“Miss Stevens”: Film zbog kojeg ćete se ponovo zaljubiti u život

Ljudska bića su čudna sorta. Spremni su da sa sobom nose tugu i bol godinama, ali na srećne trenutke gledaju kao na životnu trivijalnost koja im narušava stalno prisutni osećaj melanholije jer malo životne radosti je kao kletva za ljude koji su odlučili da pate. Nimalo drugačija od svih drugih ljudi je profesorka engleskog Rejčel Stiven koju glumi fantastična Lili Rejb. Veoma uzdržana, očigledno tužna tridesetogodišnja žena pronaći će onaj trenutak za kojim svi vapimo – dečje sreće i bezbrižnosti, zahvaljujući svojim đacima.

“Miss Stevens” rediteljsko ostvarenje bivše glumice Džulije Hart je debitovalo na SXSW festivalu 2016. godine. Film je odneo nagradu u kategoriji najbolje glumice koju je preuzela Lili Rejb. Naizgled običan film pravi neobične odluke u svojoj naraciji i daje pogled kroz prozor životnih okolnosti koje su oblikovale centralne likove – Bilija (Timoti Šalome) i profesorku Rejčel Stiven.

Scena koja otvara film ukazuje da iza uplakanih očiju naše glavne junakinje stoji veliki narativni trik koji će se otkriti na samom kraju, ali zadržite svoja očekivanja jer “Miss Stevens” ima drugi plan u poslednjim minutima. Naime, loše organizavana, ali veoma talentovana profesorka vodi troje đaka na takmičenje mladih glumaca u drugi grad. Organizovanu i opsesivno-kompulsivnu Margot Džensen, gej tinejdžera zaljubljenika u pozorište Sema i problematičnog dečaka koji se bori sa depresijom – Bilija Mitmena.

Radoznalost tinejdžera o životu profesorke koju doživljavaju kao osobu koja postoji samo unutar škole i koja nema život van njega otvara široku istraživačku mapu o likovima, odnosno, ko su kad se za njima zalupe vrata doma.

Scenario je mogao da od glavne junakinje napravi hodajuću sprdnju i neuverljivu profesorku koja se ponaša kao pobesnela tinejdžerka, ali srećom odlična struktura priče i gluma Lili Rejb su Rejčel Stiven predstavili kao prepoznatljiv lik iz susedstva sa smislom za humor, idejama i problemima koji su sastavni deo naših života.

Umesto utabanog i dosadnog vikenda sa troje đaka čiji je cilj da pobede na takmičenju, profesorka Stiven će se suočiti sa njihom strahovima i problemima o kojima možda nije želela da zna. Neobična veza između Rejčel i Bilija, koji će se truditi da svaki trenutak provede vreme sa svojom profesorkom, postavlja pitanje – šta on zaista želi od nje?

“Miss Stevens” veoma bistrim i nenametljivim humorom će vam izmamiti osmeh, postpuci njegovih likova će učiniti da se osećate neprijatno, ali na kraju balade ponovo ćete se zaljubiti u život i u sve ono što on nosi.

 

Najčitanije

Pročitaj još