Poslednja epizoda “Game of Thrones”: Samoubistvo serije koja je nekad bila odlična

Danas 20.5.2019 godine u 4 i 20 ujutru po našem vremenu serija Game of Thrones je zvanično preminula. Nije se mnogo mučila pre nego što je izdahnula. Mirno je sklopila oči i otišla na neki drugi svet. Iskreno se nadam na neki bolji u kojem scenaristi znaju da naprave likove, naraciju, ekspoziciju i smislenu radnju. Ožalošćena višemilionska porodica želi ovim putem da kaže poslednje zbogom jer Game of Thrones nije zaslužio da izvrši samoubistvo, ali je bio prinuđen, jer nije postojao drugačiji način da se iščupa iz svih gluposti koje je napravio u osmoj sezoni. Neka ti je večna slava. 

Evo zora je svanula, suza iz oka nije kanula jer sedim katatonično poput Brena, gledam u daljinu i razmišljam kako se tačno desilo ovo što sam video. Ali, zamislite ovako. Gradite priču osam godina i onda odlučite negde pred kraj da više ništa ne važi što je do tog trenutka važilo i sručite kulu od 100 spratova iz besa kao Deneris Kraljevu luku. 

Nikada nije bilo potegnuto pitanje srećnog kraja ili finala koje će zadovoljiti lične kriterijume, već problematičan način na koji su se događaji odvijali. Neutemeljeni incidenti, lukavi, mudri i pametni likovi koji su iznenadno postali glupi i antiklimaktični kraj koji verovatno jedino ima smisla scenaristima su zakucali poslednji ekser u mrtvačkom sanduku Game of Thrones

Foto: HBO

Poslednja epizoda očajnički pokušava da opravda spaljivanje Kraljeve luke besnom desnicom Deneris Targerijen. Scenaristi su znali da će ovo biti problematična tačka u radnji, pa je Tirion dobio monolog u kojem objašnjava šta je to izazvalo ljutnju nove kraljice. Ako pričamo o karakterizaciji – ovo je najgori način da se objasni zašto je neko poludeo bez jasnih razloga. 

Sa druge strane egzaltirana Deneris planira da nastavi da oslobađa zarobljene narode i da napravi novi svet i onda u roku od 15 minuta Game of Thrones je pospremio haos u sobi, postavio stolicu, izvukao kajiš iz pojasa i obesio se. 


Blago Dedi, pročitaj i ⇓

Martin mrzi kraj serije: Razlog zbog kojeg je Game of Thrones ispao ovako loš


Obrt sa Deneris i Džonom koji smo znali da će da se desi je realizovan na nivou patetičnosti španske serije. Dodatni udarac u stomak je visoka inteligencija zmaja, za koju nismo znali do sada jer je on valjda mitološko stvorenje vođeno porivima da spaljuje, leti i jede, koji je odlučio da spali Gvozdeni presto kako više niko ne bi bio vladar. Zmaju, care. I, da, gde je Arjin beli konj. Šta ste uradili sa konjem – zlotvori!!!???

Komi-tragična scena sa gospodarima Vesterosa, majstorstvo uništavanja karakterizacije Sanse, Arje, Brena, Tiriona i Džona Snoua, i holivudska završnica je sramota i bruka moderne televizije. 

Foto: HBO

Serija ne zna gde udara u sat i dvadeset minuta trajanja, ponaša se kao propali alkos u Sava mali koji naručuje taksi i servira nelogičnost za nelogičnošću. 

A, što se tiče Brena – ni on ne zna ko je. Ne postoji nikakva ekspozicija, nikakav smisao njegovog lika ili valjanog objašnjenja – kako se desilo to što se desilo. Čovek je nastavio da nepomično sedi do kraja serije i da gladi svoje masne šiške. 

Dejvid Benoif i DB Vejs treba da se javno izvine Džordžu RR Martinu za ovaj neoprostivi skandal koji su napravili. Treba da se stide što su naterali fantastičan izvorni materijal da se ubije. Treba da vrate novac koji su uzeli za snimanje. 

A, što se tiče potencijalne odbrane kako je odlična poslednja sezona. Možda u nekom drugom univerzumu u kojem vladaju Sekač i Krang, ovde na ovoj zemlji u kojoj vlada preostali gram racionalnog mišljenja – ovakav način pripovedanja je amaterizam u svom punom sjaju i ne postoji izgovor za užas od priče i scenarija. Na sve to opet je napravljena greška i jedna plastična flaša vode bleji među gospodom iz Vesterosa. Kraj i tačka. 

Mirno spavaj Igro prestola, zaslužila si to. 

Prati Dedu na ↓

42 KOMENTARA

 1. Preteruješ. Ja sam zahvalan na pruženom spektaklu. Osam sezona fantastične serije. Nikad ništa slično neće biti snimljeno. Neßto šzo bi nas nateralo da ustanemo u 3 ujutru i ne možemo da zaspimo do 6. Još jednom hvala. ?

   • Fargo 1, Fargo 2 dosaaadan, za Wire treba vremena, a BB je broj 1, i Better call Saul da dodam

    • Drago mi je da cujem jos nekoga da kaze da je Fargo 2 dosadan! Prva sezona je bila predobra, brzo sam je odgledao i onda druga – nikakva. Sad cu trecu poceti i ne znam sta da ocekujem.

 2. Obožavam te! Nisam još odgledao poslednju epizodu ali si mi tako slatko npravio uvertiru u ono što me večeras očekuje!

 3. Mislim da ovo nije kraj krajeva (mozda iz licne zelje).
  Obzirom da smo *culi da postoji par sniljenih krajeva, obzirom da je novac od prodaje raznih artikala tek sad uzeo zamah, a moze jos – ne vreujem da ce se produkcija (i trgovci) tako olako odreci kapitala…otud ocekujem da cemo (recimo na godisnjicu) videti i neki drugi/e krajeve GOTa, neke blize evropskim (tragi)krajevima i biti zadovoljniji, te laksi na otvaranju novcanika na majice, novcanike, krigle, nakit… 🙂

 4. Svaka cast na recenziji. Sad nam ostaje da se nadamo da ce knjiga izaci uskoro i dati smisao ovom ludilu.

 5. U bre deda ti ga pretera ?…Završilo se onako kako je i počelo…Ned Stark je nepravedno ubijen pa je i bilo logično da neko od Starkovih dobije krunu…Arja je odmah rekla da je to ne zanima kao ni Dzona…Sansa je postala ono što je i priželjkivala negde duboko u sebi (kraljica na severu) a Bran je jedini Nedov naslednik tako da što se mene tiče to je to.Žao mi samo što nisam stavio neku paru na Brana u kladionici kvota je bila ogromna! ??

  • Žao mi je ako me neko nije razumeo ili ako sam možda bio nejasan u tekstu. Nije bitno kako se završilo, nemam problem ni sa jednom odlukom koju serija poteže, imam problem sa naracijom i osnovnim pitanjem – kako? Dakle, mora da postoji posledično-uzročni način u radnji. Nema bilo je logično, ništa scenarijski nije bilo logično, gomila likova je bačena niz vodu. Sersi ima tri kadra u sezoni, Bren doslovno ne progovara celu sezonu (hoće neko da mi kaže da ima smisla da je u sedmoj sezoni rekao da on ne želi da bude lord – titula ispod kralja, a sad izjavljuje da je put vodio ka njegovom vođenju kraljevstava), šta ćemo sa Arjom i njenim silnim veštinama menjanja lica iz šeste sezone, gde je eksopzicija za Kralja noći. Serija je zbrzana, amaterska, čak ima i parodičnih momenata kad se okupe vladari Vesterosa pred kraje epizode.
   Još jednom ponavljam – ne može da bude LOGIČNO i očekivali smo, mora da postoji naracija, mora da postoji smislen scenario i dijalozi. Ne može preko noći da se lik promeni i postane ovo ili ono.
   Priča oko Ned Starka je fantastično smišljena – kako nepravedno ubijen? Postoji jasna putanja priče koja ga je uvalila u probleme. Molim vas pogledajte ranije sezone i pogledajte ponovo poslednju pa ćete videti kako se pravi priča i obrt. Ovo je stvarno nivo Once Upon a Time.

   • Pretera ga čoveče, ali baš… Nije osma sezona na nivou onih koje su rađene na bazi knjiga, ali taj voz je odavno otišao i ne razumem otkud sad ovako kuka je, kao da su prethodne dve bile vrhunac razvoja likova i dubokog scenarija. Po meni, dobar kraj, osma sezona bolja i od šeste i od sedme koje, a da je trebalo da bude bolja, trebalo je. S druge strane, srećan sam što će valjda izaći knjige, pa će ovo postati još bolje. Ja kao fan knjiga a posle i serije, sam poprilično zadovoljan.

    • Drago mi je da ti se sviđa. Ja sam bio nežan kako su ga ozbiljni televizijski kritičari rastavili na komade. Poslednja epizoda i osma sezona je proglašena za najgoru ikad seriju i kraj.

     Nisam fan, ali sam sve čitao i gledao, i ovo je sramota. Once Upon A Time nivo kvaliteta scenarija. Mislim da zagriženi fanovi ovo brane, mada su i oni odustali jer za ovo zaista nema izgovora koliko je loše.

    • Upravo to ….ja sam branio skoro celu osmu sezonu….ali posle ovoga juče?!!
     Trebace im ozbiljan pravnik…
     Pročitao sam negde i sa tim se slazem…
     Nemam problem šta se odigralo….imam problem kako se odigralo…

    • Osma sezona bolja od šeste? ŠESTE? Ma da li si ti lud, čoveče? Za mene šesta sezona neprevaziđena, a osmu da ne komentarišem. Kao što reče Deda gomilu likova su pustili niz vodu i obesmislili. Osim sjajane glume (kao i uvek) i fantastičnih efekata ne vidim ništa što može da se poredi sa ranijim sezonama (ne računajući sedmu koja je bila onako nah).

   • Upravo je najlogičnije to što je rekao u 7. sezoni: da on ne želi da bude lord, što implicira da ga ne zanima nijedna niža titula od kraljevske. Izgleda da vam logika, a posebno tehnike borbe za vlast, nisu jača strana.

    • Da, jako je logično da neko tvrdi da on živi u prošlosti, da nije deo porodice Stark, da po njega dođe kralj noći i da za to ne postoji ekspozicija i da na kraju postane kralj. Nemoj molim te da nas vređaš i našu inteligenciju. Moralo je mnogo još stvari da se desi da bi finale imalo smisla.

 6. Malo si oštar,možda tako i treba ali jedino se u tvojoj oceni suštinski ne slažem sa onime da bilo ko treba da se izvini Džordžu Martinu. Bar jedan deo krivice je na njemu što 20 godina nije izdao dobru knjigu (još od Oluje mačeva pošto su Gozba za Vrane i Ples sa zmajevima su nabacana poglavlja bez zajedničke celine i planirane kulminacije po samom priznanju autora) što je samo po sebi ok i njegova stvar ali je onda od 2011 sve nas zaluđivao da samo što nije sledeća izašla a verujem i celu produkciju GoT (plus muzao franšizu sa serijom, dunk and eggom i 2 worldbooka) koja je samo sastavljena da adaptira a ne stvara kraj (što bi mislim relativno kompetentno odradili). Bilo bi pošteno da je lepo rekao bar njima “Ne znam da završim, istrošio sam materijal iz “Les Rois Audits” i “Memory,Sorrow, and Thorn” koji sam koristio(pokrao) za prve 3 knjige, ne znam gde udaram, treba mi ghost writer pa timski da vidimo šta da odradimo”.

 7. Preterujes! Sta bi ti,kakav kraj,ajde pametni,reci nam! Mislim stvarno..preterujete s pljuvanjem!

  • Hvala ti na ovom da sam pametan. Serija se završava onako kako će se završiti knjige. Uopšte nisam rekao da je problem šta se desilo na kraju već kako. Ponavljam ovo već stoti put – priča u osmoj sezoni koja vodi do finala je prepurna rupa, nelogičnosti, slepih ulica, nedostatka karakterizacije i bilo kakavog narativnog utemeljenja. Zbrzano je i nije dobro urađeno, seriji je trebalo mnogo više vremena, mnogo bolji scenaristi i mnogo bolji dijalozi. Eto opet sam mnogo pametan.

 8. Deda Milorad,
  apsolutno si ubo u centar sa svojom kritikom. Puno rupa, nelogičnosti i nedoslednosti.
  Na primjer lik Deneris nas kroz 7 sezona i 4 od 6 epizoda 8 sezone vodi svojom razboritošću (sa malim izuzecima), i onda poludi u zadnje dvije??? Potpuno nedosledno, a ako je u knjigama dato u naznakama da ima malo naslijeđenog ludila zašto u prvih 7 sezona to nigdje ne vidjesmo. Takođe mi je glup zaplet sa kraja 7 sezone da je Deneris tetka Džonu. Ako je tako i u knjizi meni je bezveze jer je poslalo seriju u nekom potpuno drugom pravcu, i liči mi na zaplet iz španske serije. Još su samo trebali da ubace kako Džon na kraju shvata da je sam sebi majka i vrhunac bi bio potpun.
  Vrhunska mi je 3 epizoda sa noćnim kraljem, muzika u njoj je fenomenalna, kadrovi takođe, e da su na njoj stali, po meni bi bilo bolje nego sa ovakvim nastakom.

  • Slazem se sa Vojinom u vezi Deneris.Zao mi je sto su je na kraju pretvorili u pomahnitalog ubicu,posle svega nije zasluzila.Ona je meni bila super lik.A i deo u seriji gde govori da mora da nastavi sa oslobadjanjem robova nikako se ne uklapa jer ranije se nigde ne govori kako posle Lanistera ima jos kraljestva gde treba osloboditi robove(ili sam ja to negde propustio).Mislim da su time scenaristi samo trazili opravdanje za njeno smaknuce(pored naravno spaljivanje grada).Poslednju epizodu sam odgledao sa mucenjem i jedva cekao da se zavrsi.I bravo Deda za teks i komentare na mestu su.

  • Ne slazem se da je 3. epizoda dobra (ne htedoh ni spomenuti vrhunska)..
   Slazem se samo da je potroseno brdo para na snimanje razlicitih kadrova i efekata.. Muzika takodje ok.. Ali ne da nema logike.. negooooo…

   Prvo – Nije trebalo da tako bitnu bitku strpaju u jednu epizodu..
   Drugo – Zivi ni u jednom trenutku nisu imali nikakvu sansu za pobedu.. ne u celom ratu.. ali bar u bitci.. cime se gubi znacaj okupljanja tolike vojske zivih i uloga Dzona kao lika cija svrha je bila da ih sve okupi (zato je valjda i ozivljen)..
   Stice se utisak da je Arja mogla da ubije kralja noci kad god je htela i da tolika zrtva nije niucemu doprinela ishodu bitke..
   Trece – Raspored jedinica je kriminalan.. Ne razumem sta su hteli sa konjicom.. Cemu njihovo slanje u smrt.. i to da nije naisla Melisandra otisli bi bez vatrenih maceva.. sto mu dodje isto kao da idu goloruki..
   Katapulti iza konjice.. cirkus.. znaci njih prvo polupali..
   Pesadija ispred jarka umesto iza..
   Zid nisu ni branili.. nikakva ulja.. Ili britve.. valjci za seckanje hodaca i sl… Sve u svemu ljudi ispali gluplji od zombija..
   Cetvrto – Bren sem izigravanja mamca nije imao nikakvu ulogu.. a kroz prethodne serijale ga pripremali kao kljucni faktor u borbi izmedju mrtvih i zivih..
   Peto – Arja i njen teleport.. Blaaaaaba
   I ZA KRAJ.. Taman se ponadah sad ce u cetvrtoj da nam razjasne sta se to dogodilo u trecoj.. kad ono nista.. Ni rec..

   • Vladimire,
    Kad bolje pogledam slažem se, sama strategija bitke je katastrofalna, logično bi bilo samo da se brane s obzirom da svaki nastradali može lako da postane vojnik mrtvih. Odslušajte muziku bez gledanja serije, baš je dobra. Kada sam rekao vrhunska epizoda, mislio sam na to da gledam ovu epizodu kao nezavisnu od ostalih i npr kao film. Ali opet slažem se, moglo je mnogo, mnogo bolje.

 9. Glumci su im postali skupi.. pa su mirali da zbudze nesto.. Pa onda posto nisu bas imali neku ideju kako bi stvari trebale da se odvijaju tj. povezu radnju sa ostatkm serije, oni naprave NESTO.. blaaaab
  Sad ce da snime novu seriju sa novim jeftinijim glumcima koja bi trebalo da ostvari uspeh na racun postigute slave Igre prestola..
  Nekako kada gledam deluje kao da nisu znali sta ce sa Brenom.. kakva sad trooka vrana.. sta je to.. u bre i ovaj Martin svasta pise..

 10. Katastrofa od epizode,ocena na imdb jos veca katastrofa.
  Komentari i peticije po internetu…
  Videcemo sta ce biti.

 11. U potpunosti se slazem! Ja jos ne mogu da verujem da je OVO (ovakav) kraj!?!? Samoubistvo je blaga rec.
  Pisem pa brisem komentar…ne znam.. Steta! Sve i da jeste ovakav kraj, lose je snimljen, na kraju i lose odglumljen..Bolje receno, izreziran.
  Ne osecam Tirionov bol kad ugleda brata i sestru ispod rusevina.. Poljubac pa noz u stomak!, na nivou skolske predstave.
  I najjjjveci propust od svega: svaka dobra knjiga, film ili serija zavrsi tako da nam “probudi” mastu, da razmisljamo sta se dalje moze desiti sa likovima, ovde nije tako.
  Ostaju vecno zaledjeni u zadnjoj sceni.

 12. Ali kadar Dany sa krilima kida
  Fan sam i ovo mi je palo stvarno teško, ne mogu da verujem da su ovako uprostili priču izvukli joj sve sokove, na kraju su mi se i te političke poruke učinile sumnjive, čitaj status quo je uvek bolji od revolucije 😀

 13. Shame of Thrones
  Jedino su Sean Bean i Drogon na vreme skontali kakvo njesra ce ispasti na kraju pa su zbrisali glavom bez obzira.
  Sean sredio da ga koknu jos na pocetku a zmaj spalio tron i odleteo u sumrak s kevom u zubima.
  Verovatno nekih milijardu ljudi na planeti je videlo sta se na kraju desilo a bar 999 miliona je reagovalo na slican nacin:
  Vratite nam vreme a retkima I pare sto izgubismo na doticnoj parodiji!!!
  Suma sumarum:
  Romeo ubijo Juliju i odmetnuo se u partizane, retki preziveli zadrzase svoje titule i vlast nakon sto su izabrali vidovitu osobu sa invaliditetom za vladara koji pak izabra najsnazaljiviju osobu sa invaliditetom za pomocnika koji je, ako sve uzmemo u obzir, otpocetka pa do samog kraja bio glavni lik u parodiji, bez premca.
  Ostali su bili samo statisti koji svakog trenutka iscekuju da ih smaknu na ideju nekog od saradnika na pisanju ove parodije.
  I posle kazu da je Lost imala ocajan kraj. Tamo su bar svi bili mrtvi otpocetka. Steta sto to nije bio slucaj i ovde.
  Zamisljam idealan kraj: Aria ubija Ledenog, postaje kraljica mrtvih hordi i sprzi sve zive a onda sa mrtvim batom i mrtvom sekom I ostalim osobama sa I bez invaliditeta krenu u osvajanje sveta…
  The End.

 14. Uh bre… bolje da sam gledao talicnog Toma..
  Salim se.. Vrhunska serija… Da nije bilo nje ne bih znao ko ke zacetnik parlamentarizma..
  I da.. Sve bilo ok.. detaljno.. ima dubinu.. jedino su trebali da onaj sto kod Brena naprave da bude okrugao i da mu daju neki mac.. i da ga nazovu.. recimo “Eskalibur

 15. Poslednja sezona Game of Thrones, malo me podseca na poslednju sezonu Penny Dreadful.
  Sjajna serija koja je na kraju zbrzana, gde su likovi i radnja totalno posrnuli za tili cas.
  Bojao sam se, da se to ne dogodi sa Game of Thrones, i nazalost, dogodilo se.
  Penny Dreadful ima upecatljiv kraj, sjajnu naraciju i poruku, ali problem je u prici.
  Toliko je rupa ostalo u obe serije, toliko nelogicnosti, nedovrsenih prica i praznih likova.

  Branov lik prosto nervira koliko je katatonican i prazan. U pocetku je bio pomalo misteriozan, cak odbojan, zatim me je zaintrigirao njegovom povezanoscu sa kraljem Noci, a na kraju Bran ispade glup i prepotentan. John Snow-a bolje da je spalio onaj zmaj pod kontrolom kralja Noci u toku bitke, i da su John i kralj noci otisli zajedno, nego sto je od najomiljenijeg lika postao najdosadniji davez u seriji. Deni ovo, Deni ono.
  Tajna o njegovom poreklu, koja se cuvala kroz sedam serijala isplivala je na povrsinu tako providno u osmoj sezoni, i od tada se pominje u svakoj epizodi, da bi na kraju bila bacena u zaborav kao i John Snow.
  Sersei ne treba komentarisati, ponasanje Jaime Lannistera takodje, Arja nedorecena, uzas blagi.
  Ko je bio bog Svetlosti, koji su njegovi motivi, sta je sa spiralom kralja Noci?

  Opet, nebitno je kako se serija zavrsila, ali ipak, ovakav serijal mora imati i bolji kraj, to smo navikli od Game of Thrones. Najveci problem je ocajan scenario, katastrofalna radnja.
  Ovo treba ponovo snimiti.

 16. Dobra stvar (jedina), ove sezone je sto me je podstakla da opet odgledam Breaking Bad. Ne bih se bunila da su prekopirali formulu Walta za pisanje Danynog pada. Originalno ne bi bilo (a sta i jeste, posle 6000 godina pisane reci?) ali bi bilo hebeno uverljivo. Darth Helga over and out.

Comments are closed.

Pročitaj još

Najčitanije

Poslednja epizoda Game of Thrones je prvo sebi pucala u kolena, pa u stomak i na kraju u glavu jer je to i zaslužila. Poslednja epizoda "Game of Thrones": Samoubistvo serije koja je nekad bila odlična