Revenge: Film koji ne želite da gledate, ali ćete ga gledati

Ništa u vezi sa filmom “Revenge” nije vrištalo – dobar, pa čak ni solidan film. Naziv i trejler aludirali su da je u po sredi moderna verzija “I Spit On Your Grave” ili “Kill Bill” i moje je biće bilo spremno da zaspi na pola filma. Ali, umesto mirnog sna, sat i po vremena sam proveo na ivici fotelje urlajući na ekran tv prijemnika. Sve što mi ostaje da kažem je – pogreši čovek.

U narodu je poznata izreka – osveta se služi hladna, ali na ovu narodnu umotvorinu glavna junakinja Dženifer kroz suze, krv i znoj poručuje da se gvožđe kuje dok je vruće. Možda ova izreka ne pije vodu u datom kontektstu (unapred se izvinjavam), ali long story short (u prevodu: da skratimo priču) osveta je najslađa dok je još sveža i dok siledžija nije ni postao svestan da se pretvorio u plen, iako misli da je lovac.

Brutalno bogati Ričarad, kao i većina bogataša (stereotipi su čudo), u želji da impresionira novu devojku (Dženifer), dok žena i deca plaču kod kuće, odvodi svoju novu dragu na romantičan vikend u velelepnu vilu u pustinji. Kad budete videli vilu, pustinja će vam se činiti kao najromantičnije mesto na svetu.

Dženifer je svesna svog seksepila i koristi atraktivan izgled kao oružje u privlačenju pažnje. Iako je njen fokus bogati dečko, Ričardovi drugovi koji su došli u posetu prijatelju kako bi zajedno lovili životinje, ne mogu da sakriju oduševljenje devojkom koja paradira u donjem vešu ispred njih.

Posle pijane noći i mnogo alkohola Ričard odlazi da sredi avionske karte, a njegov dobri drug Stenli bez pitanja napastvuje devojku, jer ako je seksi to valjda znači da želi da ima seks sa svima, ali doći ćemo i do tog dela.

Nakon mučne scene silovanja i Ričardovog pokušaja da opravda svog odvratnog prijatelja guranjem novca ispod nosa istraumiranoj Dženifer, emotivno rastrojena devojka insistira da se vrati svojoj kući. Posle žučne rasprave devojka beži iz kuće i trojica divljaka je prate sve do provalije. Umesto da se stvar reši mirnim putem, njen voljeni Ričard će je gurnuti sa litice zbog straha da će ih prijaviti i da će trojica drugova umesto lova u pustinji provesti 15 godina izbegavajući manijake u zatvoru.

Žilava Dženifer neće tako lako pasti u zagrljaj Kosaču i otići na onaj svet, već će svu snagu u telu iskoristiti da vrati sve milo za drago. Lara Kroft bi se postidela kad bi videla koje sve trikove za preživljavanje ima Dženifer.

“Revenge” bi verovatno bio još jedan od onih eksplicitnih trilera posle kojih zevnemo kao aždaja da nije bitnih elemenata koji čine njegovu strukturu kompaktnom i zanimljivom.

Francuska rediteljka Coralie Fargeat koristi tonski kontrast u prvoj i drugoj polovini filma kako bi akcentovala generalno psihološko stanje junakinje i generalne atmosfere. Prva polovina je obojena pastelnim nijansama i seksi atmosferom koja se savršeno uklapa u događaje koji prati otvaranje filma, ali kako se stvari budu otimale kontroli tako će film dobiti prašnjavi i grimizni ton.

Rediteljka u svetlu događaja i brojnih seksualnih optužbi koji od oktobra prošle godine prate bivšeg glavnog čoveka filmske kuće MiraMax, Harvija Vajnstina, na brutalan način preispituje rodne uloge muškarca i žene, sterotipa koji prati devojke koje su privlačne, ali i konstataciju pojedinaca na račun žrtve seksualnog nasilja – “zaslužila je jer vidi kako izgleda” ili ono još gore “isprovocirala ga je, šta li je očekivala”.

U paralelnom univerzumu filma “Revenge” žrtva ne želi da bude žrtva i zato je stvar još više zanimljiva.

I pored fantastičnog inženjeringa zvuka (kapi krvi koje padaju u pustinji prati zvuk pucnjave pištolja), prelepih kadrova, režije i montaže, “Revenge” pati od par klišea i iznenade supermoći koju dobija glavna junakinja. Film više deluje kao fantazija osvete pojedinca, nego što je to zaista moguće. Ali, ako se uzme u obzir da se film ne trudi da sebe shvati preozbiljno ovo i nije tako veliki problem.

Najveće iznenađenje filma je glavna glumica Matilda Lac koja je poznata publici samo po nesrećnom filmu “Rings”. Sa minimalno dijaloga na fantatičan način je prenela fizičku i emotivnu bol na veliko platno i ono što je najbitnije publika će želeti da uspe do samog kraja.

“Revenge” je brutalan, eksplicitan i može izazvati da vam se nekoliko puta želudac prevrne u stomaku, ali njegova surovost je na bizaran način zadovoljavajuća.

Ovo je jedan od onih filmova koji izgleda kao da ne želite da ga pogledate, ali kad ga odgledate shvatite da biste se grdno prevarili da ste ga zaobišli.

Pročitaj i: 

Domaće serije koje nisu teško sranje

Odlična serija koju su mnogi iskulirali

10 horor filmova da vas istresu iz gaća

Najčitanije

Pročitaj još