Mićko Ljubičić u Netflixovom filmu “Tau” – šteta što je užasan

Nedavno sam otkrio emisiju “PLJIŽ” na N1. Mićko Ljubičić, Draža Petrović i Voja Žanetić u ulogama satiričnih analitičara akutnih oboljenja i čestih upala moždanih komora našeg društva raščlanjuju i komentarišu događaje i izjave vladajuće strukture i društva. “PLJIŽ” je jedna od onih emisija zbog koje vam smeh zastane u grlu. Koliko god trio bio beskrajno zabavan u opaskama na račun vlasti, imitacijama i pesmama koje zaslužuju da se nađu na nekom CD-u, smeh se uglavnom završi sa ozbiljnim izrazom lica jer nam odmah u glavni sine – da nije smešno bilo bi tužno.

Pre dve večeri sam gledao “PLJIŽ” i ubrzo potom se udobno smestio da pogledam novi Netflix-ov film “Tau” samo iz jednog razloga – kritičar sajta “Guardian”, Čarls Bramesko, je film nazvao – “Si-fi katastrofom u kojem Oskarovac Geri Oldman pozajmljuje glas veštačkoj inteligenciji Tauu” i dodaje da je u pitanju “moronski triler“. Kao da nije dovoljno što su me Draža, Mićko i Voja nasmejali, već me je i Čarls Bramesko zagolicao da vidim šta je to toliko loše. Bogo moj!

Hteo sam da odustanem posle 15 minuta filma, ali onda sam video Mićka u kadru. Prvo sam pomislio da haluciniram, ali ne, Mićko Ljubičić imao je svoj kadar i jednu i po rečenicu. Što je za naše poimanje uspeha domaćih poznatih ličnosti u Holivudu – kao da je dobio Oskara.

Foto: Mićko Ljubičić u filmu Tau / Netflix

Ne želim da budem zao, mada malo jesam. Odmah sam istražio da li je domaća štampa pisala o angažmanu Ljubičića u Netflixovom filmu i pronašao sam naslov: “Ogroman uspeh u Holivudu i nećete verovati šta danas radi”. Ništa bez obrta u naslovu u domaćoj štampi.

Mićko je strava lik, ali film je zaista, što bi rekao kolega iz “Guardiana-a” – “moronski triler”.

Mada naslov u domaćoj štampi me je jako podsetio na priču od pre nekoliko godina kad su mediji najavljivali VELIKU ulogu Marije Karan u filmu “The Rite” sa Entoni Hopkinsom. Na kraju se ispostavilo da niko nije video Mariju u filmu, osim onih koji su više puta gledali film i detaljnom analizom ustanovili da se naša glumica pojavljuje u prvim minutima filma kao biciklista koju je udario kombi. Lice joj nije bilo vidljivo zbog mračne scene i izgovorila je sad već kultnu rečenicu – “Oče, oprosti mi, grešila sam“.

Možda jednog dana kad neko bude dobio ulogu u nekom većem i dobrom filmu koja nije samo – “prošao/la sam kroz kadar”, možemo da raspalimo čuveni naslov – “OGROMAN USPEH I NEĆETE VEROVATI”.

Na stranu Ljubičić i kadar u kojem mu se barem vidi lice, izvini Karan, ne postoji nijedan razlog da pogledate “Tau”.

Da prekratim muke – priča prati Džuliju, sitnu razbojnicu i lopužu koja krade po klubovima kako bi sakupila novac za muzičku akademiju. Čekajte, tek smo počeli.

Jedne tihe večeri nepoznata osoba provaljuje u njen stan i nesrećna devojka se budi u futurističkoj zatvorskoj ćeliji sa neobičnom maskom na licu sa još dvoje ljudi. Kako se ispostavlja, ona je naučni projekat modernog doktora Frankeštajna, koji se u filmu zove Aleks. U prvih pet minuta filma Džulija je uspela da uz pomoć makazica za sečenje noktiju izazove eksploziju u kući u kojoj je zarobljena i da razbesni Siri na steriodima, tačnije Tau.

Kompjuter Tau održava kuću i ima razvijenu svest o zadatku u naučnoj labarotiriji svog gospodara Aleksa. Posle nekoliko krvroprolića i buntovnog ponašanja Džulije – ona se doslovno smuva sa Tauom i obeća mu da će ga povesti sa sobom da vidi kako izgleda svet van doma psihopate ako je oslobodi.

Mislim da je ovo sasvim dovoljno i da dodam da nikad gori dijalozi nisu viđeni na Netflix-ovom filmu u koji je evidentno inversitran ozbiljan novac.

Narativ nema nameru da vam objasni o čemu se radi u “Tau”, mada siguran sam da ni autori ne znaju o čemu je reč i jedina svetla tačka, barem za nas iz Srbije, je Mićko Ljubičić.

Premotajte na petnaesti minut filma, pozovite prijatelje da vide Mićka i možete da gledate nešto drugo.

Pročitaj i: 

Film koji će vas naučiti da zavolite svoj “mali i bedni” život

Najiščekivaniji filmovi 2019. godine

Najčitanije

Pročitaj još