Preporuka nedelje: Penny Dreadful se gleda u mraku kako Bog zapoveda

Pojam Penny Dreadful je bio veoma popularan u 19. veku u Velikoj Britaniji. Na ovaj način je obeležavana fiktivna literatura koja je objavljivana na nedeljnom nivou i koštala je samo jedan peni. Detektivske priče, priče o kriminalcima i natprirodnim pojavama smatrale su se senzacionalnim tipom pripovedanja i pisanja. Dva veka kasnije scenarista i reditelj Džon Logan počastio nas je ovonedeljnom preporukom – serijom Penny Dreadful, inspirisanom kultnim britanskim i gotskim likovima – doktor Džekil i gospodin Hajd, Frankeštajn, Dorijan Grej, Abraham Van Helsing i Drakula.

Penny Dreadful upoznaće nas sa maglovitim industrijskim Londonom u 19. veku. Pored klasne razdvojenosti na bogate i siromašne, ljudi se dele na one koji su zdravi i koji boluju od tuberkuloze, na one koji su zavisnici od opijata i razuzdanog ponašanja i na one koje su veoma religiozni i kojima je stalo da se ponašaju kao deo građanskog staleža. Postoji još jedna podela – na one koji su preminuli prirodnom smrću ili od bolesti i na one koje su progutali mračni uglovi Londona.

Vanesa Ajvs (Eva Grin) je veoma pobožna i posvećena katolkinja, ali njen religijski svet drmaju onostrane sile koje joj ne daju mira i dovode u pitanje postojanje njenog boga. Zbog svoje neobične i misteriozne prirode, kao i zbog čestih borbi sa glasovima koja nemaju lica i koja niko drugi ne vidi, Vanesa je više puta bila osuđena na neadekvatnu psihijatrisku pomoć, ali njen mentor i drugi otac sir Malkom Marej zna da ono sa čime se bori Vanesa nije uobrazilija, niti psihoza. Marej i Ajvs regrutuju adekvatne ljude po Londonu kako bi ušli u trag neobičnim bićima koja se kriju u mraku. Na njihovom putu će biti saveznika – večiti drogirani doktor Frankeštajn i šarmantni Dorijan Grej koji nikad ne stari, ali biće i onih koji će sakriti dugu vučiju dlaku uz pomoć jagnjećeg krzna.

Penny Dreadful ima tri sezone (27 epiozda) i na svakom polju je briljantan. Jedina realna mana je finale koje je zbrzano i pomalo razočaravajuće jer je jasno da je Džon Logan želeo da napravi još jednu sezonu kako bi posložio sve račune likova, ali nije dobio priliku. Bez obzira na kraj koji je mogao biti mnogo bolji Penny Dradful je dijamant koji ne smete da propustite.

Pročitajte i:

Šta ove nedelje nikako ne treba da gledate

Najiščekivaniji filmovi 2018. godine

Najčitanije

Pročitaj još