Vikend preporuka “Bates Motel”

3
2710
Foto: A&E / Promo

Previše si dobar za mene. Ja sam najgora majka na svetu. Vidi našta liči tvoj život. Da li sam išta dobro uradila“, kroz suze se pita Norma Bejts. “Ti si moj svet, moj život. Uvek si bila. Kao da postoji žica koja spaja tvoje i moje srce“, odgovara Norman Bejts. U bizarnom odnosu majke i sina, Norme i Normana Bejtsa, baštenske makaze nisu dovoljno jake da preseku žicu koja ih spaja.

Kako je psiho Norman Bejts postao ozloglašeni “Psiho” iz filmske adaptacije Alfreda Hičkoka? U kultnom filmskom klasiku i u istoimenom romanu Roberta Bloka majka ozlozglašenog psihopate je distancirana figura koja nije prisutna u životu sina, da budem precizniji, prestala je odavno da diše. U televizijskoj adaptaciji o životu Normana Bejtsa “Bates Motel” radnja je fokusirana na evolutivni razvoj mentalnih prepreka tinejdžera koji će postati hladnokrvni ubica jezivog osmeha. Ključna figura i okidač za mnogobrojna zlodela je posledica opsesivnog, gotovo romantičarskog odnosa između Normana i njegove majke Norme.

“Bates Motel” prati nov početak porodice Bejts. Majka i sin su investirali sve do poslednjeg dolara u viktorijansku kuću i motel pored autoputa. Nasilni otac i traumatični događaji koji su naterali Bejtsove da pronađu novi dom stvorio je patološki odnos između majke i sina. Pored toga što se isto zovu, dele isto mišljenje, ponašaju se na isti način i povremeno dele isto telo, zvuči čudno, ali biće vam jasno.

Nov početak za Normana i Normu ne znači i miran i srećan život. Neželjene pridošlice u novom gradu imaju problema zbog motela i bivšeg vlasnika, ali suočeni su i sa povremenim pomračenjima svesti dečaka koji se ne seća šta se u međuvremenu desilo. U Normanovim snovima vidi ženu koja pegla i pijanog muža koji joj prigorava, san prekida pištanje pare iz pegle i zvuk udarca tupog predmeta u glavu.

Majka i sin su toliko vezani da su spremni jedno drugom sve da oproste. Ćutke kopaju raku iza kuće i kriju tragove krvi nakon jednog od Normanovih pomračenja, prave se da Norma nema još jednog sina i svakako kriju svoje bizarne rituale iza zidina kuće.

Ali kao što kaže izreka – zaklela se zemlja raju da se sve tajne odaju, pa će tako i tajne porodice Bejts i kosturi iz ormana početi da se kotrljaju na prilazu motela. Gosti motela? Pa, onaj koji je preživeo noć u “Bates Motelu” je redak srećnik.

“Bates Motel” ima pet sezona i 50 epizoda koje vas voze do gorkog kraja priče o Bejtovima.

3 KOMENTARA

    • Serija se prikazivala na američkoj televiziji A&E. Trenutno je dostupna na Netflix-ovom servisu. Pretpostavljam da je možda dostupna na nekom od domaćih provajdera, ali ne treba me držati za reč jer nisam siguran.

Comments are closed.