Osma sezona “American Horror Story” je surovo fantastična

0
1874
Foto: FX

Serija “American Horror Story” je ove godine trebalo da se oprosti sa gledaocima, ali umesto zauvek zbogom televizijsko čudovište kreatora Rajana Marfija emitovaće se još barem tri godine jer je televizija “FX” ubeđena da reditelj ima još mnogo dobrih priča u rukavu. Posle nekoliko osrednjih i ispod prosečnih sezona nije bilo nade da će se “American Horror Story” uzdignuti na nivo “Murder House” i “Asylum”. Možda je sve delovalo kao da se serija približava kraju i da scenaristi nemaju dovoljno svežu i dobru priču, a onda se desila “Apocalypse” – surova, duhovita, mračna i dinamična startna pozicija sezone obećava ludu vožnju kroz osmu sezonu.

Prećutni Treći svetski rat je pogodio svet. Ne zna se ko je prvi pritisnuo dugme i uništio najveći deo Skandinavije i Evrope, ali nuklerna zima je tek počela.

Sirene, sveopšta histerija na ulicama Amerike iznenadili su građane, ali ne i one koji su isplanirali da profitiraju od nuklearnog napada koji je svakog minuta bio sve bliži. Bogataši i kreatori napada imaju spreman plan B. Dovoljno bogati, dovoljno talentovani i dovoljno srećni ljudi su smešteni u bunkere širom Amerike. Nakon udara bombe koja je pokosila sve pred sobom u većem delu sveta je zavladala nuklearna zima ili kako kaže sarkastično lik Džoan Kolins: “Ah, toliko o globalnom zagrevanju“.

Foto: FX

Svet posle bombardovanja funkcioniše unutar bunkera u kojima su smešteni pojedinci. Sklonište je regresivni društveni sistem. Postoje klase – ljubičasti (viša klasa) i sivi (niža radnička klasa), zabranjen je izlazak iz bunkera i svakako je zabranjeno emotivno vezivanje.

Apocalypse” prati priču Kolonije broj 3 koju čini egoistična i narcosidna skupina poznatih i bogatih ljudi, sa dodatkom dvoje tinejdžerka koje je vlast izabrala pre nuklearnog napada zbog specifičnog DNK i talenta. Bivša voditeljka, frizer poznatih Instagram zvezda i njegova baka Oskarovka, bogatašica, nekonvencionalni bračni par i dvoje zbunjenih tinejdžera osuđeni su da nose garderobu iz 15. veka i da svako veče slušaju istu pesmu koja se emituje na radiju. Nije im dovoljno što su osuđeni jedni na druge, već su i osuđeni na beskrajnu monotoniju podzemnog sveta.

Koloniju broj 3 vode Vilemina Vinable (Sara Polson) i njena pomoćnica Mirijam Mid (Keti Bejts). Postmoderne aristokratske pojave svakodnevno nadgledaju i verbalno maltretraju goste sa retkom potrebom za fizičkom kaznom.

Foto: FX

Gazdarice podzemnog sveta su suočene sa problemom manjka hrane, strpljenja, ali razmaženim gostima kojima je preko glave svakodnevne monotonije. Ono što gosti ne znaju je da Vilemina i Mirijam nisu ih bez razloga smestile u njihov bunker.

Priča je zakuvana crnim humorom, opičenim likovima koji kao da su ispali sa Instagram profila, misterijom novog sveta čiji vladari kriju razloge zašto su pokosili najveći deo stanovništva i Majku prirodu, i odličnom režijom i montažom koji su novoj sezoni “American Horror Story” udahnuli nov život koji mu je toliko nedostajao prethodnih godina.

Antologija ove godine je fokusirana na kraj sveta i zabranjene religijske rituale koji će se tokom sezone odmotavati, otkrivajući razloge u koje svrhe služe karikature od ličnosti čije živote posmatramo u stilu Velikog brata.

Ovo je ubedljivo najbolji start sezone još od “Asylum” i poslednja scena, prekratke epizode ako mene neko pita, budi uzbuđenje za sledećom epizodom.

Pročitaj i: 

Najbolja i najgora sezona “American Horror Story”