Kontroverzna serija “The Mechanism” se ne propušta

0
2964
Foto: The Mechanism / Netflix

Večiti problem vladajućih stranaka i političara je kritika. Iako dobro znaju da je njihov posao da ih narod gađa paradjzom svaki put kad ne ispune obećanja ili kad im zamažu oči sladunjavim rečima, nikako da se naviknu na reči koji nisu pohvalne i da onaj ko ih je izabrao ima pravo i da ih blati. Što bi rekla stara narodna koju majka u besu izgovara – ja sam te rodila, ja ću te i ubiti. Dok se neki vode Makijavelističkom – bolje da te se plaše, nego da te vole, mnogi zaboravljaju da diktatura i kultura straha ne može da funkcioniše na duže staze. Istorijski dokazano da je samo pitanje kad će strah da se pretvori u bes i kontra napad koji, kao što dobro znamo, nikad se nije završio na lep način. Netflix-ova serija “The Mechanism” je izazvala nimalo naivnu ljutnju političara u Brazilu, države, državnih medija i jednog dela naroda koji su zahtevali banovanje i gašenje serije. Zašto? Pa, ne sviđa im se prikaz njihove zemlje.

Ovo je zemlja laži i prevare. Ne možeš ništa pošteno da dobiješ. Dvadeset godina je proveo u policiji – uspeo je da kupi ženi polovni automobil i da kupi kuću na kraju grada. Šta je dobio za uzvrat što je tolike godine proveo u službi? Neprijatelje kojima nije odgovaralo da se sazna istina o njima“.

Monolog Verene Kordoni opisuje život njenog kolege Marka Rufoa koji ušao u trag državnoj proneveri i pranju novca, kao i saučesniku koji će kasnije postati najveći tajkun u Brazilu. Roberto Ibrahim, posrednik između države i mutnih radnji, je beli medved svoje države. Definicija tajkuna čiji je zadatak da investira u političke kampanje budućih predsednika i političkih stranaka je retka životinjska vrsta kojoj ne može niko ništa jer novac kao moć i advokat ministar odbrane Brazila su dve karte iz špila koje mu dozvoljavaju da radi šta želi.

Serija prati operaciju “Car Wash” i kako su perači automobila postali milijarderi. Zvuči poznato? Sećate se one iz devedesetih i sinu predsednika koji se obogatio na branju malina ili čega god? Aham, to je to.

The Mechanism” je zasnovan na istinitim događajima i likovima sa elementima fikcije koji dodaju dramatičnu vrednost radnji. Serija nije nužno previše didaktična ili politična, ali grimizni ton, David i Golijat tip priče o državnoj policiji i korumpiranim političarima, kao i o brazilskom biznis miljeu daju punu sliku onoga šta se događa iza scene.

Priča o uništenim životima, policajcu sa kratkim fitiljem i životnim modom koji ne toleriše nepravdu, bivšem predsednku Luiz Inácio Lula da Silva koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog svojih uspešnih političkih veština je samo jedna mrva u moru slojeva kojima serija manerviše tokom osam epizoda.

Božanstvena režija, montaža, gluma i sjajno nabildovan tempo radnje čini “Mechanism” seriju koja se ne propušta. Možda nije prijatno kad se na istinitim događajima gradi narativ, ali bolna mesta u društvu zaslužuju katarzu – na ovaj ili onaj način.