Zašto je “Big Little Lies” najbolja serija 21. veka

Mnogo serija od dvehiljaditih, pa do dana današnjeg su oblikovale televizijsko nebo. “Lost” je bez diskusije promenio savremenu televiziju u kontekstu naracije (paralelne radnje, vremenska distorzija, višestruka kombinacija žanrova) koju su kasnije mnogi kreatori preuzeli i manje ili više uspešno realizovali. I dok na tronu sedi “Game of Thrones” kao najpopularniji televizijski blokbaster, na prste ruke mogu da se izbroje serije koje su uspešno dotakle temu nasilja u porodici, potrebe za dominacijom u maloj sredini, žrtve silovanja i agresivno ambcioznih ljudi. “Big Little Lies” koji je rađen po istoimenom romanu zahvaljujući veteranu Dejvidu E. Keliju u naše domove je doneo pet žena koje nisu hodajući stereotipi i koje nas kroz sedam epizoda uče o naučenom ljudskom instinktu – mi protiv ostalih. 

Osnovni okidač je sam kraj serije koji je uzet kao zvezda vodilja od prve scene. Seriju otvara ubistvo na dobrotvornom događaju – ne znamo ko je ubijen, niti ko je počinio zločin, a onda na scenu nastupaju lokalni tračevi malog mesta – Monterej. Većina pripadnika zajednice koji su prisustvovali zabavi otkrivaju policiji njihovo subjektivno viđenje drugih ljudi. Traka se premotava unazad i vraćamo se na početak, tačnije šta je preuzrokovalo da neko bude ubijen.

Priča počinje ispred osnovne škole na čijem stepeništu majke pozdravljaju svoje đake prvake. Nekoliko kadrova kasnije saznajemo da je neko od dece napao Renatinu ćerku i nakon što devojčica uperi prstom u dečaka majke koja se nedavno doselila u grad rat sujete može da počne.

Stub temeljac serije su pet žena. Tri žene čine čopor Medelin (Riz Viterspun), Selest (Nikol Kidman) i Džejn (Šajlin Vudli) na drugoj strani svaka za sebe Boni (Zoi Kravic) i Renata (Lora Dern). Scenarijski fantastično zamišljena priča momentalno nas stavlja u poziciju da biramo strane. I glavu na panj mogu da stavim da su svi odmah bili za ugao ringa u kojem sede Medelin, Selest i Džejn. Ali, šta se desi kad likove rastavimo na delove.

Medelin

Foto: HBO

Medelin je lik koji urliče dopadljivost. Brza, blago histerična, dobronamerna, britka na jeziku, ali uplašena od neminovne starosti i manjka kontrole. Situacija sa bivšim supurgom i njegovom novom suprugom pravi privid da je Boni (nova supruga) ta koju ne treba da volimo, iako je njena priroda blagonaklona i liberarna mi je ne volimo jer društvo nas je naučilo da je doživljavamo kao rasturačicu brakova i pretnju zbog svoje slobodoumnosti.

Medelin je srčani lik, ali bez obzira na sve njene dobre namere element koji joj daje negativan prefiks (prevara) i dalje ne umanjuje ljubav gledalaca prema njoj. I sad je pitanje šta to čini Renatu toliko antipatičnom iako je počinila manje grehova nego Medelin.

Renata

Foto: HBO

Preambiciozna, gorda, sposobna, pasivno-agresivna, ali brižna majka koja će sve da učini za svoje dete kako ne bi trpelo nasilje i ugnjetavanje. Renatu niko ne voli zbog ambicija i ona samu sebe doživljava kao otpadnicu od zajednice. Sa jedne strane su druge žene protiv nje, a ona je sama protiv svih. Nespretna u biranju metoda i reči da bi je drugi zavoleli, svesna je da njen uspeh druge nervira, a i sama uživa u tome što je bolja od drugih.

Međutim, Renata kao Renata se ni po čemu ne razlikuje od ostalih žena.

Džejn

Foto: HBO

Uloga Džejn je da se gledalac odmah nađe nekog sa kime može da se poistoveti. Pridošlica koja mora da se uklopi u novo okruženje. Samohrana majka povučena u svoj svet je nevidljivo biće za zajednicu, ali sve što ona traži je nov početak u dobrom okruženju.

Događaji koji su je doveli Monterej i njena potisnuta agresija prema čoveku koji ju je silovao stvara balon empatije oko njenoj lika, kao nekoga ko je žrtva društva, nesporazuma i pojedinca dok je ona nemi posmatrač sopstvenog života. Džejn je mir koja bi svaka žena u toj zajednici volela, ali njena “manjkavost” je što nema muža.

Selest

Foto: HBO

Selest je jedan od najbitniji lik u čitavoj priči jer je ona imenitelj koji povezuje sve priče i postupke u seriji.

Ona je bogata, pametna, ima mlađeg supruga i decu. Ništa joj ne fali, samo što joj sve fali. Žrtva porodičnog verbalnog i fizičkog nasilja je iluzija idiličnog braka i života, zapravo sve ono što svaki do likova želi da bude, a nije. Suštinski nesrećna, zarobljena u zidovima koje je sama izabrala, potpuno nesvesna da je žrtva fizičkog maltretiranja supruga jer sve opradava ljubavlju i time što se svega odrekla da bi bila sa njim. Ona i Džejn su dva dela iste celine – nemi posmatrači svojih propalih života.

Boni

Foto: HBO

Boni je tehnički sporedni lik, ali ona je opozit svega što čini zajednicu Monterej. Ostvarena, samosvesna, liberalna, obrazovana i najbitnije samosvesna. Osoba koja nema zbog čega da bude omražena, ali zbog nesigurnosti Medelin i društvene norme u kojem nije muškarac kriv nego žena, ona je meta i pored svih dobrih namera.

“Patric Melrose” je genijalna serija, ali ne mogu da je gledam očima

“Big Little Lies” otvara novo tematsko polje, a to su društveni ideali. Sve čemu stremimo i što želimo može biti jako pogrešno samo zbog toga što druge stavljamo u kalup jer mislimo da znamo sve o njima i koja je njihova uloga. Ali, dok se vode ratovi na relaciji mi – oni, ispostavlja se da ne postoji “oni”, već samo “mi” jer serija dotiče ono tanko mesto koje svi izbegavamo – možda nismo isti, ali ne znači da je neko loš i da nismo na istoj strani.

Serija koja se ozbiljno bavi nasiljem u porodici, krizom srednjih godina, odrastanjem i srećom koja nam konstantno izmiče pravi pomirenje na jednom malom prostoru gde niko ne bi pružio ruku jedan drugome.

Ko voli “13 Reasons Why” voleće i “Love, Simon”, ali i još po neko

Vanserijska gluma Nikol Kidman, Lore Dorn, Riz Viterspun i Šajlin Vudli spakovane u priču u kojoj svako može da se pronađe je najbolje ostvarenje HBO-a u ovom veku.

Najčitanije

Pročitaj još