“Siren”: Horor verzija “Male sirene” od koje se i vampiri plaše

Ako pitate Diznija ljupke sirene žive zajedno sa ostalim morskim stvorenjima i ludo se provode uz ritmove pesme “Under the sea”, na drugoj strani medalje pisac Hans Kristijan Andersen je kaznio junakinju svoje priče, malu sirenu, zbog velikih želja i manjka sreće tako što ju je na kraju balade pretvorio u morsku penu, a negde u sredini između ove dve bajke mračnim dubinama mora pliva mitsko stvorenje koje je asocijacija za poplave, nesreće na moru i čija pesma može da zavede mornare i odvede ih u plave beskrajne dubine. Bez obzira koja vam se verzija priče više dopada reditelji Din Vajt i Erik Vald imaju još jednu o mitskim stvorenjima. Inspirisani brojnim delima i legendama napravili su seriju “Siren” koja crpi snagu iz svih postojećih izvora.

Ako ćemo iskreno serija o sirenama se čini kao najgluplja moguća ideja u 2018. godini, ali ako pogledamo iza ramena shvatićemo da su više nego uspešno prošle priče o vampirima, vukodlacima, super-herojima, priča o ljubavi između vodenog stvorenja i žene je dobila Oskara za najbolji film (Shape of Water), tako da zašto ne pružiti šansu, možda ipak ima nešto u pesmi koja se širi morem.

Pushing Daisies: Serija koja je toliko slatka da će vas zubi zaboleti

Gradić Bristol Kov ima dugu tradiciju kulta sirene. Primorsko mesto već vekovima slavi morska stvorenja. Niko ih nikad nije video, ili se barem tako misli, sve dok jedne nemirne večeri na moru trojica ribara ne ulove ljigavo i zubato stvorenje nalik na ženi sa repom. Uznemireni momci će alarmirati obalsku stražu koja će odneti morsko čudo na tajnu lokaciju. Na obali gradonačelnik Povnel, njegova paralizovana žena i dvojica sinova otvoriće gradski festival posvećen sirenama. Dok jedan sin igra onako kako roditelji diktiraju, drugi je potpuno obuzet spasavanjem ugroženih morskih vrsta. Ben će jednog popodneva nabasati na misterioznu devojku bez imena koja se bori za dah. Umesto da sa roditeljima proslavlja Dan sirena, Ben će više biti zauzet rešavanjem misterije devojke koja je izmigoljila iz vode, kako bi pronašla svoju koleginicu (sirenu) koju su ulovili mornari. Bristol Kov ima dugu i nimalo svetlu istoriju sa sirenama koje plivaju u blizini grada.”Siren” ima elemente koji mogu biti veoma zaniljivi publici – sirene su krvoločna bića koja napadaju i jedu sve što se nađe pred njima u morskim dubinama, istorija grada i odnos prvog čoveka i njegove posade koja je naselila grad pre više vekova prema sirenama, kao i sasvim pristojna gluma i dovoljno dramatičan i dinamičan narativ.

U pluseve serije ulazi odličan izbor glumice za sirenu – u pitanju je Belgijanka Elin Povel koja likom neverovatno podseća na vile iz animiranih filmova, što pridodaje atmosferi priče i misterija koja okružuje grad, ali i agresivno ponašanje naše male sirene (nije bespomoćno stvorenje, kad je napadne seksualni manijak od njega će ostati samo kičma).

How to Talk to Girls at Parties: Pre gledanja filma konsultujte se sa farmaceutom ili psihijatrom

Negativni aspekti su loš, tačnije, jeftin CGI, klišei u priči – bogata porodica, sin buntovnik, misteriozna devojka koja nije sa ovog sveta, tajni državni eksperimenti itd.

Ostaje samo bojazan da će narativ krenuti putem gadnog klišea, odnosno, gradonačelnikov sin se zaljubljuje u sirenu zbog njene pesme (a, u prvoj epizodi mu je već zapevala), a onda je rulja ritualno očerupa u stilu paljenja veštica na lomači zbog izgleda i gadne naravi.

Još uvek se češem po glavi jer nisam siguran kuda nas serija vodi i da li kreatori imaju dovoljno materijala da razvodnjavaju priču u slanoj morskoj vodi. Za sada nije loše i “Siren” deluje kao horor verzija “Male sirene”, tako da sklonite decu od ekrana.Najčitanije

Pročitaj još