“The Hole in the Ground” recenzija: Tvoje dete je moje dete

Traumatični i stresni događaji najčešće menjaju percepciju stvarnosti. Um koji je spreman za odbranu okruženje doživljava neprijateljski nastrojeno i nepoznato, kako bi mogao da se posveti rešavanju mnogo većeg problema koji okupira pažnju. Nije redak slučaj da sklizne u uobraziliju na koju društvo gleda kao na iskakanje iz normativne prihvaćene matrice ponašanja. Jer kako drugačije naći objašnjenje za majku koja tvrdi da njeno dete nije njeno dete, već je uljez koji je neprimetno ušetao u već težak i problematičan život.

Irski reditelj Li Kronin u svom debitantskom filmu “The Hole in the Ground” koristi sve već dobro poznate elemente psihološkog horora. Uznemirenu majku, pristojno dete iz čijih očiju isijava iskonsko zlo, izolovanu kuću, obližnju mračnu šumu, neobjašnjiv natprirodni fenomen ogromne rupe usred šume i ženu koja luta napuštenim ruralnim delom Irske sa tragičnom prošlošću od koje se stanovnici sklanjaju jer se sumnja da je ubila svog sina.

Tamo gde “The Shining” počinje, gde je “Case 39” sa Rene Zelveger kiksnuo i gde su poentirali “The Witch” i “Babadook” formira se narativno jezgro “The Hole in the Ground”. Dobro poznata priča, ali veoma vešto i primamljivo formulisana, jer misterije koje kolaju u stvarnosti i umu majke ostavljaju pitanje – šta je stvarno, a šta se zapravo dogodilo.

Foto: A24

Sara sa osmogodišnjim sinom pobegla je od nasilnog supruga toliko daleko da je ni sam đavo više ne bi mogao pronaći. Kuća u blizini irskog seoceta i šume kojoj se ne vidi kraj je ušuškana i uljuljkana fantazija života koju ne može ništa da naruši ili je barem tako majka mislila.

Melanholični dečak kojem nedostaje otac i koji nikako ne može da se uklopi u novoj školi jednog dana postaje potpuno drugačiji. Jede sve što mu se nudi, iako mrzi rendani sir sad ga žvaće sa apetitom, druži se sa decom sa kojom je imao problem i noću pravi neobične zvukove u sobi, mada je pre tog dana bio miran kao bubica.

Sara svog sina sve više doživljava kao pretnju u sopstvenom domu, ali kad primeti da se njen sin ne seća ničega do pre dolaska u mali grad otvara se sumnja da ko zna čije dete živi sa njom pod istim krovom.

Foto: A24

Ogromna rupa koja zjapi u obližnoj šumi i jeziva žena koja šeta malim gradom u čijem su domu zabranjena ogledala, možda znaju nešto više o osmogodišnjaku koji se predstavlja kao Sarin sin.

“The Hole in the Ground” je jedan od onih filmova koji traže da se negde na pola filma već donese zaključak šta se zapravo događa. Sve deluje jako poznato, ali opet dovoljno jezivo i privlačno.

I dok misterija je više fokusirana na dečaka, centralna tačka je majka – ko je ona, šta joj se dogodilo, odakle joj ožiljak na čelu, zašto krije od svojih sugrađana i nekoliko poznanika od čega je pobegla, i da li je jedino ona ta koja vidi krater u zemlji koji se otvorio u blizini njenog doma.

“The Hole in the Ground” sam po sebi nije revolucionaran u svom žanru, niti preterano inovativan, ali je pitak, kad to želi jeziv je kao matori podlac i odlično rediteljski i scenarijski upeglan.

Najčitanije

Pročitaj još

Film "The Hole in the Ground" je pristojan psihološki horor koji crpi snagu iz svoje starije filmske braće. Više je jedan od onih filmova koji služe da se pristojno ubije vreme, nego da se o njemu nakon gledanja priča - mada postoji prostor i za to. "The Hole in the Ground" recenzija: Tvoje dete je moje dete