Film “A Good Woman is Hard to Find”: Osveta kad se najmanje nadaš

Film Abnera Pastola “A Good Women ih Hard to Find” retkim, ali efikasnim komičnim momentima omekšava oštre ivice grimizne priče. Teško je reći da stoji u istoj ravni kao fantastični “Calibre” Meta Palmera u kome nema prostora ni za blagi kez, ali i jedno i drugo ostvarenje velikom lopatom kopaju raku glavnim akterima, koje sa svih strana čekaju hici Marfijevog zakona. U “Calibre” dugogodišnji prijatelji osećaju miris trule izdaje posle incidenta u šumi, a udovica Sara u “A Good Women is Hard to Find” već predugo udiše smrad mikro agresije na čiji je nemili miris otupela. 

Prigušeni smeh se širi u stanu Sare Kolins koja je ostala prepuštena samoj sebi sa dvoje dece, nakon ubistva muža. Nije joj do smeha jer njen sin Ben nije izgovorio nijednu reč otkako mu je otac ubijen. Mališan nije u stanju da verbalizuje traumu koja mu se odigrala pred očima. Šetnja sa ocem po kraju pretvorila se u košmar od metalne oštrice nože i prolivene krvi na asfaltu. 

Sarina ćerka može nekoliko puta da ponovi reč “kučka” i da izazove prigušeni smeh, jer je u fazi detinjstva kad ponavlja sve što čuje od odraslih. Mada majci nije ni najmanje zabavano kad simultano u nizu izgovori ime – Tito. Aham, onaj Tito. Ne baš Tito iz Jugoslavije, ali opaska će biti jasna negde na polovini filma. 

Foto: Film Movement

Sara je na rubu egzistencije i prinuđena je na kasi da vraća namirnice jer ne može sve da kupi što je potrebno za domaćinstvo. Kao da joj ubistvo supruga i besparica nisu dovoljna muka, tu je i menadžer u supermarketu koji je kroz ljigavi osmeh svaki put pita kad uđe u radnju- seko, pošto kod tebe jedna noć. 

Marfi nije još rekao – dosta je muke za Saru, već je na sve nedaće uvaljuje lokalnog dilera u kuću koji je robu ukrao od ozloglašenog irskog mafijaša. I dok krije njegovu robu u kupatilu, navigira roditeljstvo sa sinom sa kojim komunikacija ide u bezuspešnom smeru, dok polako, ali sigurno počinje da puca po svakom šavu. Kad joj se jedne večeri nakače ruke oko vrata i život joj se zaljulja na tankom koncu, “A Good Women is Hard to Find” postaje jedna krvoločna triler-drama sa neminovnom krvi na zidovima. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

“Calibre” je emotivno iscrpljujuć film, ali vredi svake sekunde


Crni humor mafijoze koji je opsednut gramatikom, upadi ćerke sa rečima “kučka, ku*ac, Tito” i agresivan splet okolnosti Saru će odvesti sa druge strane normativa kako bi se izbegla udarace policije, socijalne radnice, kriminalaca koji joj dišu za vratom i ogavnog menadžera iz supermarketa. 

Treći film Abnera Pastola je klasičan krvoločni triler sa prokletim nizom nesrećnih događaja koji stvaraju osećaj neprijatne tenzije. Uspešnost filma počiva na živopisnim sitnicama – uvodna scena sa vibratorom, razgovor sa socijalnom radnicom i beskrajno bizarni i crno-humorni monolozi naci gramatički nastrojenog mafijaša. 

Narativ nema neka velika i senzacionalna iznenađenja, ali fantastična gluma Sare Bolger, koja tumači lik Sare, adekvatna tenzična muzička pratnja, izvitopereni likovi i trulo podzemlje, ovaj irski triler poput sekirice pogađaju u metu, mada i Sara Kolins ima dobru ruku, koliko i mafijaš ima jezik za gramatiku. 

Film "A Good Woman Is Hard to Find"
Ocena
3.6
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Presuda

“A Good Woman Is Hard to Find” je klasičan triler sa nekoliko dobrih kečeva u rukavu za razmrdavanje monotonije. 

volim

  • odlična gluma Sare Bolger
  • tenzična i neprijatna atmosfera
  • komični momenti
  • karakterni koncept mafijaša i dilera

Ne volim

  • nema nikakvih iznenađenja
  • povremeno problematičan tempo i dinamika narativa

Najčitanije

Pročitaj još