Nova serija Džordža R.R. Martina “Nightflyers” je “Game of Thrones” u svemiru, ali malo sutra

1
1377
Foto: SyFy

Pre nego što se fanovi “Game of Thrones“, Džordža R.R. Martina i naučne fantastike previše uzbude, ne bi bilo loše da polako udahnete na nos, izdahnete na usta i sva očekivanja ostavite po strani jer u slučaju nove serije reditelja Džefa Bulera (koji je zadužen za rimejk “Pet Semetary” i oživljavanje “Grudge” horor serijala) ne postoji bog zna šta za radovanje ili što bi se reklo – rano radovanje.

Serija zasnovana na noveli i kratkim pričama gospodina Martina osim intrigantnog početka prve epizode, koji je formulisan uz pomoć stare dobre fore (iskorišćena je scena iz poslednje epizode) je jedina zanimljivost koja će se desiti u narednih 10 epizoda.

Nightfylers” je još jedan školski primer moderne televizije kako je moguće napraviti seriju i razvući je na 10 sati materijala, a da nemate dovoljno dobar razlog, niti dovoljno priče kako biste je učinili podnošljivom za gledanje. Iako koncept i ideja podsećaju na “Isijavanje” Stivena Kinga (možda zato što reditelj upravo radi na adaptaciji romana američkog pisca) ni to nije uspelo da spasi ogromnu narativnu prazninu o brodu “Nightflyers” u još praznijim mračnim dubinama svemira.

Svemirska stanica 2093. godine ima zadatak da stupi u kontakt sa vanzemaljskom rasom koja je udaljena svetlosnim godinama od zemlje. Brod natankovan naučnicima i specijalnim agentima suočen je sa neobičnim događajima. Kao što je hotel Vidikovac u “Isijavanju” zlokobno mesto koje izvlači ono najgore iz ljudi, iako je trebalo da bude spas za porodicu Torens, tako je “Nightflyer” izvanzemaljsko čistilište.

Foto: SyFy

Stvar dodatno komplikuje telepata koji je prokrijumčaren na brod. Njegovo prisustvo pravi mentalne i motorne turbulencije koje će put do vanzemaljaca učiniti traumatičnijim.

Linearno kretanje priče koja je predstavljena kao ukleta kuća, svakog lika će suočiti sa gorkim krajem. Nekoliko šokantnih Fatality momenata i misterija strpljive gledaoce može vući dalje. Međutim, bolan tempo radnje, haotična struktura naracije, predosadni likovi i glumci koji se ponašaju katatonično su ekser u mrtvačkom sanduku serije koji se ne da iščupati.

Prvobitna reakcija da ćemo gledati “Game of Thrones” u svemiru je puštena niz vodu i “Nightflyers” otvara ozbiljnu sumnju da će reditelj Džef Buler zeznuti i rimejk “Groblje kućnih ljubimaca”. U ovom slučaju ni pominjanje gosn Martina u uvodnoj špici ne može da iščupa stvar.

1 KOMENTAR

Comments are closed.