10 najboljih filmova 2018. – za sada

Jun se oprašta sa nama i već smo jednom nogom u drugoj polovini 2018. godine. Činjenica je da prva polovina godina nije izrodila na polju kinematografije zlato i dijamante i još uvek se oporavljamo od šokova koje smo doživeli od “50 nijasni slobodnije”, loših adaptacija Kingovih romana (Mračna kula) i još lošijih nastavaka uspešnih horor franšiza (Insidious: The Last Key). Ali, nije baš sve tako crno. Postoji pristojan broj naslova koji su popunili crnu filmsku rupu i nekoliko veoma hvaljenih koji kod nas još uvek nisu stigli (Tully i First Refomred).

Došlo je vreme da podvučemo crtu na polovini godine i ustanovimo šta je bilo dobro.

10. The Revenge

Osvetnička fantazija koja je pandan “Spit On Your Grave” u svojoj over the top akciji i krvoprliću je taman dovoljna količina zabave koje se očekuje od trilera ovog tipa.

Veoma interesantan atmosferski kontrast prve i druge polovine filma, odlična gluma, kompozicija kadra i na kraju krajeva zadovoljstvo što se negativci dobili po dandari.

9. Deadpool 2 / Black Panther

Bilo je teško odlučiti koji od dva Marvelova čeda treba da ispadne sa liste, ali na kraju pošteno su podelila deveto mesto.

Black Panther je doneo nešto drugačiju dinamiku u blokbasterima i još jednom dokazao da Afroamerički glumci mogu da naguraju milione na računu, a Deadpool 2 je ono što i jeste – zabavni akcioni Marvelov dijamant.

8. Game Night

Komedija kao žanr u toku godine ili poljubi vrata ili razvali vrata. Game Night pripada ovoj drugoj kategoriji.

Na momente ja parodija, na momente akcija, ali je uglavnom apsurdna komedija.

7. Thoroughbreds

Crna komedija sa elementima drame poput pozorišnog komada otvara Pandorinu kutiju najbizarnijih misli i želja tinejdžera.

Kad se sociopata i psihopata uhvate za ruke rezultat je Thoroughbreds.

6. A Quiet Place

Horor žanr je konačno počeo da rizikuje. Ove godine smo blagosiljani nešto drugačijim temama i zabavnom vizuelnom i audio igrom.

A Quiet Place je iskoristio zvuk kao jedan od vodećih nadražaja u horor filmovima kako bi nam predstavio priču o svetu u kojem je najbolje ćutati.

5. Annihilation

Annihilation je jedan od onih filmova koji polarizuju publiku i kritičare. Koliko god ga voleli ili mrzeli barem nije bio dosadan kliše, kraj nas je zbunio i ostavio dosta prostora za analizu i razmišljanje.

4. The Death of the Stalin

Politička, istorijska i društvena satira usresređena na smrt Staljina i njegove verne sluge koje se bore za vlast kao da im je to jedina opcija u životu je komičan i mračan pristup društvenoj analizi.

3. Incredibles 2

Jedina realna zamerka za nastavak Pixarovog animiranog klasika je mapirani scenario. Ono što mu fali je samo malo više invetivnosti kad je rasplet u pitanju. Sve ostalo je standardno odlično.

2. Hereditary

Možda je publika u Beogradu izašla iz bioskopa besna posle premijere “Nasleđenog zla” i možda će film odneti titulu najomraženijeg, ali sigurno će Toni Kolet dobiti nominaciju za Oskara (ako ima pravde) za najbolju ulogu koju je imala u životu.

Ruku u vatru stavljam da će Hereditary za nekoliko godina imati epitet horor klasika jer njegova slojevita priča, božanstvena kompozicija kadra, soundtrack od kojeg vas podilazi jeza i poremećena atmosfera ne napušta gledaoca jako dugo posle bizarnog finala.

1. The Tale

Oko HBO-ovog filma The Tale nije bilo nikakve fame i priče jer dobrim filmovima nije potrebna urlajuća svetleća reklama.

Najdetaljniji i najbolji prikaz zlostavljanja koji niko nije primetio, pa ni sama žrtva.

Pročitaj i: 

Odlični filmovi koje niko nije gledao

Horor film posle kojeg je beogradska publika izašla iz bioskopa besna kao ris

Najčitanije

Pročitaj još