Ako vam nedostaje dobra muzika tu je Rhye

Poslednjih meseci me je pratio osećaj praznine. Nešto mi je nedostajalo, ali nisam mogao da otkrijem šta je u pitanju. Mislio sam da je po sredi prezasićenje silnim instant rešenjima u hiperprodukciji čija sam žrtva, kao i većina. A, onda sam uhvatio sebe da već duže vreme ne slušam muziku – što je jako čudno. Uvek sam govorio da sam prvo propevao, pa progovorio, s obzirom na to koliko sam bio opsednut lakim notama od malih nogu. Muzička industrija, kao i druge sfere komercijalne umetnosti, počela je da podseća na pokvarenu ploču – sve zvuči jako slično i više nisam znao ko šta peva, niti šta peva. Jedna ista pesma koja se vrti u krug već pet godina. Sve dok me algoritam YouTube nije podestio na izvođača Rhye čiji sam album “Woman” doslovno silovao na repete pre šest godina.

Kanadski izvođač Majk Miloš koji se krije pod pseudonimom Rhey je ugrožena vokalna i muzička sorta. Androgeni vokal koji nikad ne pokazuje svoje lice na prvo slušanje može napraviti rodnu zabunu, jer ste sigurni da slušate ženu kako peva, a zapravo je muškarac.

Vokal koji počiva na falset i flah manervisanju tonova je raj za umorne uši koje su se smorile od rnb-pop-trep-rep muzike koja je izbija sa svih strana poslednje dve godine. Čovek koji sve sam piše i producira inspiraciju crpi iz životnih iskustava i emotivnog odnosa sa svojom dugogodišnjom devojkom.

Posle dva albuma “Woman” i “Blood” koje toplo preporučujem da preslušate, Majk Miloš je objavio najavni singl za treći album “Spirit” (10. maj) pod nazivom “Needed”.

Majk Miloš oduševljen poklonom devojke koja ja pronašla stari baby grand piano odlučio je da ceo album napiše svirajući na njemu. Kombinovanjem alternativnog pop zvuka i klasične muzike koja je stvorila emotivnu vezu između njega i klavira, rezultirala je numerom koja se uvlači pod kožu, naročito ako ste ljubitelj ovakvog tipa muzike. Iako niste, dobro dođe nešto drugačije za promenu.

Najčitanije

Pročitaj još