Serija The Alienist: Serijski ubica čija su meta dečaci, ali ne obični dečaci

Engleski filozof Tomas Hobs je temeljno obradio frazu – čovek je čoveku vuk. Pre nego što je začeta civilizacija i pre nego što su uspostavljene norme i pravila, svet je funkcionisao po principu nagona. Formiranjem društva i sveta koji poznajemo nastali su pojedinci koji osećaju konstantu represiju društvenih stega. Pre nego što je psihologija uzela svoj istorijski zamah osobe koje se nisu uklapale u novostvoreni sistem smatrane su otpadnicima ili opsednute mračnim silama. U romanu Kejlaba Kara “The Alienist” u 19. veku postojali su stručnjaci koji su se bavili ljudima čiji su mentalni problemi protumačeni kao udaljenost od njihove prave prirode. Istoimena serija koja emitovana početkom godine prati jezive događaje koji su zadesili Njujork pred sam kraj 19. veka i čoveka koji se bavio neshvaćenim ljudima.

Nakon razvoja tehnologije i industrijske revolucije veliki gradovi u Evropi i Americi pretvoreni su mračna i maglovita mesta. Njujork se ništa nije razlikovao od ostatka sveta. Dekadencija, sukob moralnih načela i sveopšteg moralnog haosa, ubistva, javne kuće, korumpirana vlast i nesrećni narod.

“The Alienist” počinje ubistvom dečaka čije je beživotno iskasapljeno telo pronađeno na njujorškom mostu. Doktor Krajsler dobija poziv od Teodora Ruzvelta, budućeg američkog predsednika, da reši jezivo ubistvo. Krajsler uz pomoć prijatelja Džona Mura i prve i jedine žene koja je zaposlena u policiji Sare Hauard u stilu serije “Mindhuter” pokušava da shvati um osobe koja je sposobna da ubija dečake.

Foto: Netflix / Screenshot

Čitav slučaj dobija bizarnu notu jer meta ubice su maloletni momci koji rade kao prostitutke u javnoj kući koju nadležni organi u Njujorku štite i neguju. Policija je ubeđena da je prvo ubistvo samo jezivi čin bolesnog pojedinca, ali ispostaviće se da se slična situacija dogodila sa blizancima Zvig nekoliko godina ranije i da postoji čovek sa srebrnim osmehom koji decu odvodi u mrak. 

“The Alienst” je detektivska priča koja se više fokusira na trio Krajsler, Mur i Hauard kao i na njihov međusobni odnos u pokušajima da uđu u um čoveka koji iz sadističkih razloga se iživljava nad decom, nego na dinamičnu potragu i jurnjavu ulicama Njujorka u želji da se ubica uhapsi.

Serija koristi svoje vreme da vas upozna sa brojnim likovima koji su važni za strukturu narativa. Na početku može sve delovati haotično i razbacano, ali kako epizode budu odmicale celokupna slika će sve biti jasnija.

Foto: Netflix / Screenshot

Pored glavnog puta kojim korača narativ, “The Alienist” će nas upoznati i sa pozadinskim pričama naših junaka, odnosno šta se krije iza strasti i zagriženosti doktora Krajslera da reši slučaj, šta se krije iza društvenog poželjnog bogataša Džona Mura i kako je biti žena u svetu muškaraca u trenutku kad žene nemaju pravo glasa.

Mračna, maglovita i na momente šokantna serija neće biti svačija šoljica čaja, ali oni koji nemaju problem sa ljudima koji su otuđeni od “svoje prave prirode” mogu da uživaju u priči o čoveku koji je drugima vuk.

Napomena: Serija je premijerno prikazana na televiziji TNT, nakon čega je prava za seriju otkupio Netflix. “The Alienist” je postigao veliki uspeh na kablovskoj televiziji (2 miliona gledala po epizodi u Americi), ali Netflix još uvek nije dao naznaku da li će biti druge sezone.

Pročitaj i: 

Odlične serije koje niko ne gleda

Tabula Rasa: Najbolji triler u poslednjih 10 godina

Najčitanije

Pročitaj još