“La casa de las flores” je fantastično opičena Netflix-ova serija

Ako su Grci majstori za tragediju, onda su Meksikanci kraljevi teatralne drame. Serija “La casa de las flores” (Kuća cveća) je nov šareni, otrovno zavodljiv cvet iz Netflix-ove bašte koji prokosi aktuelnim trendovima na televiziji i donosi miris stare, nove i potpuno drugačije sulude drame – sa elementima jedinstvenog humora, tipično – netipičnih likova i harizme koja se ne sreće tako često u rodno srodnim žanrovima.

Porodica De la Mora je tipična bogataška meksička skupina. Mnogo dece, kuća veća od života, božanstvena kičasta slika porodice u holu, skupoceni životi i još skupocenije čarke i tajne koje kriju jedni od drugih.

Foto: La casa de las flores / Netflix

Priču otvara monolog autosajderke i poznanice De la Morovih, Roberte Sančez. Žena iz senke kojoj se smučio život u mraku našla je način kako da je porodica koja se obogatila zahvaljujući cvećari “Kuća cveća” (nema nikakve veze sa Titom) pamti sve do groba. Sančez se na velikoj godišnjoj proslavi porodice ušunjala u cvećaru i obesila, ali pre nego što je šutnula stolicu koja ju je delila od života i smrti ostavila je pismo glavi kuće, tačnije Virdžiniji De la Mora.

Uspaničena porodica ne želi da obustavi proslavu i dozvoli zlim jezicima koji su došli na zabavu da imaju materijala za ogovaranje nakon što napuste velelepne prostorije doma. Pa su zahvaljujući prijateljima iz policije stvar rešili relativno mirno. Možda je Roberta Sančez mrtva, ali njen život i njena smrt će uticati na petočlanu porodicu.

Naime, Roberta je bivša ljubavnica supruga Virdžinije De la Mora koja je iz besa za života napravila drag queen noćni klub koji se zove isto kao cvećara njene suparnice. Rukavica u lice i javna ljaga ne bi toliko bolela da najstarija ćerka Paulina nije bila upoznata sa aferom oca i upetljana u otvaranje noćnog kluba.

Kad matrijarhat sazna da su je žene izdale zabava može da počne.

Foto: La casa de las flores / Netflix

Priča nije fokusiran na dramu na relaciji Virdžnija i Roberta, već na svakog člana porodice, ali i poznanike.

Najmlađa ćerka Elena dolazi na proslavu sa dečkom i budućim suprugom Dominkom koji je Amerikanac, ali porodici se ne sviđa što nije Meksikanac i svi ga zovu “onaj crnja”. Sin Hulijan je seksualno fluidni lik koji ne može da odluči da li voli muškarce ili žene. Najstarija ćerka Paulina je dobrotvorni manipulator koji mrsi i pegla konce porodice uz komične i sarkastične replike. I ništa manje bitna je Karmela – poznanica De la Morovih koja je gora od penzionerke u prizemlju koja po ceo dan visi na prozoru. Želi sve da sazna o svojim prijateljima kako bi imala o čemu da priča sa drugaricama.

Foto: La casa de las flores / Netflix

Iako je “La casa de las flores” prvobitno drama koja na veoma iskusan i temeljan način se bavi problematikom disfunkcionalne porodice koja se jako voli, ali ne ume da verbalizuje privrženost, elementi komedije su najjači aspket serije.

Humor nije pretenciozan i nije napadan. Upravo zato su scene mnogo zabavnije, mnogo realnije jer nema gegova, nema muzike koja daje naznaku da je vreme za komičan deo scenarija i nema jeftinih fora.

Kao šlag na torti je Veronika Kastro koja glumi Virdžiniju De la Mora. Neki se možda sećaju gospođe Kastro koja je kasnih osamdesetih glumila u sapunici “Rosa Salvahe”. Pozorišna glumica koja se proslavila zahvaljujući zabavi za nižu klasu u ovoj verziji priče ja zavisnica od marihuane i ima dogovor sa lokalnim dilerima jer iza cvećare gaji svoju omiljenu biljku za pušenje. Naduvana Rosa Salvahe (Rose – ruža, a sad vlasnica cvećare) je komičan odgovor na karijeru glumice. 

Foto: La casa de las flores / Netflix

Svaka epizoda nosi ime cveta, a svaki cvet simolizuje određenu emociju koja će se provlačiti kroz epizodu.

Kad se na sve doda maestralna uvodna špica koja daje širu sliku o porodici, “La casa de las flores” je trenutno najopičenija serija na Netflixu.

Zanimljivo je da je serija mnogo bolja posle prve epizode. Uvod u radnju deluje kao klasična dramatična meksička sapunica, ali od druge epizode počinje da biva mnogo ozbiljnije i beskrajno duhovito.

“La casa de las flores” će pronaći svoju publiku koja zna da ceni dramatične događaje i iskren humor upakovan u šarenu scenografiju i više nego dopadljive glavne likove.

Pročitaj i:

Dodela Oskara se menja i promena je epska glupost

Najgore ocenjena serija ove godine

Najčitanije

Pročitaj još