PREPORUKA NEDELJE: Spilbergova serija o jezivoj deci i njihovom izmišljenom prijatelju

Kult male, simpatične, ali i jezive dece postao je stub temeljac skoro svakog horor filma ili serije. Ne pričaju mnogo i uglavnom vas bez treptaja gledaju dok ležite u krevetu. Razgovaraju sa nevidljivim bićima i znaju tajne koje se kriju u mraku. U seriji “The Whispers” simpatični klinci imaju izmišljenog prijatelja koji se zove Dril. Novopečeni drugar ih tera da rade bizarne stvari koje će alarmirati roditelje i FBI da se zapitaju – da li Dril ipak postoji ili su deca napravila korak na drugoj strani razuma?

“The Whispers” otvara scena u kojoj devojčica mami majku da se popne na kućicu u drvetu kako bi stala na trulu dasku. Imaginarni prijatelj Dril je ubedio devojčicu da je pobedila u igri nakon što je njena majka propala kroz pod kućice. Agentkinja Kler Beningen (Lili Rejb) posle nekoliko meseci odsustva iz policijske službe zbog smrti supruga i bolesti koja je oštetila sluh njenom sinu vraća se na posao kako bi ušla u trag neobičnom događaju o devojčici i majci. U čitavu zbrku se uključuje bivši ljubavnik agentkinje Beningen operativac Ves Lorens čija ćerka takođe ima imaginarnog prijatelja koji se zove Dril. Niz nesrećnih događaja prati neimenovani muškarac koji se ne seća kako se zove, niti odakle je došao. Dok se deca na bizaran način druže sa imaginarnim drugom u afričkoj pustinji naučnici su pronašli ogromno kameno drvo sa plavim neonskim odsjajem o kojem ne znaju ništa. Ko je Dril i zašto se okomio na decu? Kakve veze ima kameno drvo sa događajima na drugom kontinentu?

Serija Stivena Spilberga koja je premijerno prikazana pre tri godine u maju na televiziji “ABC” je nezasluženo dobila minornu pažnju publike i medija. Dobro skovana priča sa više uglova koje treba sagledati i povezati poseduje veoma zanimljivu premisu i obrte koje će držati publiku prikovanu za ekran tokom 13 epizoda sve do šokantnog finala koje iziskuje pitanje – šta se upravo desilo?

Fantastična i nepravedno potcenjena Lili Rejb (American Horror Story, Miss Stivenson) u ulozi Kler Beningen je heroj sa problemima i prevarom u džepu. Ovo je dovoljan broj elemenata da njenom liku otvari polje za dublju karakterizaciju. Međutim, pomalo haotični narativni tok je stavio u drugi plan likove i njihove postupke, pretpostavljam da su kreatori planirali da razvijaju priču o glavnim protagonistima u drugoj sezoni koja se nikad nije desila, ali to ih nije obezvredio i stavilo glumce u nivo prazne ljušture koje prolazi kroz kadar i izgovara rečenice koje su im dodeljene od strane scenarista.

“The Whispers” funkcioniše više nego solidno kao jedna sezona od 13 epizoda, ali ostaje žal za još materijala koji su scenaristi sigurno imali, ali nažalost niska gledanost je dovela do gašenja serije.

Topla preporuka za “The Whispers” i za zlokobnog Drila. Možda se decom nešto nije u redu, ali sa serijom je sve u najboljem redu.

Pročitaj i: 

Najbolji i najduhovitiji triler trenutno na TV-u

Serija koja će vas oduvati vizuelnim identitetom

Najčitanije

Pročitaj još