Serija “The First” je muka Tantalova

0
1849
Foto: HULU

Da li se sećate priče o sinu boga Zevsa i nimfe Plute, Tantalu? Da skratim muke pošto su njegove večne. Zbog gordosti, nadmenosti, surovosti i vrlo bizarnog odnosa sa sinom zbog kojeg bi završio u crnoj hronici, Tantal je osuđen da večnost provede u ledenoj vodi do guše, dok se iznad njega njišu zreli i mirisni plodovi voća koje ne može da dohvati. Da muka bude veća, ako ožedni voda se povuče i tako do kraja večnosti. Na sličan sadistički način se kreator serije “The First” Bou Vilimon (idejni tvorac “House of Cards“) odnosi prema gledaocima svoje nove serije. Istini za volju nije sve njegova krivica, deo odgovornosti snosi i distributer Hulu.

Novitet striming servisa je predstavljen kao utopijska misija astronauta da pronađu novo utočište na Marsu. Trejler aludira da ekspedicija dobija svoj pun sjaj kad se ekipi priključi glavnokomandujući kojeg tumači fantastični Šon Pen. Ali, ne lezi vraže. Ovo je već ko zna koji put da nas je najava debelo prevarila jer od Marsa u prvoj sezoni nema ni M, od ekspedicije ni E i zaboravite na bilo kakav naučno-fantastični momenat u “The First”. Viliminova serija je drama ili bolje rečeno studija slučaja koja temeljno ispituje ljudske živote, međusobne odnose, želje, porive, snove – srušene ili neostvarene, kao i pomalo pretenciozan momenat o smislu života.

U suštini u seriji “The First” gledalac je ulozi mučnog Tantala koji je stalno u vodi do guše u nadi da neće pasti kiša i podići nivo vode koja će ga potopiti.

Foto: HULU

“The First” je smešten u 2030. godinu u kojoj je VR preovladao i tehnologija funkcioniše po principu glasovne komande. Hvala, Siri. Seriju otvara nesrećan događaj koji je zadesio prvu ekipu astronauta koji su godine proveli obučavajući se kako da se snađu u svemiru, tačnije na Marsu. Supervizor ekspedicije Tom Hagerti (Šon Pen) je u poslednjem trenutku odlučio da ne napusti planetu Zemlju sa svojim kolegama kojima je iz topline svog doma poželeo srećan put uz pomoć video poziva. Iako Tomovi razlozi da ne otputuje na Mars nisu poznati, ovo je bio poslednji put da je video prijatelje i kolege.

Raketa sa astronautima nije daleko stigla jer je ubrzo nakon poletanja eksplodirala. Šokirane porodice, prijatelji i nadležni pratile su tragični događaj uživo. Ovo je dramski početak otključava priče likova koji su ostali na Zemlji skrhani bolom za svojim prijateljima, ali preokupirani ličnim svakodnevnim problemima.

“The First” prati priče organizatora ekspedicije i besa porodica koje su poslale svoje članove u direktnu smrt.

Vilimonova serija je jako spora i neverovatno nedinamična serija. Dramaturgija, gluma i scenario više su fokusirani na svakodnevne radnje glavnih likova, nego na ono što govore ili čime se bave. “The First” počiva na ideji prolaznosti života i razbijenih delova koji ostaju nakon nečije smrti ili nestanka.

Ovo je jedna od retkih serija koja ima svojih kvaliteta, ali koja će jako teško pronaći svoju publiku jer je neretko suruvo spora, ili kako neki vole da kažu dosadna, i na momente besmislena.

Potrebno je mnogo strpljenja, mnogo živaca i želje da se prođe kroz osam epizoda koje neće dati bog zna kakvo finale, ali ako nikom ništa možda taj Mars vidimo u drugoj sezoni.

Da li treba da gledate? Najbolje je da pogledate prve dve epizode i ako osećate da je to to, nastavite. Ali, ako vam u prvoj epizodi živci ne daju mira, nema potrebe da se kažnjavate jer dovoljne su svakodnevne muke Tantalove.