Pushing Daisies: Serija savršena za karantin jer glavni lik ne sme nikog da dotakne

Serija “Pushing Daisies” premijerno je prikazana 2007. godine, tačnije, u zlatno vreme televizije “ABC” koja je naslovima kao što su “Lost”, “Heroes” i “Očajne domaćice” uspevala da okupi oko 30 miliona ljudi u Americi pored malih ekrana po epizodi. Ambiciozni projekat reditelja Brajana Fulera koji je poznat po naslovima “Dead Like Me”, “Hannibal” i “American Gods” posle dve sezone je nažalost prekinut zbog niske gledanosti, ali to nije sprečilo fanove da održe 22 epizode u životu deceniju kasnije. Ukoliko se nikad niste sreli “Pusing Daisies” sad je pravo vreme da uživate u vizuelnoj poslastici od koje će vam biti toplo oko srca.

Engleski glumac Džim Dejl u ulozi naratora serije upoznaće nas sa Nedom (Li Pejs) koji ne zna kako i od koga je nasledio neobičan dar. Naime, Nedovog psa jednog lepog sunčanog dana je udario kamion, a dečak je uspeo ljubimca dodirom da oživi. Odušeljeni i introvertni dečak mudro je ćutao šta može da uradi. Međutim, njegov dar je istovremeno i kletva. Ned jednim dodirom može da oživi mrtvu osobu ili životinju, ali ukoliko posle jednog minuta je ponovo ne dotakne i vrati je u večni mrak, preminuće nedužna osoba u njegovoj blizini.

Foto: ABC / Screenshot

Ned je ovo saznao kad je dodirnuo majku koja je doživela moždani udar. Sreću je prekinula smrt oca njegove simpatije koja živi preko puta Nedovog doma. Nažalost, ubrzo je saznao da drugi dodir osobe koju je oživeo je odvodi u direktnu smrt bez povratka. Nakon što ga je majka poljubila pred spavanje dečak je ostao bez osobe koja je odgovorna za njegovo odrastanje. Nedu je ostala urezana u pamćenju pita koju je majka ispustila pre smrti i 20 godina kasnije je postao najpoznatiji poslastičar u gradu.

Foto: ABC / Screenshot

Ned je živeo miran život u svojoj poslastičarnici sve dok njegov dar nije otkrio privatni detekiv Emerson Kod. Ned i Emerson zajedno rešavaju smrtne slučajeve. Ned oživi žrtvu na jedan minut iskopa sve moguće informacije za 60 sekundi, a onda je opet vrati u pređašnje stanje. Međutim, stvari će se iskomplikovati kad Ned sazna da je ubijena njegova simpatija iz detinjstva. Umesto da je oživi na 60 sekundi, njegov dar će ubiti drugu osobu, a Ned i njegova simpatija ostatak ljubavi moraju da provedu bez dodira.

Koliko god sam opis i uvod delovali iščašeno i bizarno, estetika serije, gluma, scenario i način naracije daju optimističan i beskrajno simpatičan ton “Pushing Daisies”. Pastelno šarena scenografija, kostimi i psihodelične boje ostavlja utisak da se radi o dečjoj seriji, ali detektivska i ljubavna priča imaju bizaran i mračan ton.

Foto: ABC / Screenshot

Koncept “Pushing Daisies” jako podesća na ideju Marka Čerija sa njegovim televizijskim blokbasterom “Očajne domaćice”. Domaćice (samo prva sezona) imaju mračan ton koji je obojen šarenilom vesele suburbije prepune tajni, pa tako i “Pushing Daisies” svoje crnlo boji duginim bojama što je čini jedinstvenom i beskrajno simpatičnom.

Najjači aspekt serije pored nesvakidašnjih likova i događaja je odnos Neda i Šarlot (simpatije) koji privalčnost nikad ne mogu da ostvare fizički jer bi Nedov dodir ubio Šarlot. Kad smo kod korona virusa, evo nečega sa čim možete da se poistvetite.

Foto: ABC / Screenshot

Serije kao “Pushing Daisies” se više ne prave. Retko se reditelji i scenaristi usuđuju na velike eksperimente na komercijalnim televizijima i striming servisima. Zato je ova serija ostala dijamant koji sija i deceniju posle premijere.

Remastrizovana verzija serije u Ultra HD formatu je dostupna na sajtu CW Seed, ali za naše područje je potreban VPN da biste je gledali jer jedino dostupna u Americi. Ko ima VPN, klinknite na CW Seed da odgledate obe sezone.

Najčitanije

Pročitaj još