“Westworld” treća sezona: Toto, mislim da više nismo u Kanzasu


Napomena: Za potrebe recenzije dobijene su 4 epizode (od 8) treće sezone serije Westworld od HBO-a


Dobro došli po treći put u treću sezonu serije Westworld… Pardon, idemo ispočetka.

Dobro došli po prvi put u svet izvan Zapadnog sveta. Ako vam smeta minimalistički, linearni i futuristički kontrast u odnosu na peskoviti američki gradić, molimo vas da izađete na sledećem stajalištu.

Zapadni svet u trećem krugu pakla je demon prošlosti, neraščišćen račun i digitalna mentalna uobrazilija koja goni naše protagoniste. Nekoliko srećnika koji su razvili svest u zabavnom parku pobegli su u novo sutra van zidina u kojima im je život bio ograničen na ponavljanje uloge koja im je dodeljenja ne bi li se narod zabavljao, dok su neki likovi u svojoj glavi još uvek u mentalnom kavezu i umiru svaki put na istom mestu da bi im se život kojeg se ne sećaju ponovio.

S obzirom na to da su bogovi HBO-a zabranili da se otkrivaju pikanterije nove sezone, držaću se kostura, tako da će te za finese i novotarije morati da sačekate 16. mart.

Dolores, gde smo to mi?

Foto: HBO

Westworld” upoznaje nas sa svetom izvan sveta zabavnog parka Roberta Forda. Umesto distopijske budućnosti, novo sutra više deluje kao korporativni konglomerat na Novom Beogradu. U stereotipnoj sutrašnjici inispirisanoj monohromnim minimalizmom i futurističkom željom za letećim automobilima Dolores kao lovac na glave naoštrila je svoje slatkorečivo poreklo i ošticu kojom planira da smakne svakog ko je na bilo koji način u vezi sa kompanijom Delos.

Prvi na listi joj je investitor iz Kine, ali digitalni papir sa imenim za odstrel je mnogo duži nego što je mislila. Iako smo u stvarnom svetu, ljudi oko Delosa i van Delosa ubeđeni su da su nekoj vrsti matriksa, tj. simulacija unutar simulacije ili san unutar sna. Rečenica koji izgovara jedan od poslovnih saradnika čoveka koji je u vezi sa kompanijom koja je zaslužna za masakr koji su androidi počinili nad ljudima nakon razvijanja svesti aludira da treća sezona, ma koliko god delovala linearno, za razliku od prethodnih, možda ipak krije keca u rukavu pred sam kraj.

Vremenska distorizija i likovi

Foto: HBO

Westworld” kao komplikovana slagalica gledaocima je bila intrigantna zbog vremenskog pomeranja, zbrke i narativa koji su paralelno tekli kao da se događaju u istom trenu, iako su se odvijali u potpuno drugačijim trenucima. Ovog puta serija teče krajnje linearno bez igranja sa minutima i satima. Umesto vremenske distorizije, autori Džonaton Nolas i Lisa Džoj, napravili su karakterni trapez i priču ćemo pratiti iz ugla svakog od ponuđenih likova.

Novi začin u priči je lik Arona Pola (Breaking Bad). Vojni veteran i građevinski radnik u borbi za egzistenciju bavi se sitnim kriminalnim radnjama i u kontaktu je sa ljudima koji su sistemom spojenih sudova deo Delosa. Aron Pol kao Kejlab Nikols spletom okolnosti postaje deo priče o svetu koji smo pratili prve dve sezone.

Šizofrenija androida

Miv i Šarlot su ponovo sa nama, iako su, valjda, završile svoje digitalne živote posle druge sezone. Pa, recimo da putovanje Miv kroz sopstveni programirani um ju je iz Zapadnog sveta doveo do novog zabavnog parka u kojem proživljava Drugi svetski rat, iznova i iznova.

Šarlot, kao i Dolores, progoni prošlost Zapadnog sveta, ali u njenoj verziji realnosti i svesti koju je razvila.

Bernard? Ah, večito zbunjeni i preplašeni Bernard. Kao i svaki put, tako i ovaj, važan je deo slagalice, ali to ću ostaviti vama da saznate.

Kakav je novi Westworld? 

Potpuno drugačiji. Treća sezona deluje kao nova serija koja je napravila radikalan rez sa onim što smo o njoj znali u prethodne četiri godine. Suštinski nije intrigantna kao ranije jer je mnogo jasnije kuda priča ovog puta ide. Generički splet narativa je pre ili kasnije bio izvestan jer je zaista nemoguće ovu suludu priču dovesti do pristojnog finala.

Sigurno je da će se pojedinci razočarati pojednostavljenošću narativa, ali to ne znači da im neće biti zabavno da vide stare likove u novim ulogama i problemima kojima pre ili kasnije mora doći kraj. Džonatan Nolan i Lisa Džoj planiraju da zatvore seriju u petoj sezoni, što znači da nam predstoji još četiri godine do gorkog kraja.

Ovde na pola puta do poslednjeg zbogom čini se da Westworld je morao da smisli novi način davljenja žabe ne bi li se domogao još dve sezone. Sjajna gluma, vizuelno bogatstvo i sitne misterije, kao i one nerazjašnjene fanovima slagalice sigurno će biti zabavne. Oni koji su sa pola mozga pratili “Westworld” bojim se da će se oprostiti ranije sa serijom nego što su planirali, što možda nije dobra ideja jer četiri epizode treće sezone nisu bog zna šta, ali nemoguće je da je sve ovako jednostavno – kao što rekoh jedan lik se pita – šta ako je sve ovo simulacija unutar simulacije?

Najčitanije

Pročitaj još

Westworld treća sezona je potpuno drugačija serija. Futuristička postavka i promena žanra u špijunski triler ne obećava mnogo, ali je fino za promenu. "Westworld" treća sezona: Toto, mislim da više nismo u Kanzasu