Kraj “Big Little Lies”: Istina o sinovima Meril Strip i kontroverzno finale

Postoji jedna veoma pozitivna stvar u vezi sa poslednjom epizodom druge sezone “Big Little Lies” – ovo je zaista kraj i neće biti nastavka. Psihološki komplikovana sezona sa uzburkanim emocijama nije pružila publici ono što je htela. Prisustvo Meril Strip (Meri Luiz) u ulozi svekrve lika Nikol Kidman (Selest) obezbedilo je seriji nekoliko evergrin televizijskih momenata koje smo sad videli i verovatno nikad više. Ali, nakon što su otkucali poslednji minuti druge sezone u vazduhu lebdi pitanje – da li je druga sezona bila neophodna i da li je vreme potrošeno na nju bilo vredno?

Najdominatniji element u drugoj sezoni je princip osvete i autodestrukcije. U psihološkoj anatomiji “Big Little Lies” likovi su postavljeni kao unesrećeni pojedinci večito zaglavljeni u užasnim brakovima, emotivnim odnosima koji trpe zbog traumatičnog odrastanja, neadekvatnim socijalnim veštinama sa ogromnim kamenom oko noge u vidu odvratne laži koju vuku svuda sa sobom. 

U poslednjoj epizodi lik Meril Strip – Meri Luiz dobija svoj finalni psihološki oblik. Kao i ostale junakinje i njen život je vođen identičnim porivima – osvetom. Nakon saobraćajne nesreće koja je nastala nepažnjom, netrepeljivošću i nervozom Meri Luiz izgubila je petogodišnjeg sina. Nesposobna da prizna krivicu, traumatičan događaj je pretvorila u osvetu prema drugom sinu kojeg je optužila za katastrofu koju je sama izazvala. Emocionalno i fizičko zlostavljanje Perija Rajta stvorilo je internalizovan bes u dečaku, kasnije odraslom muškarcu, koji je mržnju prema majci demonstrirao na ženama koje je voleo ili želeo da voli. 

Dakle, i Peri Rajt je bio osvetnička duša. Kao i ostali likovi osveta je bila autodestruktivna i nije vodila nikuda, samo ka još većem bolu i tragičnom kraju. 

Psihološka anatomija Big Little Lies: Ooo, da! Meril Strip je zla svekrva

Sudski spor na relaciji Meri Luiz i Selest se okončava presudom sudije da su deca dovoljno preživela i da je najbolje da ostanu sa majkom u nadi će uspeti da prevaziđu užase koji su ih snašli u ranom detinjstvu. Ali, nema odmora za proklete. 

Sa druge strane Boni (Zoe Kravic) ćutljiva žena koju je krivica zbog slučajnog ubistva Perija Rajta preoblikovala u hodajućeg zmobija ostala je enigma do kraja druge sezone. Nesrećno odrastanje nije joj dozvolilo da pronađe ispunjenje u zrelim godinama, čak naprotiv, još više je produbilo rane. Nakon smrti majke i raskida sa večitim podsetnikom u obliku žene koja ju je kažnjavala kao devojčicu, konačno je pronašla mir. Mir sa sobom, mir sa suprugom kojem je rekla da ga nikad nije volela i mir sa greškom koju je napravila, ubistvo Perija.  

Džejn, Renata i Medlin u svojim pokušajima da učine svoje živote boljim nisu pronašle svoj mir. Renata ostaje zauvek vezana za supruga koji je porodicu doveo do bankrota, varao je i izlaz iz trulog braka pronašao u vidu vozića sa kojim se igra pod stare dane, Džejn zauvek ostaje u svojoj glavi žrtva silovanja koju ni smrt dželata nije vratila ravnotežu, a Medlin zauvek ostaje žena koja očajnički želi da stvari drži pod kontrolom, a one stalno izmiču kontroli. 

U poslednjoj i vrlo kontroverznoj sceni pet junakinja odlaze u policiju da priznaju šta su sve vreme krile. 

Foto: HBO

Sa narativnog aspekta ovo je bio jedan lak i vrlo neobičan scenarijski izbor za finale, sa druge strane psihološki jasno potkovan i vrlo skladan sa onim što je čitava sezona pokušala da se bavi. Nažalost, ostaje dosta praznog hoda u odnosu između likova, nedovoljno razrađenih priča voljenih junaka i kao što rekoh vrlo lak izlazak iz čitave priče. 

Bez obzira na problematične aspekte radnje “Big Little Lies” u svoj esenciji ostaje studija slučaja i psihološka analiza traume, ali čini se da je malo vremena utrošeno u drugu polovinu sezone i da je mnogo manje truda investirano u priču. Prva sezona će i dalje biti na pijedestalu, a druga će ostati upamćena po genijalnim scenama, muzici, glumi, odličnim uvodnim epizodama, psihološkoj analizi sa razočaravajuće malo entuzijazma i kreativnosti u poslednjim minutima. 

Prati Dedu na ↓

Pročitaj još

Najčitanije

HBO GO vodič za potcenjene serije: Sve što vam je promaklo, pa da ispravite nepravdu

Kao što je Deda obećao prošle nedelje, idemo u obilazak striming servisa koji su dostupni kod nas i kopamo po ćoškovima kako bismo iskopali...

Dedin izbor: Najbolje serije 2020. godine – za sada

Ako je nešto sigurno, onda je sigurno da 2020. godina još uvek nije završila sa nama. Neobičan početak televizijske i striming godine pratile su...

Serije i filmovi koje sam gledao da se vi ne biste mučili – opet

Ne pišem baš o svakoj stvari koju pogledam jer se neretko dešava da mi se pre plače nego što mi se piše kad krene...

Ako su vam se smučile serije i filmovi, našao sam nam novu zabavu – podcast

Mislio sam, ma nisam mislio bio sam siguran, da karantin podnosim kao šampion. Posao obavljam od kuće, ne moram da se akam (u prevodu...

“Ozark” se oprašta sa publikom sledeće godine: Poslednja sezona će biti i najveća do sada

Netflix-ova drama "Ozark" oprašta se sa publikom u četvrtoj i kako kažu kreatori najdužoj sezoni do sada. Porodica Bird pokloniće se pred publikom, najverovatnije, sledeće...