Serija “Hacks” recenzija: Nije ocena 5, već 105

Proveli smo noć zajedno, a sledećeg jutra se ubio“, grcajući kroz suze priča Ejva o tragičnoj avanturi iz Las Vegasa svojoj šefici Debori Vans koja bi možda i napravila tužnu grimasu, ali joj sveže izvedeni fejslifting na njenom licu ne dozvoljava ni da trepne. Umesto reči utehe, Debora imala je srpemne reči koje su svojstvene samo njenom smislu utehe drugih: “Pa, dobro. Barem ne moraš da brineš o tome da li će ti zvati da opet izađete“. Crno-komični spektakl od scene koji se preliva od srceparajuće drame u histerični smeh je slika i prilika dve sezone striming brilijanta “Hacks”.

Koncept komedije o komediji je prokleto najtvrđi orah koji jedna serija svojim nejakim zubima mora da slomi. Humor, kao i strah, krajnje subjektivna i lična preferencija, može da igra na dva kraja spektra. Ili će pogoditi golicljivi živac koji neće dozvoliti da se skine osmeh sa lica tokom dve sezone “Hacks” ili će ga ostaviti umrtvljenog. Koji god se scenario odigrao osećaj zadovoljstva što je Džin Smart u 70. godini dobila životnu ulogu u kojoj je potpuno nestala, dok je na površini jedino ostala Debora Vans ključni je faktor zašto je “Hacks” kao komedija o komičarima uspela da preskoči najtežu prepreku – da se iz ugla komičara uspešno našali na sopstveni račun.

Sudar dve generacije žena i profesije čija je sujeta veća od desetospratnice mogla jedino da prođe praćena verbalnom rafalnom paljbom i bežanjem u rov ne bi li glava ostala nepovređena. U najmanju ruku ovako je izgledao prvi susret između Ejve Danijels i Debore Vans. Dve komičarke iz dva vremena koje su silom neprilika prinuđene da rade zajedno.

Foto: HBO Max

Dvadesetogodišnja Ejva mora da proguta svoj Gen Z ponos, svari sve opijate koji su joj protutnjali kroz telo i pomiri se sa činjenicom da ju je opaska na račun političara na Tviteru uništila svaku šansu za uspešnom karijerom, naravno zahvaljujući neslavnoj “cancel” kulturi (kultura otkazivanja). Ubeđenje da je bogom dana i da svaka šala koju prevali preko usta je suvo komičarsko zlato presešće joj kao i predugačka linija kokaina u ruiniranom toaletu u klubu kad joj agent ugovori razgovor sa Debrom Vans.

Ni slavna komičarka ništa nije bolja. Možda starija, mudrija, podlo manipulativna, ali kao i svaki pripadnik ešalona zabave duboko nesrećna, izolovana, okovana zabludom da joj je jedna ista fora koju izvodi u Las Vegasu dovoljna za punu kasicu prsicu sve dok konačno ne skonča i iz inata ne ostavi nikom ništa, već sve ponese na onaj svet.

Htele to ili ne moraju da rade zajedno. Ejva da bi otplatila kredite, a Debora da bi kako tako održala karijeru koja se uveliko ugasila.

Foto: HBO Max

Susret Ejve i Debore propraćen pucnjevima iz AK-47 jer nema te sile da jedna klinka meni menja uspešan program i nema te sile da mi džangrizava baba snob skače po nejakim plećima koja je slomila “cancel” kultura, umesto pomirljivog tona i rečenice: “Šta ćemo moramo” tokom dve sezone pretvara se u potpunu komično-karakternu kataklizmu u kojoj borba dve sujete uglavnom se završava uspešnim sadističkim metodama Debore Vans.

Uvodna epizoda “Hacks” uistinu previše meta i žanrovski uska da bi probila barijeru kod publike, tek od druge epizode prve sezone daje jasnu sliku da serija nije samo mašina za šale i pošalice, već minsko polje u koje se gleda netrmice sa željom da svi zgaze na pogrešno mesto kako bi se eksplozivna zabava nastavila u beskonačje.

Sva svetla su uperena u Ejvu i Deboru, međutim, paralelena priča koja prati zajedničkog agenta Džimija kojeg ubija u pojam politički nekorektna sekretarica, ujedno i ćerka direktora firme za kojeg radi, i priča o Deborinoj ćerki, bivšoj zavisnici i definiciji propaliteta, su komični bonus dodatak na sveopšte ludilo.

Foto: HBO Max

Dinamika između dominatnog i submisivnog komičara, i zumera protiv bumera, ujedno je zaslužna za besramno duhovite scene koje su vrhunac modernih serija. Sreća da “Hacks” ne igra na kartu političke korektnosti i ne plaši se cinizma na račun modernog društva jer onda kad to radi i “povraća” po modernosti tad je ujedno i najbolja.

Apsolutna zvezda serije je Džin Smart. Ne postoji scena, dijalog ili gestikulacija u kojoj se vidi trag Džin Smart jer je ona samo Debora Vans i Deobra vas sve mrzi jer ste rođeni odvratni. Ako se ne daj bože rasplačete u njenom prisustvu, pružiće vam sebi svojstvene reči utehe: “Znaš, plakanje izaziva bore, a već ih imaš previše”.

Serija "Hacks" (prva i druga sezona)
Ocena
5
  • Režija
  • Scenario
  • Gluma
  • Atmosfera

Gde gledati?

HBO Max

Najčitanije

Pročitaj još