In the Fade: Film da plačeš od tuge i besa

Odmah na početku ću se otarasiti frustracije pre nego što se pozabavim analizom filma “In the Fade” ili u originalu “Aus dem Nichts”. Film je dobio daleko niže ocene od prestižnih kritičara nego filmovi koji isključivo igraju na kartu vizualnog nadražaja (blokbasteri) i otrcanih super-heroja. Film koji je ovenčan nagradom Zlatna palma u Kanu, Zlatnim globusom i zaslužuje više od pišljive dvojke koju su joj dodeli preubogi kritičari. Film koji se bavi posledicama ideološkog ostrašćivanja i nemerljivim bolom jedne majke koja je izgubila porodicu ne može da ima manje ocene od Deadpool-a. Tačka. Ok, sad možemo dalje.

“In the Fade” reditelja Fatih Akina na samom početku veoma mudro baca senku na životne izbore Katje (Dajan Kruger). Cilj je da se osećate kao i likovi u filmu. Udaja za turskog narko-dilera u zatvoru ne deluje kao bog zna kako mudar životni potez. I dok reditelj usađuje crv sumnje u gledaoca, ubrzo ga ponovo stavlja u ulogu sudije.

Nekoliko godina kasnije gospođa Sekeredži (Katja) živi pristojan život sa suprugom i šestogodišnjim sinom. Nakon uspešne inkluzije njenog supruga u društvo posle odslužene kazne, čovek Katjinog života je završio ekonomiju iza rešetaka i svoje znanje koristi kako bi izdržavao porodicu. Kancelarija gospodina Sekeredžija se nalazi u turskom kvartu u Hamburgu. Potpuno stabilan život će se promeniti nakon što Katja ostavi sina u kancelariji svog supruga ispred koje će eksplodirati bomba. Ciljana meta, gospodin Sekeredži, u očima policije postaje potencijalni krivac, a ne žrtva. Bivši narko-diler sigurno se bavio kriminogenim radnjima jer u suprotnom zašto bi neko razneo njega i dete.

I dok se plete mreža zavere u očima gledaoca i iza ekrana, bol majke koja je ostala bez muža i deteta ne pita zašto je to neko uradio, već ko? I dok Katja sumnja na neonaciste koji i dalje drobe u 21. veku o arijevskoj rasi i Hitlerovim idejama, policija korača tragom prošlosti njenog supruga.

“In the Fade” je podeljen u tri čina. O porodici, o potrazi za pravodom i osvetničko finale. I dok narativ nas zajedno vodi kroz svaki plač Dajan Kruger, nevericom zbog gubitka deteta i supruga, verbalnim udarcima koje trpi od majke jer se “udala za pogrešnog čoveka” i od svekrve koja smatra da nije dobro čuvala dete, inače ne bi bilo mrtvo, preko sudskog spora sa potencijalnim počiniocima, sve do finala koje ostavlja gledaoca nemim.

Reditelj Fatih Akin ima pitanja – da li je bitnija ideologija ili zdrav razum, da li bilo koji oblik mržnje opravdava nasilje i da li postoji pravda?

Nećete dobiti odgovore na pitanja, ali ćete sigurno malo razmisliti o svim tekovinama civilizacije ili ćete se zapitati da li još uvek nismo stigli do adekvatnog stupnja razvoja.

In the Fade tera suze – što zbog besa, što zbog tuge. Ne pišem ocene na sajtu, ali ako bi postojala skala od 1 do 10, dobio bi 9.

Pročitaj i: 

Film zbog kojeg ćete se ponovo zaljubiti u život

Da li je Black Panther stvarno dobar kao što pričaju ili…

Najčitanije

Pročitaj još