nagrađena je slatkim rečima kritičara koji su bili složni da čedo kreatora Kajla Kilena je kompleksno, provokativno i odlično odglumljeno, međutim, televizija NBC nije imala strpljenja da se publika kao i detektiv Majkl Briten (Džejson Ajzek) probudi iz lucidong sna i uđe u trag svog neobičnog dvostrukog života. “Awake” nije dobio zeleno svetlo za drugu sezonu, ali su se reditelj i scenarista potrudili da zaokruže priču u 13 epizoda. Na kraju balade dobili smo neku vrstu mini-serije.

Um detektiva Majkla Britena se podelio na dva dela posle saobraćajne nesreće. Ne seća se šta je prethodilo nezgodi koja je rezultirala da jedne večeri legne i probudi se u crvenoj realnosti u kojoj mu je žena preživela nesreću, a sin nije, a potom ponovo legne da spava i probudi se u zelenoj realnosti u kojoj mu je sin preživeo, a supruga nije.

Dva sveta Majkla Britena obiluju detaljima i događajima koji ne daju nikakvu naznaku da je jedna od njih san ili manipulacija njegove podsvesti. U obe realnosti ima posao, ali različite saradnike na poslu. U obe realnosti ide kod psihijatra, ali oni su potpuno drugačiji. U crvenoj realnosti (serija je u ovom delu obojena žućkastim tonovima) doktor Džonatan Li ga ubeđuje da njegova podsvest želi da spasi sećanje na sina i da je jedini realni svet upravo ovaj u kome se nalazi i da mora da ozbiljno da poradi na svom mentalnom zdravlju kako bi razlikovao san od stvarnosti.

Foto: Awake / NBC

U plavoj realnosti doktorka (serija je obojena plavičastim i sivim tonovima) doktorka Džudit Evans je fascinirana kako funkcioniše um detektiva jer su dva Majklova sveta povezana. Briten rešava dva potpuno različita slučaja u policijskoj stanici, ali postoji nit koja mu pomaže da zločin iz jednog sveta reši u drugom. I dok doktorka Evans podržava Majklovu životnu manipulaciju između dva univerzuma kao i doktor Li ubeđuje ubeđuje ga da je jedino stvarno ono što se događa dok je u svetu sa njom.

Foto: Awake / NBC

Narativna kompleksnost “Awake” i dve potpuno različite priče koje se prepliću mogu biti previše informacija u toku prve epizode, ali kako se radnja bude odmotavala uz pomoć vizuelnog identiteta koji pravi distinkciju između dva dela Majklovog uma sve više će dovoditi u pitanje koji svet je pravi, a koji nije.

“Awake” se žanrovski prelama tokom sezone. Njegova početna tačka, kao i dominatan deo serije vođen je misterijom, ali elementi krimi-trilera i drame daju širi spektar seriji što je čini primamljivijom za ljubitelje različitih žanrova.

Odlično konstruisana radnja i likovi, kao i u slučaju “The Whispers”, pate za još materijala koji nikad nećemo dobiti. Pojedini likovi, naročito supruga detektiva, deluju kao bledunjava karakterna senka serije. Što je ujedno posledica neubedljive glume Laure Alen koja nije uspešno prigrlila lik majke koja pati zbog gubitka deteta.

Sa druge strane fantastični Džejson Ajzek i Dilan Minet (13 Reasons Why) u ulozi sina detektiva Britena vode čitavu seriju na plećima sve do samog kraja.

Foto: Awake / NBC

Odlično osmišljene detektivske priče i zločini koji se prepliću između dva sveta i misterija o detektivom umu, kao i pozadinskoj priči koja krije krivce za njegovu nesreću čini “Awake” odličnom serijom koja je ostala nepravedno da leži ispod mračne stene.

Iako finale deluje zbrzano to je samo iz razloga jer je serija prerano ugašena, a kreator je želeo da zaključi priču za fanove serije.

Uz “Awake” nećete zaspati, ostaćete budni sve do samog kraja.

Pročitaj i: 

Spilbergova serija o jezivoj deci i njihovom izmišljenom prijatelju

Serije koje smo nepravedno iskulirali u poslednjih 10 godina

Odlične serije koje niko ne gleda

Najčitanije

Pročitaj još