Scena iz Killing Eve je dokaz da je ovo najbolja serija godine

Serija televizije BBC America je tiho, gotovo neprimetno startovala početkom aprila. Nije bilo bombastičnih najava, fanfara, crvenih tepiha i ostalih hajp gluposti koje bi skrenule pažnju na Killing Eve. Ali, kritičarima i malom broju publike koja je odgledala pilot epizodu bilo je dovoljno pet minuta prve epizode da shvate da gledaju najbolji mogući spoj komedije, misterije i trilera. Kao što sam napisao pre nekoliko nedelja – Killing Eve je najbolji triler koji se trenutno prikazuje. Ako ne daj bože kojim slučajem je niste pogledali, niste ni svesni koliko propuštate.

Pre nego što opišem najgenijalniju scenu koja se dogodila u petoj epizodi, zamolio bih vas da učinite sebi uslugu i da pogledate seriju jer pred vama je spojler. Mada, može da se desi da vas baš ova scena privuče da gledate.

Detektivka Iv i plaćeni ubica Vilanel, odnosno, Oksana konačno su se srele oči u oči. Oksana je bivša ruska zatvorenica o kojoj ne znamo mnogo, ali dosadašnji tok radnje otkriva da pored organizacije koja joj naplaćuje za njene usluge ujedno je ucenjuje. Briljantna psihopata krije koren problema koji ju je pretvorio u hladnokrvnog ubicu koji sarkastično posmatra svoje žrtve u poslednjim sekundama života.

Na drugoj strani zbunjena i empatična Iv posle smrti svog saradnika i bivšeg šefa Bila, za čiju smrt je odgovorna Oksana, nije ni sanjala da će joj se ubica pojaviti na kućnom pragu.

I pored paničnog napada koji je dobila Iv kad je videla Oksanu na kućnom pragu, scena u kupatilu u kojoj ubica pokušava da objasni detektivki da se smiri i da je neće likvidirati je najduhovitija i najjezivija scena od početka sezone.

U bizarnoj i ujedno duhovitoj sceni za kuhinjskim stolom sede dva opozita – jin i jang, crno i belo. Gledaju se oči u oči i dok Iv misli da gleda smrti u lice, Oksana traži da joj podgreje večeru i da joj objasni zašto nosi užasnu kombinaciju džempera i košulje. U emotivnoj i napetoj sceni dve žene verbalno se obračunavaju, iako Oksana više voli obračun hladnim i vatrenim oružjem.

Neobična scena prikazuje dinamiku odnosa moći između dve osobe. Jedna drži sve konce u rukama i jednoj sekundi može da suprotnoj strani izvadi dušu kroz grkljan, dok druga bespomoćno pokušava da pronađe razlog zašto se empatiše sa psihotičnom osobom koja joj je ubila važnu osobu u životu.

Mačka je došla da vidi koliko je miš saznao o njoj i da mu ostavi malo parče sira, kao utehu što ga nije pojela, ali to ne znači da se neće vratiti da naoštri zube na njemu.

Fantastična glumačka bravura Džodi Komer (Oksana / Vilanel), neverovatna dopadljivost Sandre O (Iv) i odlična hemija između dve glumice daje najbolje televizijske minute u skorijoj istoriji.

Killing Eve ima zasluženu ocenu 100 od svetskih kritičara i trenutno je najpotcenjenija serija koja se prikazuje. Ispravite nepravdu i obavezno pogledajte Killing Eve.

Pročitaj i:

Kritičari vam preporučuju najbolje serije za maj

Preporuka nedelje: Amin za “Američke bogove” reditelja “Hanibala”

Najčitanije

Pročitaj još