The Rain: Netflix-ova serija je maznula tuđu ideju

Nova danska serija u produkciji Netflix-a je gotovo ista kao Walking Dead, samo zombija nema.

Moderne serije i filmovi imaju svoje ciklične cikluse popularnosti. Reditelji i producenti obično koriste trenutak pre nego što se krug zatvori da naprave nešto što je tematski slično, ali sa drugačijim elementima. Postapokaliptični i distopijski svetovi su veoma popularni poslednjih godina, ali izgleda da na polju tema o katastrofama koje su zadesile svet polako presušuju ideje. U suštini sve je manje više isto – posle virusa ili prirodne katastrofe ostaje mali broj ljudi na planeti koji se bori za opstanak – što je slučaj i sa novom Netflix-ovom serijom The Rain. I sve bi bilo manje više u redu da užasno ne podseća na Walking Dead i da nije predvidiva i dosadna.

Naučnik Frederik Andersen iz pouzdanih izvora je saznao da će Skandinaviju pogoditi nevreme praćeno otrovnom kišom koja u sebi sadrži viruse koji će smanjiti populaciju na zemlji. U poslednjem trenutku smestio je svoju porodicu u savremeni bunker pod imenom Apollon. Umesto da sa porodicom ostane dok ne prođe večita kiša, Frederik odlazi kako bi obavio “nešto važno”, a onda će se vratiti po svoju porodicu. U nesretnom spletu okolnosti Andersenova supruga i majka glavnih junaka Simone i Ramsusa biće žrtva otrovne kiše nakon što greškom njen sin otvori vrata bunkera. Tinejdžeri će šest godina ostati pod zemljom sve dok ne ostanu bez hrane. Izlazak iz bunkera otkriće im vrli novi svet u kome je ostalo malo ljudi, ali oni što su ostali spremni su do smrti da se bore za koru hleba.

Najklasičnija survival priča koja ne nudi ništa novo kad su u pitanju glavni akteri i njihovi životi. Osam epizoda je ispunjeno najgorim emotivno dramatičnim klišeima, ispraznim pričama o prošlosti glavnih aktera i da stvar bude još gora posle druge epizode biće vam jasno šta će se na kraju dogoditi.

Sve je isto samo zombija nema. To je jedini element koji razlikuje Walking Dead od The Rain. S tim što Netflix-ova serija ne može ni da priđe na polju scenarija, karakterizacije likove i glume svom starijem bratu blizancu.

Dobra stvar je što The Rain izgleda fantastično, kao i većina novih Netflix serija, i mudro koristi sivkaste i plavičaste tonove tokom čitave sezone da bi se stvorio osećaj izolovanosti i usamljenosti koja vlada u novom poretku.

Ljubitelji postapokaliptičnih i survival tema mogu da dodaju na listu The Rain, ostali nema potrebe da se muče.

The Rain je jedan lep rasan trkački konj, ali sa povređenom nogom i hramlje.

Pročitaj i: 

Dame i gospodo imamo komediju godine, za sada

10 horor filmova da vas istresu iz gaća

Najčitanije

Pročitaj još