Erotska ispovest gledaoca “50 nijansi mračnije”

 Dragi dnevniče, posle gledanja “Pedeset nijansi mračnije“ imao sam veoma bizaran erotski san. Sanjao sam da sam u vezi sa Kristijanom Grejom. Nije mi davao da ga diram po grudima (samo ne znam kako je zamislio da se vatamo), zabranio mi je da odem u Njujork i onda je kleknuo i zaprosio me. Mislio sam da je sadista i domino lik koji se loži na S&M. Probudio sam se uzrujan i imao sam želju da se izbičujem po leđima. Nažalost, nisam imao kožni bič, pa sam mlatio kuhinjskom krpom kako bih isterao iz sebe bludne misli.

Odmah na početku da te podsetim kako se završio prvi deo “Nijansi“. Protagonistkinja Anastasija Stil posle neobične emotivne veze sa multimilionerom Kristijanom Grejom, koji ima sobu prepunu bičeva, lisica i raznih naprava za seksualno kažnjavanje, odlučuje ipak da ga ostavi jer nije mogla da podnese to što je šest puta ispljuskao po zadnjici – to je po njemu bio vrhunac seksualnog kažnjavanja svoje devojke. Iskreno, imao sam i žešća seksualna iskustva, tako da Anastasija malo preteruje.
Da uozbiljimo stvar. Problematičan roman autorke E. L. Džejms prati još problematičnija filmska adaptacija. Zanimljiva seksualna tematika je potonula u mračne dubine emotivne priče u kojoj se glavni akteri ponašaju kao kombinacija pobesnelih i apatičnih tinejdžera. Sa jedne strane imamo Anastasiju Stil, visokoobrazovanu ženu na koju bi svaka feministkinja bacila šlajmaru. Žena bez stava, bez mišljenja, bez harizme – osim ako se grickanje donje usne ne računa u harizmu (evo nisam pametan), koja na momente pokazuje znakove života, ali ubrzo se ispostavi da je samo seksualni objekat koji se ponekad pobuni i onda pljune po svemu što kaže. Kasandra, Ljovisna, Marisol i Esmeralda imaju više karaktera i odlučnosti nego ona. Gospodin Kristijan Grej (kad se pojavio u kadru, tinejdžerke i sredovečne žene u bioskopu su pale u trans) navodno je sadista, voli da kažnjava žene u seksu jer želi da kazni biološku majku koja je preminula od predoziranja. U suštini, on je obični ifrustrirani klinac koji voli da komanduje i ne zna šta će sa parama, pa ih deli šakom i kapom.
Uloge su podeljene – rezultat je sledeći. Anastasija u drugom delu u prvih pet minuta filma oprosti Greju što je ju je ošamario šest puta po zadnjici i onda kreće ludilo mozga.
“Pedest nijasni mračnije“ je nadžanr. Čas je komedija, čas porno-film koji može da se prikazuje u popodnevnim časovima, pa je malo triler, malo horor i na kraju parodija samog sebe. Posle dva sata gledanja i neverice imao sam utisak da sam gledao četiri filma. Bilo je svega – bacanja pića u lice, šamara (po licu i po zadnjici), dramatičnog padanja helikoptera, otkrivanja trauma iz mladosti, pa onda neka uvrnuta devojka koja prati Anastasiju, pucanje iz pištolja… Ma, sve se desilo.
Ali, dve scene će da me prate do groba. U jednoj Grej otkriva Anastasiji kako mu je majka umrla, ona ga sa pažnjom sluša uz komentar: “O, Bože“, a onda pogleda preko njegovog ramena i kaže: “Jao, vidi kuća“. Ok, Anastasija je Dori iz animiranog filma “Finding Nemo“. Scena broj dva – sruši se helikopter kojim je upravljao Grej, svi padnu u očaj, Anastasiji je prepuklo srce jer su tako malo bili zajedno i nije je dovoljno izudarao po zadnjici, kad eto Greja na vratima – blago preplanuo, malo mu se kosa uzjebala i komentar: “Ljudi, nisam poneo telefon“. Zar on nije upravo bio u helikopteru koji se srušio u nekom kanjonu? Nema veze, samo nek skine majicu.
Bonus scena, samo za tebe, moj dragi dnevniče – Anastasija kaže da ide u Njujork sa šefom na Sajam knjiga, Grej kaže “ne“, ona njemu: “Nisam te ni pitala za dozvolu, samo ti javljam“, on njoj: “Uradi jednom onako kako ti kažem“ i ona zaključuje sa “Pa, dobro“.
Gluma je toliko dobra, da sam se bacakao po sedištu, koprcao, mahao rukama i nogama i s vremena na vreme imao bol u žučnom mehuru. Mada, kad malo bolje razmislim od ovog što sam video i nije moglo bolje. Molim vas, tri Zlatne maline u velikoj čaši za Dakotu Džonson koja je šaputala dva sata, osušilo se ženi grlo, i jedno labelo za donju usnu, pokidala ju je.
Razumem da je film usmeren ko širokoj publici i da je bio cilj da se uzmu pare, ali nije mi jasno da kreatori nisu mogli da odu na nekim sajam S&M da se malo raspitaju kako to zaista izgleda, da pozovu psihologa da im objasni na koji način funkcioniše dinamika u odnosima sa ljudima koji vole da budu dominantni u seksu ili subimisivni. Samo znam da mi četiri sata života niko ne može vratiti (Nijanse sive plus nijanse mračnije).
Dnevniče, moram jednu stvar na kraju da istaknem. Na neki morbidan način sam se ludo zabavio gledajući film koji je pakleno loš. On je toliko loš da je dobar. Znaš na šta mislim – to je onaj tip filmova koji gledaš sa društvom i vrištiš od smeha. Sad idem pod tuš jer sam našao rešenje kako da isteram ovo iz glave. Mokra krpa i zamahujem. Crni Kristijane, šta mi uradi.
Tekst je originalno objavljena na sajtu NOIZZ

Najčitanije

Pročitaj još